logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung CLX-3175FN - nie drukuje w kolorze, czarny tylko pas

leonheart 20 Lip 2012 10:25 4183 8
REKLAMA
  • #1 11125245
    leonheart
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam.

Wpadła w moje ręce wspomniana drukarka. Na wstępie dodam, że nie znam jej przeszłości, nie mam info o tonerach, czy regenerowane czy ori.

Drukarka wyświetlała błąd "system error, cycle power". Po sugesti kolegi z innego tematu rozebrałem drukarkę elegancko z serwisówką. Dostając się do czujników w piecu okazało się, że znajdują się w nim zacięte 3 kartki (nieźle podpieczone ). Rozkręciłem piec, delikatnie usunąłem karteczki. Przy składaniu drukarki okazało się, że złamana jest roleczka z tyłu fusera, dociska ona jakieś metalowe łopatki.
    Brakuje jednego plastiku który naciska oraz brak tego sprzęgiełka które łączy tą rolkę z napędem.

Mimo to drukarka drukuje, papier się przewija ale wydruk wygląda tak.

Z jednej strony wydruk, z drugiej kopia.

Dodam, że staram się drukować w kolorze. wydruk i skan wyglądają tak samo, tylko pasy czarnego. Według oprogramowania tonery jeszcze są, próbowałem je mieszać, ale bez efektu. Proszek na wałkach jest. Zdziwiło mnie, żę konektor tonera z przednią ścianką jest zaślepiony odwróconą płytką pcb, jednak spora część tonerów wyszukanych na google też tak ma. Być może tonery są regenerowane.

Będę wdzięczny za każdą sugestię co możę być nie tak z tą drukarką.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11125857
    Spec_Druk
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Moim zdaniem sprawdź najpierw laser, a następnie moduł bębna. Skoro nie drukuje kolorów i całości strony to idzie raczej od tego. Piec przecież tylko wgrzewa toner w kartkę, więc raczej nie jest temu winny...
  • #3 11125962
    leonheart
    Poziom 13  
    Laser czysty jak łza. Szukam tego modułu :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 11126560
    leeart

Poziom 35  
    Ocena: 433
    Sprawdź przesłonę lasera. Bęben po włożeniu i zamknięciu pokrywy odsłania laser.
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • #5 11135354
    leonheart
    Poziom 13  
    Dzięki za pomoc koledzy, leeart prosto w punkt, uszkodzona jedna ze stron przesłony. Teraz drukuje całość, są kolory. Jest niestety bardzo słaba jakość oraz pas.

Laser jest czysty, próbowałem czyścić ale nic nie zostaje na pałeczkach z watą. Pomijając na razie problem z jakością, co może powodować ten pas ? Nadal coś nie tak z laserem ?[/img]
  • #6 11135411
    leeart

Poziom 35  
    Ocena: 433
    Sprawdź czy między bębnem a listwą nie ma jakiegoś kawałka papieru.
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • REKLAMA
  • #7 12086867
    himen111
    Poziom 12  
    Ocena: 69
    Witam mam podobny problem z drukarka CLX-3175 i mam pytanie gdzie w tej drukarce umieszczony jest laser i przesłona lasera?? Pozdrawiam
  • #8 12089657
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1522
    Laser jest od spodu drukarki. Przesłona jest widoczna po wyjęciu tonerów i bębna.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 12091036
    himen111
    Poziom 12  
    Ocena: 69
    Dzięki o to mi chodziło :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką Samsung CLX-3175FN, która nie drukuje w kolorze, a wydruki mają pasy. Po rozebraniu urządzenia i usunięciu zaciętych kartek, stwierdzono uszkodzenie rolki w piecu. Po naprawie, drukarka zaczęła drukować, ale jakość wydruku pozostała niska, a pasy nadal występowały. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie lasera oraz modułu bębna, a także przesłony lasera, co pomogło w częściowym rozwiązaniu problemu. W dalszej dyskusji poruszono lokalizację lasera w drukarce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA