logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek ciśnienia wody w kranie oraz opóźniony wypływ wody w drugim

Krisja_Kolorowa 18 Maj 2015 13:33 9204 7
REKLAMA
  • #1 14702277
    Krisja_Kolorowa
    Poziom 9  
    Mam 3 krany umiejscowione za jednym doprowadzeniem wody do mieszkania (jedna rura z wodą z sieci) i od ostatniego w kuchni odejście na pobór wody do pralki a jako pierwszy na tej linii pobór do zbiornika przy muszli WC.
    Mam podgrzewacz przepływowy - z niego idzie woda ciepła do 3-ch wspomnianych kranów.
    1/. Problem polega na tym, że od kilku dni w ostatnim kranie muszę chwilkę (2-3 sekundy) czekać aż pojawi się woda. Potem ciśnienie jest OK - czyli takie jak zwykle.
    Jest to stary dom 2-piętrowy (rury wymieniane kilka lat temu). Rurki z wodą pół cala. Jeśli leci woda naraz w kilku kranach to ciśnienie lekko spada i tak było zawsze.
    I teraz pytanie: co może być przyczyną tego opóźnienia, bo nie widzę na razie żadnych oznak przecieków w ścianie itp.

2/. I przy okazji 2-gi problem. Od 2-3ch miesięcy w drugim kranie (bateria ma ok. 2,5 roku, regulowana jedną rączką) na ustawieniu maksymalnym "ciepłej wody) jest tak słabe ciśnienie, że rzadko włącza się podgrzewacz przepływowy. W miarę przesuwania uchwytu w kierunku wody zimnej przepływ się stopniowo zwiększa - przy ustawieniu w pozycji maksymalnej "zimna woda" ciśnienie jest prawidłowe. Dwa lata teku była kafelkowana łazienka i zmieniane stare baterie - ale wtedy wszystko działało. Jaka może być przyczyna? Czy może jeszcze coś powinnam doprecyzować?

Co sprawdzić w obu przypadkach?

Dodano po 8 [minuty]:

ZAPOMNIAŁAM: mam bardzo twardą wodę ale w związku z tym powyciągane wszystkie sitka z kranów. Ponieważ kamień tak się tłukł w podgrzewaczu, który trzeszczał i wydawał wszystkie możliwe odgłosy przez ścianę, iż bałam się, że się zepsuje. Poprzednio z tego powodu wymieniana była wężownica czy coś podobnego (nie wiem czy tylko gazowe mają wężownicę, czy może się to inaczej nazywa w elektrycznych). Od czasu usunięcia sitek leci nieraz do wanny kamień (dosłownie grudeczki) ale podgrzewacz pracuje już 1,5 roku i "nie trzeszczy".
  • REKLAMA
  • #2 14702408
    strikexp
    Poziom 27  
    Ocena: 104
    Miałem podobny problem u rodziców gdy wymienili bojler przy piecu. Uszczelki nie było więc wsadzili mniejszą lub kawałek gumy ze zrobioną dziurą. Wszystko działało w miarę normalnie poza słabszym ciśnieniem, aż do zimy gdy zaczęło się ogrzewać wodę i uszczelka napuchła od temperatury. Ciśnienie a właściwie przepływ tak spadło że gdy otwierało się jeden kran to w drugim leciała już tylko zimna woda. Może podobna mała naprawa miała miejsce u ciebie?
  • REKLAMA
  • #3 14707518
    Krisja_Kolorowa
    Poziom 9  
    do strikexp - >> Dzięki za chęć pomocy. Nie, niestety nic nie było zmieniane, co mogłoby się kojarzyć z faktem tych 2-ch spraw. Poza tym pojawiły się w różnym czasie.
    Nr 2/ podejrzewam o jakieś zapchanie w samym kranie (nie był jeszcze rozkręcany) a może w rurce z ciepłą wodą idącą od podgrzewacza (mam nadzieję, że to jednak bateria).
    Co do problemu nr 1 - to się niepokoję, bo nigdy - jak tu mieszkam prawie całe życie - nie było czegoś takiego i nie wygląda by to było od "wieży ciśnień" zależne.
    Może ktoś jeszcze miałby jakiś pomysł?
    Zaglądam tu w nadziei, że ktoś kto się na tych sprawach dobrze zna trafi na ten post :) - kupiłam książkę: "Technologia robót sanitarnych" WSIP (Ciesiołowski, Karpiński, Trzaskowski) - ale nic tu nie ma.
  • REKLAMA
  • #4 14708132
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    @Krisja_Kolorowa

Ile lat ma instalacja
    Może podgrzewacz ma jakiś filtr na wejściu i ten jest zatkany.
    Możesz dać zdjęcie?
  • #5 14710523
    Krisja_Kolorowa
    Poziom 9  
    Podgrzewacz ma 12 lat - kupion\y lipiec 203 rok. Producent Kospel Seria Bonus elektronik, Typ: EPW 24 BONUS.
    Załączam zdjęcia.
    'ala schemat - układ poboru wody oraz podgrzewacza
    1- bateria wannowa, brak problemów
    2- bateria kuchenna, na tej pojawia się ten minimalny poślizg w podaniu wody, bez względu na temperaturę (od kilku dni)
    3- bateria umywalkowa, na niej jest ten problem z małym ciśnieniem przy ustawieniu uchwytu na ciepłą wodę i wzrastające ciśnienie gdy przesuwa się w stronę ustawienia na wodę zimną (od 2-3 miesięcy)

Instalacja była robiona od nowa w 1997/98r. , rurki pół cala, tworzywo (bo tak wtedy nam polecono). Teraz znalazłam w instrukcji info, że nie powinny być tworzywowe ani na wejściu zimnej ani na wyjściu ciepłej.
    Jednak to już 3-ci podgrzewacz przepływowy i kiedy był montowany to już było tworzywo. ( Pierwszy podgrzewacz -elektroniczny- polski wykończony impulsem z sieci - stawiali nowe słupy energetyczne, drugi Simens - ciśnieniowy- miał stale za małe ciśnienie (rezygnacja) no i ten trzeci Bonus Kospela -elektroniczny- jest rewelacyjny - ale teraz widzę że już jest wiekowy i chyba muszę być przygotowana na wydatek niedługo :( - to tak na marginesie.
    Pzdr Spadek ciśnienia wody w kranie oraz opóźniony wypływ wody w drugim Spadek ciśnienia wody w kranie oraz opóźniony wypływ wody w drugim

Dodano po 40 [sekundy]:

OCZYWIŚCIE LIPIEC 2003 ROK :)
  • REKLAMA
  • #6 15016947
    Krisja_Kolorowa
    Poziom 9  
    dopowiadam: W jednym z kranów kuchnia - musiało się dostać powietrze, bo problem zniknął samoistnie po około 2-ch tygodniach. Problem w kranie umywalkowym pozostał. Podejrzewam, że gdzieś w newralgicznym punkcie usadowił się kamyczek i powoduje mniejszy pobór wody - bo wtedy nie włącza się w ogóle podgrzewacz. Ponieważ woda jest mocno twarda. Jak czasem odkręcam słuchawkę prysznicową i puszczam na full, to do wanny lecą maleńkie grudeczki kamienia - nawet po 30 szt na jedno takie czyszczenie.
  • #7 15017068
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 15847502
    Krisja_Kolorowa
    Poziom 9  
    W zimie podgrzewacz padł częściowo. Naprawiony. Natomiast problem w kuchni juz się nie pojawił od tamtego czasu. Może i nie było to powietrze (poprzednik miał racje o wypchnięciu) ale tez nikt nie podał innej przyczyny a naprawiło "się samo".
    Co do kranu umywalki problem istnieje nadal. W ogóle już nie ma ciepłej wody. Coś musiało przytkać tę rurkę na dolocie do umywalki. Muszę sprawdzić zdjęcia gdy rury były jeszcze na wierzchu i podjąć decyzje o ewentualnym "pruciu kafli". Zamykam post.

Dodano po 2 [minuty]:

PS. dostałam e-maila z prośbą o zamknięcie więc zamykam - ale problem nie jest rozwiązany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza dwa problemy związane z instalacją wodną w starym domu. Pierwszy problem dotyczy opóźnionego wypływu wody w ostatnim kranie, gdzie po kilku sekundach ciśnienie wraca do normy. Drugi problem to słabe ciśnienie ciepłej wody w kranie umywalkowym, co powoduje, że podgrzewacz przepływowy rzadko się włącza. Użytkownik podejrzewa zapchanie w kranie lub rurze, a także zwraca uwagę na twardość wody, co może prowadzić do osadów. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak zatykanie filtrów, uszczelki w podgrzewaczu oraz obecność kamienia w rurach. Użytkownik zauważa, że problem w kuchni ustąpił samoczynnie, natomiast problem w umywalce pozostaje nierozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA