logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jura Micro Ena 9 - Nie opróżnia kawy z bloku zaparzającego.

Leszek K 20 Maj 2015 12:26 2421 2
REKLAMA
  • #1 14707191
    Leszek K
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam. Problem jak w temacie. Efekt jest taki, że po zaparzeniu kawy w zbiorniku zużytej kawy znajduje się znikoma ilość kawy. Czasami więcej czasami mniej. Jeżeli kawa zostanie w bloku to po wyłączeniu ekspres nie wykonuje płukania, słuchać przez chwilę buczenie, kilka razy coś w środku porobi z blokiem i się wyłącza. Co jakiś czas otwieram klapkę od kawy sypanej i zamykam, jeżeli kawa została w bloku to ekspres przechodzi do wyboru produktu, jeżeli nie ma kawy, albo jest mało pojawia się komunikat, że za mało kawy.
    Próbowałem robić program mycia z tabletką ale nie pomaga.
    W poprzednim ekspresie po zrobieniu kawy do pojemnika wpadał ładny wyciśnięty kawałek walca z kawy, teraz wysypuje się trochę kawy i koniec.
    Mam prośbę do osób, które znają zasadę działania tych bloków, czy kawa usuwana jest jakimś elementem, czy opada tylko grawitacyjnie?
    Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 14713535
    Kris1809
    Poziom 14  
    Ocena: 134
    Witam Serdecznie,
    po opisanych objawach mogę tylko przypuszczać iż mechanizm bloku zaparzającego(przekładnie) zostały uszkodzone lub o-ringi nadają się do wymiany co powoduje brak wyrzucanego brykietu.Dalsze użytkowanie może doprowadzić do większych uszkodzeń ekspresu.Kłania się serwis.
    Pozdrawiam Kris
  • #3 14753660
    Leszek K
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Udało mi się problem rozwiązać.
    Po wyjęciu ociekacza i "oszukaniu" czujnika obecności ociekacza, wykonałem
    program parzenia kilku kaw. Widać było, że rynienka spustowa po której normalnie
    zsuwa się kawa do pojemnika jest oblepiona kawą.
    Kawa wypływała tylko lekko środkiem, boki były całe brudne.
    Nie pomogło samo czyszczenie sprężonym powietrzem, brud wciąż pozostawał,
    wtedy przy kilkukrotnym parzeniu kawy sypkiej ale bez kawy, kiedy blok przechodzi całą procedurę parzenia, strumieniem wody wypłukałem wszystkie brudy.
    Problem minął. Ekspres za każdym razem ładnie się płucze i wysypuje całą kawę.
    L.
REKLAMA