logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

B&S 35 Classic w kosiarce Husqvarna - nierówne obroty, lepsza praca bez kolektora

Skajper4 20 Maj 2015 16:28 7923 7
REKLAMA
  • #1 14707725
    Skajper4
    Poziom 10  
    Ocena: 29
    Witam. Mam pewien problem z (wysłużoną już) kosiarką Husqvarny z silnikiem j/w.
    Silnik ma nierówne obroty.
    Nie dymi, świeca jest okopcona ale sucha. Nie strzela w tłumik. Membranę dopiero co wymieniłem i myślę, że jest dobrze założona.
    Zauważyłem, że silnik pracuje lepiej (równiej) bez rurki kolektora ssącego (czy jak to się tam nazywa).
    Jaka może być przyczyna, co jeszcze sprawdzić?
    I jeszcze jedno: Czy na łączeniu tej rurki i silnika powinna być jakaś uszczelka czy cokolwiek?
  • REKLAMA
  • #2 14707740
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 14707781
    Skajper4
    Poziom 10  
    Tak. Chodzi mi o tą rurkę którą się podłącza do gaźnika. Sprężynka raczej jest dobra choć jest tylko jedna, dłuższa do regulacji obrotów. Nie ma tej krótszej jak na obrazku (obrazek z internetu ale to ten sam gaźnik). Jak znajdę inną to wymienię.
    W poprzednim sezonie kosiarka pracowała bez zastrzeżeń a naprawy ograniczały się jedynie do wymiany sznurka i oleju. Wymieniłem tez świecę i nic to nie dało.
    Dodam też, że z tymi obrotami bywa różnie. Raz działa w miarę równo, raz szaleje.
    B&S 35 Classic w kosiarce Husqvarna - nierówne obroty, lepsza praca bez kolektora
  • REKLAMA
  • #4 14707802
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 14707806
    Skajper4
    Poziom 10  
    Tak. Jest czysty. Zrobiłem jej "przegląd" jak co roku. Filtry paliwa też są czyste. Nie ma różnicy czy filtr jest założony czy nie.
    Niestety nie mam tej sprężynki (i nie ma jej już od kilku lat) a nie uśmiecha mi się znowu zamawiać części na allegro ale jednak kupię bo obecna wygląda na prowizorkę.
    Nie doczytałem, że chcesz zdjęcie ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14707991
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 14728718
    Skajper4
    Poziom 10  
    Ok. Wymieniłem sprężynki i przy okazji sprawdziłem uszczelkę między cylindrem a gaźnikiem, założyłem jeszcze raz i jest lepiej.
    Musiałem trochę pokombinować z tymi sprężynkami ze względu na to, że były po prostu za długie (szczególnie ta mała, nie naprężała się w ogóle). Teraz chodzi ok lecz na niskich, fabrycznych obrotach które są dla mnie za małe. W jaki sposób mogę przyśpieszyć silnik nie kombinując ze sprężynami?
  • Pomocny post
    #8 14734853
    Romulus7874
    Poziom 29  
    Ocena: 460
    Regulacji dokonujesz przez doginanie/odginanie zaznaczonego zaczepu sprężyny. B&S 35 Classic w kosiarce Husqvarna - nierówne obroty, lepsza praca bez kolektora

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kosiarką Husqvarna z silnikiem B&S 35 Classic, który ma nierówne obroty. Po wymianie membrany i sprawdzeniu świecy, zauważył, że silnik działa lepiej bez kolektora ssącego. Użytkownicy sugerują sprawdzenie sprężynki regulatora obrotów oraz szczelności połączenia gaźnika z kolektorem. Po wymianie sprężynki i uszczelki, kosiarka działa lepiej, ale użytkownik poszukuje sposobu na zwiększenie obrotów silnika bez modyfikacji sprężyn. Ostatecznie, zaleca się regulację przez doginanie zaczepu sprężyny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA