logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fujitsu Siemens Amilo M7440G - Uszkodzony inwerter ?

cea 24 Maj 2015 13:29 1668 14
REKLAMA
  • #1 14716939
    cea
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    W laptopie padła prawdopodobnie płytka inwertera. Matryca i świetlówka jest ok - po podłączeniu napięcia z wyjścia inwertera z innego laptopa (Asus) na ekranie pojawia się poprawny obraz.
    Wymieniłem płytkę inwertera na inną (ponoć sprawną) i niestety efekt ten sam, jak na oryginalnej - brak obrazu.
    Sprawdziłem omomierzem taśmę idącą z płyty głównej do inwertera i nie znalazłem przerw w przepływie prądu.

Napięcia na złączu wejściowym inwertera są następujące:

1 - 2,6V
    2-6 - GND
    7-10 - 18,8V
    13 - 4,9V
    15-16 - 3,5V
    17-18 - 5,1V

na pinach 11,12 i 14 są jakieś sygnały w.cz. - napięcie pływa w zakresie od -0,5V do - 13V.

Sprawdziłem jeszcze sygnały na układzie OZ960, VDDA (pin5) - 0,9V i ENA (pin 3) - 0,3V - niestety żaden z tych sygnałów nie jest wyprowadzony bezpośrednio na złącze wejściowe inwertera.
    Bezpiecznik F1 sprawny i napięcie 18,8V dochodzi bezpośrednio do układów Si5504. Układy też sprawdziłem i nie mają przebicia. Transformator też sprawny (pierwotne kilka omów, a wtórne 600 Ohm).
    Niestety poza typową aplikacją układu OZ960 nie posiadam schematu całej płytki, a są tam dodatkowe elementy (m.in. LEDy od WiFi, BAT, PWR i kilka tranzystorów).

Nie wiem już czy, to przypadek i druga płytka inwertera też jest uszkodzona, czy jednak uszkodzenie jest umiejscowione gdzieś wcześniej na płycie głównej?

Może ktoś posiada schemat tego modelu i mógłby jakoś pomóc?

Pozdrawiam.
    Tomek.
  • REKLAMA
  • #2 14717153
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1534
    Wykonaj te pomiary zgodnie ze sztuką i podaj wyniki.
    Mile widziany opis na foto złącza inwertera.
  • #3 14717466
    cea
    Poziom 13  
    Nie rozumiem zarzutu co do pomiarów - zmierzyłem, to co mogłem.
    Niestety nie mam oscyloskopu, by sprawdzić charakter sygnałów pinach 11,12 i 14. Standardowo było ok. -0,5V, a jak mocniej ściskałem przewód miernika to spadało nawet do -13V, być może przewody "wiszą w powietrzu" i stąd takie wyniki.
    Na innych pinach napięcia były stabilne.

Poniżej zdjęcie inwertera, PIN nr 1 jest z prawej strony (od środka płytki).

• REKLAMA
  • #4 14719034
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6800
    Cytat:
    Wymieniłem płytkę inwertera na inną (ponoć sprawną) i niestety efekt ten sam, jak na oryginalnej - brak obrazu

Kol napisz dokładnie czy:
    1. masz brak obrazu na matrycy i brak podświetlenia / *czarny ekran
    2. brak podświetlenia matrycy
    * jak podświetlisz z boku latarką , lampką widzisz treść obrazu (np. pulpit Win)
    - jaka matryca

Ten Twój F-S Amilo M7440G to platforma FIC AT11, bowiem na MB powinno pisać w stylu
    Cytat:
    AT11 AT11MB
    ver.........

To model z ok. 2005/2006r. Link_ specyfikacja
    Chipset na Intel 2915GM SL8G2, KBC KB3886 B1 + gpu na Nvidia Go8400/8600

• #5 14719064
    cea
    Poziom 13  
    Matryca jest w porządku - bardzo słabo, ale widać pulpit WinXP, brakuje jedynie podświetlenia matrycy.
    Jak już pisałem świetlówka też jest sprawna, testowałem ją napięciem z wyjścia inwertera innego laptopa i świeciła pełną mocą.

Na obu płytkach inwertera (oryginalnej i tej dokupionej) ten sam efekt - świetlówka nie świeci.
  • Pomocny post
    #6 14719096
    lisek
    Serwisant RTV
    Popatrz
    * dolna cz. opisu złacza lvds

O układzie OZ960 , schematach jego pracy w invertorach, pisano na forum Elektroda> patrz dział Monitory
  • REKLAMA
  • #8 14719195
    lisek
    Serwisant RTV
    W podforum : Monitory , opcja Szukaj o Link_ OZ960 pokazała ponad 130 wyników!
  • #9 14719294
    cea
    Poziom 13  
    lisek napisał:
    W podforum : Monitory , opcja Szukaj o Link_ OZ960 pokazała ponad 130 wyników!

Zgadza się, ale nie chodziło o ogólny schemat aplikacyjny OZ960, bo taki już dawno sobie wydrukowałem.
    Myślałem, że masz schemat płytki inwertera tego modelu, a zwłaszcza opis sygnałów na jego złączu wejściowym.
    Jak już pisałem, niestety płytka inwertera zawiera także inne elementy (m.in. LEDy od WiFi, BAT, PWR i kilka tranzystorów) oraz sygnały z OZ960 nie są wyprowadzone bezpośrednio na złącze wejściowe płytki.
  • Pomocny post
    #10 14719382
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1534
    cea napisał:

A masz może schemat drugiej strony, tzn. płytki inwertera?

Schemat inwertera nieosiągalny.
    Wystarczy pomierzyć napięcia na schematach powyżej.
  • Pomocny post
    #11 14719525
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    masz schemat płytki inwertera tego modelu, a zwłaszcza opis sygnałów na jego złączu wejściowym.

A na tej płytce invertera jest coś napisane ?
    * coś w stylu 12-01614-xx/ lub "podobnie"/ bo z twojego foto. nic nie widać

Bowiem opis
    Cytat:
    Na obu płytkach inwertera (oryginalnej i tej dokupionej) ten sam efekt - świetlówka nie świeci.

wskazuje raczej na uszkodzenie na MB
    - może układ okolice złacza lvds
    - może coś z syg. z KBC

* org. płytka i dokupiona ma te same oznaczenia, pod tęsama matrycę
    Link_ np. amilo-forum.de
  • #12 14720747
    cea
    Poziom 13  
    lisek napisał:
    Cytat:
    masz schemat płytki inwertera tego modelu, a zwłaszcza opis sygnałów na jego złączu wejściowym.

A na tej płytce invertera jest coś napisane ?
    * coś w stylu 12-01614-xx/ lub "podobnie"/ bo z twojego foto. nic nie widać

Obie płytki mają identyczne nadruki:

12-01614-06 FA1
    5717 B20056 E13525

Jutro sprawdzę jeszcze te najważniejsze sygnały wejściowe, które znalazłem na schemacie: DCIN, INV ENABLE i BRIGHTNESS.

Dodano po 34 [minuty]:

Okazało się, że sygnał INV ENABLE wchodzi na pin 2 w złączu inwertera, a tam było 0V. Po podaniu na ten pin +5V świetlówka zaczęła świecić :)
    Na ekranie pojawił się obraz, ale tuż przed pojawieniem się pulpitu WinXP system chyba odłącza matrycę i pozostaje charakterystycznie blednący ekran (przy włączonej świetlówce).
    Z tego co widzę na schemacie, to następnym krokiem będzie sprawdzenie bramki U32.
  • #13 14729917
    cea
    Poziom 13  
    Przed rozebraniem laptopa w celu dostania się do płyty głównej musiałem zrobić sobie kilka dni przerwy.
    W międzyczasie zastanawiałem się, co mogło się uszkodzić, że płyta nie włącza inwertera i dlaczego po pojawieniu się pulpitu obraz znika.
    No i dostałem olśnienia, że przyczyną może być uszkodzony czujnik zamknięcia pokrywy.

Diagnoza okazała się trafna, bo okazało się, że pręcik wychodzący z czujnika zaciął się i został w jego wnętrzu. Wystarczyło go trochę poruszać, by wyszedł na zewnątrz i na ekranie pojawił się obraz.

Proponuję by, w diagnostyce podobnych awarii przed punktem o sprawdzeniu inwertera lub świetlówki pytać o czujnik zamknięcia pokrywy :)

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za okazaną pomoc.
  • REKLAMA
  • #14 14730826
    RsNeo
    Poziom 19  
    Ocena: 108
    To ciekawe i zarazem "archaiczne" rozwiązanie dziś stosuje się czujnik magnetyczny. Ale dobrze wiedzieć że w tym laptopie znajduje się czujnik mechaniczny.
    Pozdrawiam Twój post był pomocny z kolei dla mnie ;)
REKLAMA