logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Verbatim 1TB USB - Jak odzyskać utraconą partycję po przerwanym klonowaniu?

popek1990r 24 Maj 2015 19:42 1797 18
REKLAMA
  • #1 14717854
    popek1990r
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Próbowałem odzyskać dane z dysku Toshiba 2.5, 750gb i narobiłem sobie problemów...

Skorzystałem z LiveCD od Komputer Świat "płyta ratunkowa 2015" - jest to dystrybucja linuxa.
    Użyłem aplikacji 'klonuj dysk' wybierając naped źródlowy (dysk toshiby 2.5) a naped źródłowy partycję 900gb dysku USB Verbatim. Oba dyski były podłączone do komputera przez port USB.

Wystartowałem... czas jaki mi się ukazał to 11h (myślałem że potrwa dużo mniej). Nie mogłem tego zostawić na 11h więc dałem anuluj. Ukazał mi się komunikat, coś w stylu, że partycja dysku docelowego będzie bezużyteczna, czy chce kontynuować? Nie wiem dlaczego, ale to zatwierdziłem! :cry:

Teraz po podłączeniu dysku Verbatim do drugiego komputera, na którym jest Ubuntu 14.04LTS nie pokazuje mi tej partycji. Na dysku Verbatim ogólnie są dwie partycje, pierwszą pokazuje, a tą która była docelową nie widzi...

Pomocy, mam tam bardzo cenne dane z wielu lat...
    Dodaje screen jak to widzi GParted

• REKLAMA
  • #2 14718160
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 14718460
    popek1990r
    Poziom 9  
    Spróbowałem TestDiskiem odzyskać partycję, trwało to godzine - efekt ? Zrobił się totalny burdel w partycjach, załańczam screen z GParted.

I skąd mam teraz wiedzieć na której partycji są moje dane ? Czy na sdc3 czy na nieprzydzielonym?
    Co najlepiej teraz zrobić ?

P.S Dlaczego nigdzie nie pisało, że opcja 'klonowania dysku' usuwa wszystko z dysku docelowego... Czytałem 3 artykuły przed wykonaniem tej opcji i nie napisali tak ważnej informacji...
  • REKLAMA
  • #4 14718539
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 14718554
    popek1990r
    Poziom 9  
    Na 90% przeskanowałem partycję 'Verbatim 2' i to na niej zrobił mi się bałagan.
    Partycja 'Verbatim1' pozostała bez zmian.
    Dysk niedawno kupiłem nowy, ciekawi mnie skąd więc te partycje, jakim prawem mogły istnieć wcześniej ?

Czyli wersją "Demo" programu R-Studio powinna podołać ? Zapuszczę na noc skan całego dysku, którą opcję najlepiej wybrać ?
  • #6 14718570
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 14718599
    popek1990r
    Poziom 9  
    Czyli dowiem się po pełnym skanie co jest do odzyskania, zobacze wszystko, tylko nie będę mógł pobrać, dopiero po wykupieniu licencji będę mógł całość odzyskać, dobrze rozumie ?
  • #8 14718607
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 14718620
    popek1990r
    Poziom 9  
    Ok więc pozostaje mi zakup pełnej wersji lub urzycie innego darmowego programu.
    Na stronie R-Studio widzę kilkanaście licencji, która będzie dla mnie najlepsza?
  • #10 14718644
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 14718811
    popek1990r
    Poziom 9  
    Skanowanie po około 5h skończone, czekałem wytrwale do końca i co?
    Ciężko mi powiedzieć po 30minutach przeglądania 'odzyskanych danych' czy wszystko jest.

Zdjęcia myślę, że w większości uda się odzyskać, pliki .avi również, jednak wielkie rozczarowanie z 'burdelu' który będę segregował dziesiątkami godzin...

Szczerze to myślałem, że dane będę miał odzyskane w folderach, a tutaj 'kiszka' wszystko jest poukładane po formatach plików 'jpg' z 'jpg' , 'html z html' , 'avi z avi' '.rar z .rar'

Posegrekowanie tego wszystkiego w moim przypadku jest niemożliwe, na dysku miałem z 15 własnych stron WWW, do tego pomieszało się z około 200 szablonami html/css, każdy miał przecież pliki gif,jpg,html,php,txt,png i inne... do tego większość miałem skompresowane w archiwa .rar - nic teraz nie ma swoich nazw, ogólnie straszny chaos...

Może są jakies programy, które potrafią odzyskiwać foldery a nie tylko pojedyńcze pliki ?
    Może płatna wersja da radę ? Jak nie da rady to się poważnie zastanowie, czy warto kupować wersje płatną, pewnie znajdę program, który równie dobrze zrobi mi taki 'chaos' za darmo...

Dodaje jeszcze załącznik, jak wygląda dysk po pełnym przeskanowaniu.

P.S Co to są te 'Recognized' ? Nie ma w nich nic konkretnego, w każdym po jednym,dwa pliki, zapomniałem w jakim formacie, konkrety znalazłem tylko w Extra Found Files. A partycji "I" oraz "G" nadal nie da rady odtworzyć.
  • #12 14719581
    popek1990r
    Poziom 9  
    Mam jeszcze dylemat który program zakupić R-Studio czy DMDE .
    Czy jeżeli R-Studio sobie poradził, to DMDE również sobie poradzi ?
    Czy DMDE odzyska mi oryginalne nazwy plików, lub całe foldery w przeciwieństwie do R-Studio ?
    Tak jak odzyskał to R-Studio to naprawdę jest wielki chaos nie do posegregowania w moim przypadku... Do tego wszystkie nazwy plików pozmieniane...
  • #14 14721232
    popek1990r
    Poziom 9  
    A czy takim skanowaniem, różnymi programami nie namiesza się coś na dysku, tak, że nie będę mógł odzyskać później nic, nawet przez R-Studio z zakupioną licencją ?

Wiem, że nie mogę nic nagrywać, modyfikować itd na tym dysku, ponieważ dane się 'nadpiszą' i będzie problem, nie wiem jednak jak to jest jak puszczę skany innymi programami.

P.S Który program polecisz na początek ? Dodam, że program musi obsługiwać USB, ponieważ dysk mam podłączony przez ten port przy użyciu kieszeni na dysk.
  • Pomocny post
    #15 14721262
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 14941134
    popek1990r
    Poziom 9  
    Witam, po czasie odświeżę temat, ponieważ dopiero teraz się za to zabrałem.

Od kilku dni walczę z DMDE, mimo że inne programy znajdują dane na dysku, DMDE nie pokazuje nic. ;( . Zależy mi jednak na odzyskaniu całych folderów, dlatego uparłem się tak na DMDE.

Na dysku mam kilka partycji. DMDE widzi wszystkie, co widać na załączonym filmiku.
    Dla przykładu EaseUS Data recovery widzi partycję 681gb i przy skanowaniu tej partycji znajduje dane. DMDE nie widzi partycji o takiej pojemności...

Zrobiłem kilkunasto godzinny skan Volume3 (732gb) oraz Verbatim 2 998gb, mam zapisane te skany, gdy wczytuję pokazuje mi wiele woluminów, wchodziłem w każdy po kolei i w żadnym nie ma moich danych, dodam że klikałem w każdym woluminie "Wszystkie znalezione + rekonstrukcja" zatwierdzając.

Dodaje jeszcze filmik, jak to u mnie wygląda. :

Dodam, że przy otwieraniu partycji 'Volume 2' wyskakuje kilka błędów odczytu mft.

Dodaje też screen jak partycje wygladają w innym programie, po przeskanowaniu 'podswietlonej' partycji odnajduje pliki. DMDE nie widzi jednak takiego rozmiaru partycji.

Dodaje jeszcze screen z programu R-Studio , wszystkie odzyskane dane znajdują się w "Raw Files".
    I wydaje mi się, że odnalazł wszystko, jednak nie jest to w folderach, tylko w kategoriach podzielone na formaty plików. Jest opcja zachowania folderów, przy odzysku w R-Studio, jednak nie mogę jej sprawdzić jak nie wykupię wersji, a nie wiem czy przywróciło by foldery. A wydać 80$ w ciemno nie chcę.

Dodam, że bardzo zależy mi na folderach.
    Załączniki:
    • Verbatim 1TB USB - Jak odzyskać utraconą partycję po przerwanym klonowaniu? 2015-08-23_10h23_46.png (183.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Verbatim 1TB USB - Jak odzyskać utraconą partycję po przerwanym klonowaniu? 2015-08-23_10h18_31.png (100.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Verbatim 1TB USB - Jak odzyskać utraconą partycję po przerwanym klonowaniu? 2015-08-22_22h51_50.png (44.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 14941488
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Daj zdalny dostęp to spróbuję coś poradzić. Namieszałeś testdiskiem bo nadpisałeś tablicę.
    Pozdrawiam.
  • #18 14942717
    popek1990r
    Poziom 9  
    linuks napisał:
    Daj zdalny dostęp to spróbuję coś poradzić. Namieszałeś testdiskiem bo nadpisałeś tablicę.
    Pozdrawiam.

Napisałem na priv.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbował odzyskać dane z dysku Toshiba 2.5, 750GB, używając LiveCD "płyta ratunkowa 2015" i aplikacji do klonowania, co doprowadziło do usunięcia partycji na dysku USB Verbatim 1TB. Po anulowaniu procesu klonowania, partycja stała się niewidoczna. Użytkownicy sugerują użycie programów R-Studio i DMDE do odzyskiwania danych, jednak napotkano problemy z chaotycznym układem odzyskanych plików. Użytkownik zastanawia się nad zakupem pełnej wersji R-Studio lub DMDE, aby odzyskać oryginalne nazwy plików i foldery. Wskazówki dotyczące skanowania dysku innymi programami oraz obawy o nadpisanie danych również zostały poruszone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA