logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi 100 C3 - migająca kontrolka hamulców, identyfikacja czujnika przy pompie

katoda 26 Maj 2005 02:30 4090 6
REKLAMA
  • #1 1525511
    katoda
    Poziom 20  
    Ocena: 51
    Witam.

Mam problem z migającą kontrolką hamulcy. Znalazłem urwany przewód od czujnika klocków i go naprawiłem. Sprawdziłem czujniki w zbiorniczkach od płynu hamulcowego i wspomagania. Kontrolka dalej migała. Dopiero po odłączeniu obu przewodów od czujnika (na zdjęciu) kontrolka normalnie gaśnie po chwili od uruchomienia silnika. Co to jest za czujnik? a może elektrozawór? pomiędzy wyprowadzeniami jest ok 6 ohm niezależnie od wciśnięcia pedału hamulcy. Znajduje się on w pierwszej części wspomagającej pompę. I niejest to wył świateł stopu bo działają i mają osobny wył pod pedałami.
    Załączniki:
    • Audi 100 C3 - migająca kontrolka hamulców, identyfikacja czujnika przy pompie PICT1628.jpg (112.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1525740
    gumiś_rzesz
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Troche kiepsko widać ten czujnik mógłbyś go troche przemyć i napisać czy jest ABS w tym aucie. Wtedy może ktoś coś pomoże a może podłączenie VAG-a rozwiąże twój problem??? Prubowałeś??
    POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #3 1525750
    prezes5000
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    Sprawdż czujnik do masy, może ma przebicie.
  • REKLAMA
  • #4 1527295
    katoda
    Poziom 20  
    Auto niema ABS-u. Ten czujnik siedzi na chydrualicznym wspomaganiu pompy chamulcowej (ten sam obwód oleju który idzie do wpomagania kierownicy , tu niema serwa podciśnieniowego) Do masy ma 22 ohm i wystarczy jeden przewód podpięty aby mrygała kontrolka. Napewno jest uszkodzony tylko co to jest i do czego służy i o co się pytać ewentualnie w sklepie? (najlepiej jak by ktoś znał nazwę hiszpańską ;) ) Niestety niemam dostępu do VAG-a bo przebywam za granicą a tutejsi mechanicy dwa miesiące szukali usterki i nie znależli :D Jedyną pozostałością po ich działalności była zwora we wtyku czujnika klocków :D nie chciało im się naprawić urwanego przewodu.... i podobno po 2 dniach kontrolka znowu zaczeła mrygać :D. Aktualnie ja używam tego auta i chciałem doprowadzić je do porządku.
  • #5 1559212
    Kwasu20
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    A moze to jest czujnik ktory czuwa nad cisnieniem cieczy w ukladzie wspomagania. Moze byc tak ze jest niskie cisnienie w ukladzie co sygnalizuje ta kontrolka. Moze to byc spowodowane jakas niszczelnoscia lub mala wydajnoscia pompy
  • #6 1671163
    Adi202
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    To jest czujnik ciśnienia wspomagania w układzie hamulcowym.Jest on podłączony równolegle z czujnikami poziomu płynu wspomagania i płynu
    hamulcowego.W momencie uruchomienia silnika czyli wzrostu ciśnienia czujnik ten ma być rozwarty.
  • REKLAMA
  • #7 2057754
    katoda
    Poziom 20  
    Czujnik wymieniłem i wszystko jest ok :) Wyciągnołem poprostu na szrocie z innego audi ;)

Podsumowanie tematu

✨ W Audi 100 C3 pojawił się problem migającej kontrolki hamulców, mimo naprawy urwanego przewodu czujnika klocków hamulcowych oraz sprawdzenia czujników poziomu płynu hamulcowego i wspomagania. Kontrolka gasła dopiero po odłączeniu przewodów od czujnika umieszczonego na hydraulicznym wspomaganiu pompy hamulcowej, który nie jest czujnikiem świateł stopu. Czujnik ten ma rezystancję około 6 ohm i jest podłączony równolegle do czujników poziomu płynu hamulcowego i wspomagania. Sugerowano, że może to być czujnik ciśnienia wspomagania układu hamulcowego, który przy wzroście ciśnienia powinien być rozwarty. Po wymianie czujnika na używany z innego Audi problem migającej kontrolki został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA