logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz symetryczny na jednym transformatorze 300VA z 4 uzwojeniami - czy to możliwe?

adigrzelczak 26 Maj 2005 15:09 1651 4
  • #1 1526436
    adigrzelczak
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    Mam pytanie czy można zrobić wzmacniacz całkowicie symetryczny (2 osobne końcówki mocy, 2 osobne zasilacze) na jednym transformatorze który ma 4 uzwojenia. Chciałbym zaoszczędzić miejsce w obudowie a lepiej by było założyć jedno trafo 300VA z czterema uzwojeniami niż dwa po 150VA z dwoma uzwojeniami.
  • #2 1526516
    maciejwawa
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Jeżeli chce Pan rozdzielać układ na 2x mono to lepiej zastosować dwa trafa.
  • #3 1528231
    adigrzelczak
    Poziom 18  
    A co stoi na przeszkodzie żeby zastosować jedno?Masy i tak beda osobne wprawdzie środkowe odczepy uzwojeń bedą wpięte do masy ale uzwojenia nie są ze sobą połączone więc pętli nie bedzie jak połączę masy przy wejściach.Może się mylę.
  • #4 1528526
    twazny
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    Nie błędu w rozumowaniu jeśli chodzi o masy nie ma ale z przesłuchami i tak trzeba się liczyć.Mocniejszy pobór prądu na jednym uzwojeniu zawsze nieco przeniesie się na drugie.Przy pracy stereo nie ma dużego wpływu ale jeśli jeden kanał ma przenosić zupełnie co innego niż drugi to owszem może być słychać.Przesłuchy pojemnościowe (między uzwojeniami) potrafią pogorszyć seperację też.Pozdr.
  • #5 1529399
    adigrzelczak
    Poziom 18  
    A jeżeli toroidy nie mają ekranów to mogą być włożone obok siebie albo jeden nad drugim. Mam tyrochę małą obudowę i nie mogę wszystkiego zmieścić:(
REKLAMA