logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pytanie o transformator do wzmacniacza

BARNI_GDYNIA 16 Sty 2006 18:56 1365 13
REKLAMA
  • #1 2187860
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    witam forumowiczów :) mam pewien problem z transformatorem otuż mam trafo dajace 24 volt 160 wat niestety trafo ma tylko dwa kableki czyli nie daje symetrycznych napieć ;/ jestem w stanie na tym zrobic wzmacniacz stereo ? coś sie stanie jesli dwa kanały wzmacniacza bede zasilał z jedego kabelka ? nie moge do tego dojsc sam prosze o pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 2188403
    Exodos
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Samo trafo to nic, do tego musisz mieć mostek prostowniczy (chyba dobrze mówie) i filtracje na kondensatorach, i dopiero będziesz mieć napięcie symetryczne.
  • #3 2188469
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    to znaczy źle sie okresliłem chyba :/ chodzi mi o to czy moge z trafa kture daje mi 24 volt ( wystaja mi z niego dwa kable ) czy da sie to zastosowac do koncówki mocy zeby była stereo ? bo normalny wzmacniacz stereofoniczny ma dla kazdej z dwuch koncówek mocy osobny kabel z napieciem a tu mam tylko jeden czy moge go rozgałezic na dwie koncówki ? wiem ze strace na mocy ale czy to sie bedzie kalkulowac ? jakie bede miał straty mocy trafa i wogule czy to ma sens ? bo sie pogubiłem w tym troche
  • REKLAMA
  • #4 2188787
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    chyba kolego pomylily ci sie pojecia. Na jakiej podstawie twierdzisz ze trafo ma osobnym kabelek na kazda koncowke?
    To jak mam amlituner wielokanalowy z szescioma koncowkami to trafo musi miec tyle wyprowadzen? bzdura.

Na razie nie widzisz zupenie problemu wiec trudno Ci bedzie pomoc.
    Moge tylko napisac ze da sie to trafo podlaczyc do koncowki mocy. Jednej dwoch czy wiekszej ilosci.
  • REKLAMA
  • #7 2192543
    bucowski
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    No wiesz - rzeczywiscie z traf symetrycznych wychodza 4 kabelki uzwojeń wtórnych, ale nie po to, aby zasilać oddzielne końcówki mocy, tylko po to, aby uzyskac dodatnie i ujemne zasilanie koncowki.
    Moszesz to sobie rozdzielic nawet na 100 wzmacniaczy o ile trafo wyrobi z mocą.

Nazwa zasilanie symetryczne bierze sie stąd, że dostajemy z zasilacza podwojne napiecie:
    dodatnie np +45V i ujemne o tej samej wartosci (w tym wypadku -45V).
    Do tego potrzebne jest wyprowadzenie, ktore zazwyczaj podłączamy do masy - sa to dwa odczepy. Dwa, dlatego, ze mamy dwa oddzielne uzwojenia wtorne - trzeba je polaczyc ze sobą.

Razem sa 4 odczepy.
    pzdr
  • #8 2193885
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    oczywiscie z trafa z pojedynczym uzwojeniem tez da sie zrobic zasilacz z napieciem symetrycznym.
    Załączniki:
    • Pytanie o transformator do wzmacniacza zasilacz_symetryczny_na_trafie_z_poj_uzw.GIF (5.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2195018
    peikman
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Cześć. A powiedz Irek czy próbowałeś takiego połaczenia. I jak takie połączenie wpływa na prądy w uzwojeniach transformatora. Bo z doswiadczenia wiem, ze naprzykład układy jednopołówkowe są dobre jedynie do małych prądów bo mocno w nich wzrasta prąd części pierwotnej transformatora w porównaniu z prądem jaki otrzymamy na takim samym obciazeniu rezystancyjnym ale bez diody.
  • REKLAMA
  • #10 2195731
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4255
    To ma działanie jak układ dwupołówkowy, pod warunkiem jednakowego obciążenie wyjść + i -,
    przy nierównym różnica daje dodatkowy prąd w uzwojeniu pierwotnym - więc mniejsze obciążenie
    na jednym wyjściu nie pozwala, tak jak w układzie z odczepem, na większe obciążenie drugiego.
  • #11 2237324
    peikman
    Poziom 12  
    Czyli sadzisz. Że ten układ nada sie do wzmacniacza? Czy z tego samego trafa ale połączonego raz tak jak na rysunku a raz "tradycyjnie". Osiągne tę samą moc z tego trafa w dwóch przypadkach.
  • #13 2237931
    peikman
    Poziom 12  
    Większ? Czym to jest spowodowane. I o ile wieksze. Mozesz coś dokładniej opowiedzieć o tym układzie.
  • #14 2238328
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4255
    Jak masz mostek prostowniczy, to kondensatory się ładują 2 razy na okres, a w podwajaczu napięcia raz.
    Dlatego muszą być 2 razy (a nawet trochę więcej) większe, by naładowanie na dłużej wystarczyło.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości wykorzystania transformatora z pojedynczym uzwojeniem wtórnym (dającym 24 V i 160 W) do zasilania wzmacniacza stereo. Uczestnicy wyjaśniają, że transformator z dwoma przewodami nie zapewnia napięcia symetrycznego, które zwykle wymaga dwóch uzwojeń wtórnych i odczepu środkowego, co daje napięcia dodatnie i ujemne względem masy. Aby uzyskać zasilanie symetryczne z pojedynczego uzwojenia, konieczne jest zastosowanie mostka prostowniczego i filtracji kondensatorowej, co pozwala na uzyskanie napięcia symetrycznego, choć wymaga większych kondensatorów filtrujących. Transformator z pojedynczym uzwojeniem można rozgałęzić na dwie końcówki mocy, jednak wiąże się to z utratą mocy i koniecznością równomiernego obciążenia kanałów, aby uniknąć nadmiernego prądu w uzwojeniu pierwotnym. Wzmacniacz stereo można zrealizować na końcówkach mocy z pojedynczym zasilaniem, jednak moc wyjściowa będzie ograniczona przez parametry transformatora. Wskazano również, że liczba wyprowadzeń transformatora nie musi odpowiadać liczbie końcówek mocy, a rozdzielenie zasilania na wiele kanałów jest możliwe pod warunkiem, że transformator ma odpowiednią moc. W dyskusji pojawiła się także sugestia użycia końcówek mocy przystosowanych do zasilania pojedynczym napięciem, np. dostępnych na Allegro.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA