logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik od wycieraczek 300W 12V 25A - moment obrotowy po dwóch przekładniach

quatromen 04 Cze 2015 14:13 3018 6
REKLAMA
  • #1 14744706
    quatromen
    Poziom 10  
    Witam.
    Poczytałem sobie na forum o momencie obrotowym a dokładnie to: Link
    Mam silnik od wycieraczek samochodowych 300 Watt, 12 V, 25 A, obroty po 1 przekładni jakieś 30/min. Czyli moment obrotowy wyniesie 95 Nm, jak dołożę kolejną przekładnię o przełożeniu 3:1, to obroty spadną do 10/min., a moment obrotowy wzrośnie do 285 Nm? Czyli silnik będzie w stanie unieść 3 razy większy ciężar?
  • REKLAMA
  • #2 14744763
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6055
    Cytat:
    Czyli moment obrotowy wyniesie 95 Nm, jak dołożę kolejną przekładnię o przełożeniu 3:1, to obroty spadną do 10/min., a moment obrotowy wzrośnie do 285 Nm? Czyli silnik będzie w stanie unieść 3 razy większy ciężar?

Tak w uprzosczeniu, zakładając, że nie ma strat na tarcie w przekładni. I że przekładnia którą dołożyłeś wytrzyma taki moment!
  • REKLAMA
  • #3 14744891
    quatromen
    Poziom 10  
    Zastanawiam się na przekładnią zębata i kołami pasowymi, w przypadku kół pasowych chyba łatwiej ruszałby silnik bez przeciążania go na mniejszym prądzie, dobrze rozumuję ?
  • #4 14744997
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Cytat:
    Zastanawiam się na przekładnią zębata i kołami pasowymi, w przypadku kół pasowych chyba łatwiej ruszałby silnik bez przeciążania go na mniejszym prądzie, dobrze rozumuję ?
    Czemu tak uważasz? nie widzę powodu zeby tak miało być.
  • REKLAMA
  • #5 14745032
    quatromen
    Poziom 10  
    Sugeruję się tym, że pasem może się na samym początku startu "lekko ślizgnąć" jak się go na maxa nie naciągnie dając start dla silnika. Z zębatkami lub z łańcuchem niestety już tak nie pójdzie, tak mi się wydaje.

Dodano po 6 [minuty]:

Znaczy chodzi mi o to, że przy pasku przez dodanie napinającego dodatkowego koła które nie będzie od razu maksymalnie naciągać paska żeby było "jako takie sprzęgło", a przy zębatkach, albo łańcuchu nie wyobrażam sobie jakie sprzęgło zrobić, jedynie prąd musiałbym rozruchowy o wiele większy dać, ale wtedy nie wiadomo jak z tym silnikiem, czy będzie wytrzymywał?
  • Pomocny post
    #6 14745061
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Cytat:
    Znaczy chodzi mi o to że przy pasku przez dodanie napinającego dodatkowego koła które nie będzie od razu maksymalnie naciągać paska żeby było "jako takie sprzęgło"
    Jak będziesz zmieniał naciąg pasa to zadziała, ale pas bedzie sie od tego trochę szybciej zużywał.

Cytat:
    nie wyobrażam sobie jakie sprzęgło zrobić jedynie prąd musiałbym rozruchowy o wiele większy dać ale wtedy nie wiadomo jak z tym silnikiem czy będzie wytrzymywał.
    Prąd rozruchowy należy ograniczyć, nie bedzie potrzeba sprzęgła.
  • REKLAMA
  • #7 14745068
    quatromen
    Poziom 10  
    Dzięki za informacje :D.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące momentu obrotowego silnika wycieraczek o mocy 300W, napięciu 12V i prądzie 25A. Po zastosowaniu przekładni 3:1, obroty spadną do 10/min, a moment obrotowy wzrośnie do 285 Nm, co teoretycznie pozwoli na uniesienie trzykrotnie większego ciężaru. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące zastosowania przekładni zębatej oraz kół pasowych, wskazując na możliwość ślizgania się pasa przy rozruchu, co może zmniejszyć obciążenie silnika. Zasugerowano, że zmiana naciągu pasa może prowadzić do szybszego zużycia, a ograniczenie prądu rozruchowego może wyeliminować potrzebę sprzęgła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA