Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TestoTesto
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AMD Radeon HD 7770 - Crash karty się po zainstalowaniu sterowników.

05 Cze 2015 00:58 1872 16
  • Poziom 7  
    Witam, mam problem z kartą graficzną AMD Radeon HD 7770, karta nadal na gwarancji jednak wolał bym się upewnić czy nie ma innego sposobu na naprawę zanim pozbawię się karty na 3 tygodnie (Wiadomo jak działają serwisy).

    Otóż karta wyłącza się 2 minuty od włączenia komputera, również przy włączeniu jakiejkolwiek flash-owej gry lub jakiejkolwiek innej.

    W trybie awaryjnym karta działa bardzo dobrze co oznaczało by że problem jest ze sterownikami, gry flashowe, video działa na trybie awaryjnym bez zarzutu.

    W trybie normalnym przy zainstalowanych sterownikach karta dostaje zawieszki, ekran robi się jednokolorowy (ciemno niebieski, czasami szary w białe pionowe paski) i pomaga tylko restart.

    Przed pojawieniem się problemu zainstalowałem steam i nową grę (Rust Experimental) Wątpię aby miało to jakiś związek.

    Pasta wymieniana jakiś miesiąc temu, temperatury bardzo w porządku, w stresie nigdy nie przekraczała 60-70c*.

    Format systemu nie pomógł, instalowałem 2 wersje sterowników, najnowsza/przedostatnia (Catalyst 15.5 beta oraz 14.12 Omega), efekt ten sam.

    Sprawdzałem starszą kartę (Geforce 8800 gt) Wszystko działa sprawnie co wyklucza problemy z komputerem/monitorem/wejściem pci express/kablem

    Ekran podczas crasha wygląda dokładnie tak lub jest cały ciemno niebieski:
    http://spirka.pl/demot/paskiW.jpg

    Specyfikacja w załączniku + Komputer działa na zasilaczu Corsair vs450 80+ bronze

    Jakieś pomysły? Z góry dzięki za wszelką pomoc.
  • TestoTesto
  • Poziom 35  
    Witam.
    Podaj pełna konfigurację PC.

    A). Sprawdzałeś ZASILACZ jakie jest napięcie na liniach podczas dziania PC -(LINIA +12V)

    B). Kombinowałeś wgrania BIOS-u z innej karty ?

    Dodano po 1 [minuty]:

    Evidence napisał:
    Format systemu nie pomógł, instalowałem 2 wersje sterowników, najnowsza/przedostatnia (Catalyst 15.5 beta oraz 14.12 Omega), efekt ten sam.


    Nie instaluje się sterowników beta
  • TestoTesto
  • Poziom 7  
    Konfiguracja PC w załączniku, nie wiem co więcej mogę Ci dać.
    Wiedza o dysku jest tutaj nie potrzebna, jak wspomniałem komputer działa bardzo dobrze na drugiej karcie podłączonej w ten sam sposób.

    Obie karty podpinam pod PCI Express x16, podłączam przez przejściówkę z vga na dvi, + dodatkowe zasilanie 6 pin.

    Bios aktualizowany był podczas pracy karty graficznej Radeon HD 7770, zapomniałem wspomnieć że próbowałem już zabawy z biosem po wystąpieniu tego problemu, resetowałem bios (Wyjęcie baterii na 40 minut).

    Karta pracowała na tym komputerze nie całe pół roku na tym samym biosie.

    Problemem nie jest sterownik beta, instalowałem go po wystąpieniu problemu z kartą, był tylko jedną z opcji, a nóż.. może się uda.


    Niestety nie zrobię żadnych testów wydajnościowych na tej karcie, po ustawieniu i włączeniu FurMark, karta odrazu pada zanim program zacznie coś testować. Karta wyłącza się również 5 sekund od włączenia jakiejkolwiek gry, nie są to temperatury, karta nie osiągnie 70-90c* w 5 sekund, w dotyku jest lekko ciepła tak jak powinna...

    Nie wydaje mi się żeby to był problem z zasilaczem, Gefore gt 8800 zotac, jest bardziej prądożerny od Radeona HD 7700 a geforce pracuje bez zarzutu ;/
    W dodatku karta działa sprawnie na tym zasilaczu do czasu aż zainstaluje do niej sterowniki.


    Dodałem załącznik z napięciami z HWMonitor do pierwszego posta, Bios pokazuje takie same.
  • Poziom 35  
    Sprawdź MULTIMETREM napięcia +5V i +12V. Jak wahania są wysokie to możliwe ze zostały uszkodzone kondensatory.

    Dodano po 2 [minuty]:

    AMD Radeon HD 7770 - Crash karty się po zainstalowaniu sterowników.

    -wahanie dopuszczalne do 0.05V np. linia +12V [12.18V-12.23V]
  • Poziom 7  
    Zaraz zaraz, pomiary powinienem chyba przeprowadzić najpierw w idle a potem w stresie.. W idle jeszcze mogę zrobić ale nie zrobię w stresie bo nie mogę obciążyć karty w żaden sposób..

    Poza tym dlaczego problemem miał by być zasilacz skoro inna karta graficzna działa bez zarzutu a jest bardziej prądożerna?

    W życiu tego nie robiłem, tak ma to wyglądać?

    PCI-E 12 V 6-pin

    http://overclock.pl/images/articles/content/artykuly/2010/07/napiecia/zdjecia/small/005.jpg
  • Pomocny post
    Poziom 27  
    Zasilacz nie jest tutaj problemem. Ten Corsair jest całkiem przyzwoitą jednostką, która jest w stanie zaoferować 408W na linii 12V (w dodatku jest to jedna, mocna linia z 34A) oraz 100W dla 3.3V & 5V. Jeśli na 8800GT (TDP 105W) nie ma problemu to na HD7770 (TDP 80W) tym bardziej nie powinno się nic dziać. Problem najprawdopodobniej leży po stronie samej karty graficznej. Zasilacz ma wystarczającą moc żeby zasilić spokojnie dwa takie zestawy. Skoro nawet po formacie problem występuje to ewidentnie nie jest to wina sterowników, tym bardziej jeśli próbowałeś zainstalować sterowniki na których karta działała wcześniej bez zarzutu. Kilka dni wstecz przed wystąpieniem tego problemu z kartą nie działo się nic dziwnego? Nie zauważyłeś niczego podejrzanego? Nie było żadnych samoczynnych resetów, zwiech czy artefaktów? Problem wystąpił nagle z dnia na dzień? Wydaje mi się, że karta dokonała swego żywota. Te paski nie wróżą niczego dobrego, mogło dojść do uszkodzenia GPU. W jaki sposób? Nie wiem. Z Twojego opisu wynika, że karta nie była przegrzewana ani katowana (temperatury 60 - 70*C są w porządku).
  • Pomocny post
    Poziom 35  
    Luty na karcie lub ścieżki są ok ? Zobacz również może coś się dostało do karty w okolice radiatora.


    Evidence napisał:
    W życiu tego nie robiłem, tak ma to wyglądać?


    Nie musisz tego robić jak masz dobry markowy ZASILACZ. Czasami warto wiedzieć i mieć pewne umiejętności bo czasami jak widzisz mogą się przydać do sprawdzenia.

    - tu masz filmik jak wygląda taki test (pod obciążeniem i bez )i jak powinny wyglądać napięcia, wahania na poszczególnych liniach +3.3V/ +5V/ +12V. - https://www.youtube.com/watch?v=MkkM5PKc3YU

    Programy w których PC zostaje obciążony mają na celu przetestować komponenty PC, czyli głównie Procesor oraz kartę graficzną oraz mogą wykazać ukrytą usterkę, która moze zostać zasygnalizowana np. przerwaniem TESTU.

    Programy testujące :
    FurMark - testuje CPU i GPU przedstawia temperaturę karty graficznej.
    Unigine - test wydajnych kart graficznych - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2997927.html#14664336



    MULTIMETR dostaniesz za około ~20zł w każdym większym markecie, gdzie jest dział z elektrycznością. Tak na szybko obsługa MULTIMETRA. Przekręcasz wskaźnik na Multimetrze w Lewo na "20" i zaczynasz pomiar za pomocą sąd "czerwona i czarna uważaj na zwarcia !!! (sprawdź pomiar np. baterii jakie ma napięcie V.) :sm9: :please:
  • Poziom 7  
    Razor509 napisał:
    Zasilacz nie jest tutaj problemem. Ten Corsair jest całkiem przyzwoitą jednostką, która jest w stanie zaoferować 408W na linii 12V (w dodatku jest to jedna, mocna linia z 34A) oraz 100W dla 3.3V & 5V. Jeśli na 8800GT (TDP 105W) nie ma problemu to na HD7770 (TDP 80W) tym bardziej nie powinno się nic dziać. Problem najprawdopodobniej leży po stronie samej karty graficznej. Zasilacz ma wystarczającą moc żeby zasilić spokojnie dwa takie zestawy. Skoro nawet po formacie problem występuje to ewidentnie nie jest to wina sterowników, tym bardziej jeśli próbowałeś zainstalować sterowniki na których karta działała wcześniej bez zarzutu. Kilka dni wstecz przed wystąpieniem tego problemu z kartą nie działo się nic dziwnego? Nie zauważyłeś niczego podejrzanego? Nie było żadnych samoczynnych resetów, zwiech czy artefaktów? Problem wystąpił nagle z dnia na dzień? Wydaje mi się, że karta dokonała swego żywota. Te paski nie wróżą niczego dobrego, mogło dojść do uszkodzenia GPU. W jaki sposób? Nie wiem. Z Twojego opisu wynika, że karta nie była przegrzewana ani katowana (temperatury 60 - 70*C są w porządku).


    Z tego co pamiętam przed wystąpieniem tego problemu wszystko było ok, żadnych zwiech czy resetów nie było, ale miałem raz różowy kwadrat na ekranie przez może 5 sekund i sam zniknął pomyślałem że może to być gra, nadal alpha w testach.

    Myślisz że to może być wada fabryczna? Nadal mam ponad rok gwarancji, może mogą coś na to poradzić lub wymienić na nową.

    Wyślę ją tak czy inaczej, dzięki wszystkim za pomoc :)

    Dodano po 4 [minuty]:

    kiss39 napisał:
    Evidence napisał:
    W życiu tego nie robiłem, tak ma to wyglądać?



    Programy w których PC zostaje obciążony mają na celu przetestować komponenty PC, czyli głównie Procesor oraz kartę graficzną oraz mogą wykazać ukrytą usterkę, która moze zostać zasygnalizowana np. przerwaniem TESTU.

    Programy testujące :
    FurMark - testuje CPU i GPU przedstawia temperaturę karty graficznej.
    Unigine - test wydajnych kart graficznych - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2997927.html#14664336




    Jak już pisałem, nie dam rady zrobić testów, karta umiera 5 sekund od włączenia jakiejkolwiek gry lub programu do testów...

    Próbowałem FurMark, ustawiłem go kliknąłem "START", pokazało mi się okienko do testów i karta się wyłączyła.. Podobnie przy włączeniu gier na pc lub flash..

    Co ciekawe karta pada tylko gdy mam zainstalowane sterowniki... Gdy wyrzucę sterowniki lub włączę komputer w trybie awaryjnym wszystko pracuje dobrze, gry flash również. Jednak użytkowanie karty graficznej w trybie awaryjnym czy bez sterowników mija się z celem...

    Nie ma znaczenia czy włączę grę w trybie pełnoekranowym lub okienku, odświeżanie jest na 60hz, directx, vcredist wszystko zainstalowane i zaktualizowane. Na tej samej karcie mogę włączyć grę w przeglądarce bez sterowników i wszystko działa, zainstaluje sterowniki włączam tą samą grę na przeglądarce i karta umiera..

    Definitywnie coś jest między sterownikami a kartą.. (Windows był wgrywany ponownie razem ze wszystkimi sterownikami chipset/karta graficzna/monitor itd itp) Wynik jest ten sam.. Karta działała ciągle na jednym sterowniku i nagle wszystko padło..

    To że wszystko działa dobrze na innej karcie wyklucza inne opcje jak procesor, zasilacz, windows, dysk, okablowanie.

    Dzięki tak czy inaczej, jeśli nie ma więcej pomysłów wysyłam kartę na gwarancję ;/
  • Poziom 35  
    W innym PC masz możliwość sprawdzić. ?
  • Poziom 7  
    Odpisałeś zanim skończyłem edytować ostatni post, przeczytaj go jeszcze raz.

    Pogadam jeszcze z kimś i spróbuję przetestować kartę na innym PC ale wątpię skoro 8800GT działa bez zarzutu..
  • Poziom 27  
    Sprawna karta nie sprawiałaby takich problemów. Sterowniki nie mogły namieszać do tego stopnia aby karta całkowicie odmówiła posłuszeństwa. Tutaj chodzi o to, że po zainstalowaniu sterowników karta zaczyna zupełnie inaczej pracować, szereg jej funkcji i możliwości zostaje "aktywowany", wszystkie tryby 2D i 3D. Urządzenie staje się wtedy w pełni zdolne do pracy i wykorzystania swoich możliwości, jednak z uwagi na to, że coś jest nie sprawne (najprawdopodobniej GPU - być może są to zimne luty) objawia się to tym, że karta sypie paskami. Bez sterowników karta działa w jakimś podstawowym trybie, w którym nie ma dostępu do zaawansowanych funkcji, nie może w pełni wykorzystać swojej mocy i zasobów, nie uruchomisz np. jakiejś wymagającej gry w 3D. To tak najprościej rzecz ujmując. Bez sterowników karta w zasadzie nie jest w stanie zrobić nic, poza wyświetleniem pulpitu i rzeczy nie wymagających od niej dużej mocy obliczeniowej. Często padnięte karty, najczęściej przegrzane mają podobne objawy. Instalacja sterowników może powodować masę problemów z poprawnym działaniem komputera, czasem dochodzi do sytuacji w której karta przestaje być w ogóle widoczna w systemie i dla samego komputera, ale objawy są najróżniejsze. Nie wiem czy to jest wada fabryczna, może po prostu kiepskiej jakości luty pod GPU / VRAMem, trudno to określić. Możesz jeszcze w ostateczności przed odesłaniem jej do serwisu, sprawdzić jak zachowa się w innym komputerze tak jak zasugerował kolega wyżej. Jednak moim zdaniem niczego to nie zmieni. Karta była dobra, wszystko działało bezproblemowo, wiele rzeczy zostało wykluczonych z grona podejrzanych. Sprawna karta nie sprawia kłopotów, poza tym nie po to człowiek płaci czasem ciężkie pieniądze za sprzęt, żeby się później z nim użerać. W ostatnim czasie na forum przewinęło się kilka tematów z HD7770 z paskami albo artefaktami, możesz poszperać. Ten model chyba nie jest jakoś specjalnie udany.
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    Poziom 27  
    Kto komu modzi? Proszę zacytować stwierdzenie w którym zostało napisane, że wina leży po stronie sterowników. Chyba nie czytałeś w ogóle postów skoro piszesz takie rzeczy, do tego wypowiadasz się w liczbie mnogiej. Jeśli karta jest sprawna to i na BETA sterownikach będzie prawidłowo działać, kolega ameryki nie odkrył.
  • Pomocny post
    Poziom 35  
    Panowie niech kolega Evidence wyśle kartę zobaczymy co powiedzą .
  • Pomocny post
    Poziom 27  
    Już w poście #6 napisałem, że wina leży po stronie karty i sterowniki nic do tego nie mają, ale kolega wyżej czyta po łebkach i snuje dziwne wnioski.
  • Poziom 7  
    Spokojnie Panowie, wysyłam kartę na gwarancję i za jakiś czas się odezwę jak tylko odzyskam kartę.

    Dzięki za pomoc i miłej nocy ;)
  • Poziom 7  
    Karta wróciła z naprawy, diagnozą było "Artefakty pod obciążeniem 3D" I tylko tyle wiem :)

    Na szczęście karta naprawiona i działa jak należy :)

    Gdyby ktoś miał podobny problem, oddajcie kartę jak najszybciej na gwarancję.

    Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.