logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

radeon hd 7770 - Crash w trakcie użytkowania a potem po zainstalowaniu sterownik

dawidon11 21 Lis 2017 23:24 699 7
REKLAMA
  • #1 16840786
    dawidon11
    Poziom 2  
    Witam, przeszkałem sporo tematów aby podjąć jakieś kroki niestety nie jestem zdecydowany.

Sytuacja wygląda tak, że mam karte graficzną radeon hd 7770 którą sobie kupiłem od kolegi rok temu i działała sobie spokojnie, aż pewnego razu pojawiły się podczas użytkowania szare kratki po czym musiałem zrestartować komputer i już nie udało mi się włączyć komputera.
    Dokładniej wygląda to tak, że normalnie pokazuje wszystko do momentu kiedy powinien załadować się pulpit, wtedy zapewne już ładowany jest sterownik i grafika uruchamia się w pełni. Monitor jednak ma niebieską diodę, tzn wykrywa jakiś sygnał, jednak obrazu nie ma, jest po prostu leciutko rozjaśniona czerń.
    Grafika działa w safe mode, można wtedy normlanie uruchomić komputer.

Próbowałem przeinstalować windowsa i wszystkie sterowniki, to wygląda to tak, że po zainstalowaniu sterowników już komp się nie odpala.

Potem zrobiłęm sobie testy na starej karcie graficznej nvidia ge force 7600 gt c
    Początkowo też po zainstalowaniu sterowników do tej karty nie odpalało systemu, ale coś się zmieniło nie wiem z jakiego powodu i teraz sobie działa kompute na tej właśnie karcie graficznej, a na tej lepszej ciągle działą tylko w safe mode.

Podejrzewałem awarię płyty głównej, ale myślę że można akurat ją wykluczyć, bo ta słabsza karta działą myślę, że jak na nią poprawnie, wyciąga nawet rozdzielczość1920 x 1200.

Teraz temperatury:
    dane z programu HW monitor 1.4

CPU trochę poczyściłełem dochodził do 65, teraz po oczyszczeniu do 60, więc myślę ujdzie bo zazwyczaj ma 40 przy normalnej pracy.
    płyta główna do 35-40 max dochodzi, aczkolwiek jak dotykam ręką na takich blaszkach któe odpowiadają za oddawanie ciepła to można tam wyczuć temperature rzędu 50 stopni,
    grafika to stara co teraz chodzi pochodzi nawet pod 80 stopni.

A tej nowej grafiki niestety nie przetestowałem na HW monitor, bo jak przestałą działać to już nie mogłem tego zrobić, pewnym jestem jednak tego, że była czyszczona regularnie, i wydaje mi się, ze się nie grzała. na safe mode nawet nie chcialo mi sie odpalac hw monitor bo jak ją dotykałem ręką bo ona nawet letnia nie jest.

Moj komputer:
    płyta główna M4A87TD EVO -
    procesor phenom II 965
    ram 2x 4 gb 1333
    dyski mam 2 ssd i hdd ale to juz nieistotne za bardzo mysle.

I teraz zasilacz, kolejna moja wątpliwość, mierzyłem miernikiem i daje on 12.38-12.39 V na wyjściach 6 pin, które zasilają kartę graficzną, a czytałem że może to być za dużo, i że nie powinno być większej różnicy jak 0.05 V, ile w tym prawdy nie wiem, może ktoś wie na pewno??

Planuje jeszcze jutro przetestować kartę na win xp, może na innym kompie pójdzie, choć na tym chodziła, a płyta główna nie siadła, bo inna karta śmiga na niej...

W trakcie pisania znalazłem inny zasilacz który daje na 6 pinach juz ok 12.12 V, a na HW monitor 12.04 V i przetestowałem tą lepszą kartę i to samo, spróbowałem jeszcze raz wszystkiego.
    Usunąłem znów sterowniki, działa normalnie bez nich, ale co ciekawe w menadżerze urządzeń wogle jej nie widzi tzn widzi ją jako standard vga adapter a nie jako 7770 HD, nie widzi jej też w HW monitor i nie pokazuje temperatury, a w safe mode nie widzi wogle nic jeśli chodzi o temperatury.

Troche mi jej szkoda, nie tak dawno dałem za nia 300.
    Planuje jak jutro na innym kompie mi nie poleci spróbować ją "wypiec" co wy na to?
    Paste zmieniłem.
    Dodam jeszcze że SO to win 7, choć to znaczenia raczej nie ma.
  • REKLAMA
  • #2 16840944
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3510
    Uszkodzona karta graficzna - do wymiany.

Marka i model tego PSU co zasila ten zestaw?
  • REKLAMA
  • #3 16841081
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Kasek21 napisał:
    Uszkodzona karta graficzna - do wymiany.

Do sprawdzenia w innym komputerze.
    dawidon11 napisał:
    teraz zasilacz, kolejna moja wątpliwość, mierzyłem miernikiem i daje on 12.38-12.39 V na wyjściach 6 pin, które zasilają kartę graficzną,

To jest w granicach normy. Max to 12.6V.
    dawidon11 napisał:
    a czytałem że może to być za dużo, i że nie powinno być większej różnicy jak 0.05 V, ile w tym prawdy nie wiem, może ktoś wie na pewno??

Nie powinno być dużej różnicy między stresem, a spoczynkiem.
  • REKLAMA
  • #4 16841089
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3510
    Co do zasilacza to napięcia i tolerancje masz tu:
    radeon hd 7770 - Crash w trakcie użytkowania a potem po zainstalowaniu sterownik

PS. Oczywiście najlepiej jakby napięca byłby zblizone do wartości podstawowych.
  • REKLAMA
  • #5 16842864
    dawidon11
    Poziom 2  
    safbot1st napisał:
    Nie powinno być dużej różnicy między stresem, a spoczynkiem.

Chodziło mi o to, że nie powinno być więszkej różnicy niż 0.05V of 12V, czyli 11.95-12.05 ale jak kolega niżej wstawił zdjęcie z temperaturami, to znaczy, że źle coś doczytałem.

Kasek21 napisał:
    Marka i model tego PSU co zasila ten zestaw?

ocz 500sxs, ale byłem dziś u kolegi, testowałem karte na win10, I było jak I u mnie, czyli po zainstalowaniu sterowników nie działa.
    Tak więc teraz sie biorę za wypieki, spróbuję, bo pewnie I tak śmietnik :D
  • #6 16843300
    Snake71
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Zrób reball - chwilę pochodzi jeszcze :)
  • #7 16846859
    dawidon11
    Poziom 2  
    Snake71 napisał:
    Zrób reball - chwilę pochodzi jeszcze :)

co to rebal? ;d

Zrobiłem wypieki I działa póki co.
  • #8 16847628
    Snake71
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Reball to reballing - ściągnięcie układu i postawienie go na nowych kulach. Naklejki ZAWSZE sie ściąga. Pod wpływem temperatury kurczą sie i jest duże prawdopodobieństwo ze poprzestawiają elementy do których są przyklejone. Wypieki? Bardzo łatwo pozbyć sie wielu elementów z karty... Niejednokrotnie przynoszono mi na serwis płytę z woreczkiem elementów zebranych z blachy piekarnika które spadły z płyty....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną Radeon HD 7770, która po pewnym czasie użytkowania zaczęła wyświetlać szare kratki, a następnie komputer przestał się uruchamiać po załadowaniu systemu. Karta działa w trybie awaryjnym, ale po zainstalowaniu sterowników system nie startuje. Użytkownik próbował reinstalacji systemu Windows oraz testował kartę w innym komputerze, gdzie problem się powtórzył. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie zasilacza, a także wykonanie reballingu karty graficznej jako potencjalne rozwiązanie. Użytkownik zastosował metodę "wypieków", co przyniosło chwilową poprawę działania karty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA