logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomiar czasu stoperem, start/stop - fotokomórką/laserem

elvis1987 27 Maj 2005 11:21 4350 13
  • #1 1528288
    elvis1987
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Chciałbym zrobić fotofinisz. Myślełem nad połaczeniem dwóch barier optoelektronicznych. Jedna na starcie druga na mecie. Jak by wystartowali to włączałby się stoper a jak by przekroczyli linie to by stoper się wyłączał. Tylko nie wiem jak to połączyć i jak zainstalować stoper. Najlepiej jak by to jakoś ze sobą było razem połaczone. Albo stoper w ręce i jak się zaświeci lapmka to wtedy właczyć:) robił ktoś kiedyś coś takiego? Proszę o pomoc...
  • #2 1528320
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 94
    Zrub tor podczerwieni i po przecięću stoper by się wyłonczył !
  • #3 1528561
    elvis1987
    Poziom 13  
    Łatwo ci powiedzieć... może jakiś schemacik. Ja dopiero mam 2 rok elektronike.....
  • #4 1528571
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    A jaka ma być odległość mety od startu? Bo jak w tym samym punkcie to problem mniejszy, ale jak na 100m to może być problem - nie zrobisz takiej bariery na podczerwieni, co najwyżej na wskaźniku laserowym (chyba że i dla niego to będzie za dużo.). Ewentualnie mógłbyś to oprzeć o moduły radiowe - są takie np. na 433MHz, ale nigdy się nimi nie bawiłem i nie wiem jaki mogą mieć zasięg.
  • #5 1528681
    daniel93
    Poziom 29  
    Ja mam 12lat (wieku nie na elektronice) i może zato mnie nie wyrzucą z elektrody !
    Załączniki:
    • Pomiar czasu stoperem, start/stop - fotokomórką/laserem podczerwi__368.jpg (43.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1528706
    elvis1987
    Poziom 13  
    no właśnie chciałbym zrobić na 100m. jak ktoś to robił to proszę o pomoc.
  • #7 1528809
    daniel93
    Poziom 29  
    To kombinuj z radjem !
  • #8 1557200
    Bombelekk
    Poziom 2  
    Dolaczam sie do tematu. Czy jest ktos w stanie wykonac mi taki stoper?? Start i meta w tym samym miejscu. Pierwsze przeciecie fotobariery start odliczania, drugie koniec odliczania. Dokladnosc do setnych sekundy. Jakis zewnetrzny wyswietlacz na kabelku na przyklad!!
    Chcialby znac cene takiego urzadzenia na gotowo, czas realizacji i zeby to estetycznie wygladalo.
    Podejmuje sie ktos?? Jestem powaznie zainetersowany, a dla was majsterkowiczow to chyba nie problem cos takiego wydlubac :)
    Czekam na oferty danielkrok(_at_)poczta.onet.pl albo GG:2439017
  • #9 1563649
    daniel93
    Poziom 29  
    bombelekk : Na uc możesz zrobić jeśli coś się znasz.Dokładność : 1 sek na 5 milionów lat liczenia . :-)
  • #10 1563746
    Bombelekk
    Poziom 2  
    Nie znam sie zupelnie na elektronice. Zrobi mi to ktos??
  • #11 1585233
    elvis1987
    Poziom 13  
    Mam pytanie. Chciałbym do tej bariery podłączyć stoper... i teraz jak to mam zrobić...(schemat bariery był w jakimś numerze elektronika rocznik chyba 87 albo 89). Macie jakiś schemat stopera? A są takie stopery żeby włączały się na imuls elektryczny? i wyłączały też ? Bardzo wdzięczny byłbym za wszelką pomoc. Stoper z dokładnością do 0,01 lub dokładniejszy :)
  • #12 1587308
    marcinj12
    Poziom 40  
    Stoper jest załączany przyciskiem - znaczy jest jakaś blaszka albo przewodząca gumka, która zwiera dwa punkty. Jeżeli wyjmiesz stoper z obudowy (na wszelki wypadek poćwicz na jakimś tańszym modelu - kupisz w sklepie lub na bazarze za parę złotych :P) to pod przyciskiem uruchamiającym zliczanie zobaczysz te punkty - musisz do nich dolutować kabelki i zwierać je, np. tranzystorem pracującym jako klucz.
  • #13 1587743
    elvis1987
    Poziom 13  
    Dzięki za podpowiedź. Ale jak napisałeś że moge tranzystor tylko jak go podłączyć. Tranzystory dla mnei są troszke trudne.
  • #14 1587968
    marcinj12
    Poziom 40  
    Obawiam się że trzeba zrobić dodatkowe założenia dla twojego, konkretnego przypadku. Nie wiem jak to będzie wyglądało w twoim układzie, ale zakładam takie coś: ta bariera którą znalazłeś ma jakieś wyjście (pewnie tranzystor). Kiedy wiązka nie jest przecięta - wyjście jest w stanie niskim, kiedy przetnie się wiązkę - wyjście jest w stanie wysokim.
    Nie wiadomo jak działa ten stoper który kupisz - czy będzie wyzwalany stanem niskim czy wysokim, dlatego chyba lepiej dać przekaźnik - koszt niewielki, a działanie pewne.
    Poniżej schemat układu wykonawczego: bateria V1 to źródło z którego zasilasz barierę (odbiornik). Przekaźnik RLY1 dobierz na takie napięcie jak bateria V1 - można kupić przekaźniki na 12V, 9V lub 5V DC.

Do punktu IN wchodzi wyjście z twojej bariery. Jeżeli będzie ono w stanie niskim (0V, bariera nie przecięta) to tranzystor nie przewodzi i nie ma połączenia między punktami OUT. Jeżli przetnie się barierę, to na wejściu IN pojawi się stan wysoki, który spowoduje przewodzenie tranzystora, a w konsekwencji zasilenie cewki przekaźnika i zwarcie punktów OUT.

Do punktów OUT podłączysz te punkty w stoperze, których zwarcie powoduje rozpoczęcie lub zakończenie odliczania.

Układ będzie działał przy założeniu, że stoper uruchamia się i zatrzymuje tym samym przyciskiem (tak chyba ma większość stoperów).

Jeżeli wyjściem twojej bariery jest jużtranzystor, to możesz zrezygnować z tego tutaj i po prostu dołączyć przekaźnik.
    Załączniki:
    • Pomiar czasu stoperem, start/stop - fotokomórką/laserem stoper_out.GIF (2.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy systemu pomiaru czasu z wykorzystaniem fotokomórek lub laserów, gdzie start i stop stopera są wyzwalane przez przecięcie wiązki optoelektronicznej na starcie i mecie. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie barier podczerwieni lub laserowych, jednak na dystansie 100 m pojawiają się problemy z zasięgiem i stabilnością sygnału. Sugerowano również użycie modułów radiowych (np. 433 MHz) do przesyłania sygnału start/stop. W kwestii integracji stopera z barierą optyczną, wskazano na konieczność modyfikacji stopera poprzez dolutowanie przewodów do przycisku start/stop i sterowanie nimi za pomocą tranzystora lub przekaźnika, który będzie reagował na sygnał z fotobariery. Podano schemat działania układu wykonawczego z tranzystorem i przekaźnikiem, gdzie sygnał z bariery w stanie wysokim powoduje załączenie stopera. Wymagana jest znajomość elektroniki do wykonania takiego układu, a dokładność pomiaru może sięgać setnych części sekundy. Wskazano również na potrzebę dopasowania napięcia zasilania i parametrów przekaźnika do bariery optycznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA