logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć stoper z fotokomórkami do pomiaru czasu na 30m z akumulatorem 12V?

karonek 31 Mar 2025 23:30 486 8
REKLAMA
  • #1 21502870
    karonek
    Poziom 10  
    Witam. Chciałbym podłączyć jakiś stoper, aby odmierzał mi czas przejazdu między 2 punktami. Chciałbym do tego zastosować 2 pary fotokomórek przy wjeździe (tutaj ta fotokomórka załączała stoper) oraz przy wyjeździe (tu bym chciał, żeby zatrzymywała stoper). Pomiar nie musi być jakoś super dokładny, będzie to mierzone na długości jakieś 30 m.
    Wyświetlacz LED z pomarańczowym przyciskiem.
    Zasilanie musi być z akumulatora 12 V.
    Fotokomórki i stoper myślałem użyć takie jak w załączniku.
    Dwie fotokomórki obrotowe na białym tle, pokazane z odsłoniętą elektroniką. Produkt opisano jako bariera podczerwieni do bram.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21502902
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5162
    @karonek Bariery fotoelektryczne to dobry pomysł oraz taki licznik z Allegro. Są w wersji 12 VDC.

Elektroniczny licznik z wyświetlaczem obok opakowania z napisem TIMER 6 FUNKCJI.
  • #4 21502949
    karonek
    Poziom 10  
    Ok. A czy mógłbyś jakoś rozwinąć, jak to podłączyć?

Dodano po 1 [minuty]:

Nie mam jeszcze tego stopera fizycznie, ale raczej tak.

Dodano po 57 [minuty]:

A jeszcze się teraz zagłębiłem i czas w jakim musi być pokonany odcinek to 3.62 s więc ten stoper co kolega polecił liczy tylko od sekundy. Nie po przecinku. Sorki że wcześniej nie sprecyzowalem

Dodano po 37 [minuty]:

Znalazłem jeszcze taki stoper on mierzy od 0.01 sekundy. Powiedzcie mi gdzie podłączyć fotokomórkę która załączy stoper a gdzie która rozłączy.
    Cyfrowy timer czasowy XY-WJ01 z wyświetlaczem.
    Cyfrowy timer czasowy XY-WJ01 z oznaczeniami połączeń.
    Zrzut ekranu ze strony sklepu internetowego AVT przedstawiający specyfikację techniczną stopera z możliwością pomiaru od 0,01 sekundy.
  • REKLAMA
  • #6 21503099
    karonek
    Poziom 10  
    Czyli nie jest to takie proste, jakby się mogło wydawać :( Poszukam może czegoś gotowego, bo nie mam aż takiej wiedzy, żeby to ogarnąć.
  • REKLAMA
  • #7 21503232
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4243
    Na Arduino to jest proste, ale trzeba (1) trzeba poszukać w sieci informacji o programowaniu Arduino i wzorców programów, i (2) trzeba sobie zainstalować środowisko do programowania Arduino (jest darmowe, dostępne i dla Windows, i dla Linux-a).
  • #9 21503507
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4243
    Sam pomiar czasu na Arduino, to prosta sprawa: https://docs.arduino.cc/language-reference/en/functions/time/micros/ - odczytujesz pin, do którego jest podłączony pierwszy czujnik, po wykryciu zmiany odczytujesz czas, potem odczytujesz pin od drugiego czujnika, znów po zmianie odczytujesz czas, na koniec odejmujesz te dwa czasy i dostajesz informację, ile mikrosekund minęło (pewnie w błędem kilku mikrosekund). Gorzej z pokazaniem wyniku, ale tu przykładów w sieci jest pod dostatkiem (jeszcze kwestia, na czym ma być pokazany).

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy podłączenia stopera do pomiaru czasu przejazdu na odcinku 30 m z wykorzystaniem dwóch par fotokomórek oraz zasilania z akumulatora 12 V. Propozycje obejmują użycie barierek fotoelektrycznych i liczników dostępnych w wersji 12 V DC, jednak pojawił się problem z dokładnością pomiaru – standardowe stopery liczą czas tylko w sekundach, a wymagany czas pomiaru to około 3,62 s z dokładnością do setnych części sekundy. Wskazano, że popularne stopery głosowe nie współpracują bezpośrednio z fotokomórkami. Rozwiązaniem może być zastosowanie mikrokontrolera Arduino, który umożliwia precyzyjny pomiar czasu z dokładnością do mikrosekund, odczytując sygnały z fotokomórek na odpowiednich pinach i obliczając różnicę czasów. Wymaga to jednak podstawowej wiedzy z programowania Arduino oraz instalacji środowiska programistycznego. Alternatywnie zasugerowano kontakt ze sprzedawcą stopera DIY z Allegro lub użycie modelu TC10/11 z zasilaniem 12 V i przekaźnikami kontraktonowymi do sterowania stopera. W dyskusji pojawiły się także przykłady schematów i linki do zdjęć urządzeń oraz wskazówki dotyczące implementacji pomiaru czasu na Arduino.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA