logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

płyta ASUS P5AD2-E Premium nie działa, uszkodzony BIOS ?

99none 27 Maj 2005 16:06 4202 8
REKLAMA
  • #1 1528964
    99none
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    cześć,

- komputer z płytą ASUS typ P5AD2-e Premium po 24 godzinach kompilacji przestał działać.
    - objaw jest taki że nie bootuje z dyskietki , dysku, sieci, cd-romu.
    - po włączeniu zasilania monitor VGA pozostaje ciemny.
    - wszystkie elementy sprawdzone na drugim kompie., procesor działa, wentylatory się kręcą.
    - użyłem opcji odbudowy biosu z płyty cd-rom, nie działa butowanie z tej płyty bo wogóle nie działa ten PC.
    - po rozmowie telefonicznej serwis powiedział BIOS do wymiany.
    - czy istnieje jakaś inna opcja "zaprogramowania " tego biosa.
    - troche jestem zdegustowany bo w instrukcji do tej płyty napisali że jest opcja : ASUS EZ Flash utility, recovery bios support cd, crashFree BIOS.
    - tylko żadna opcja nie działa.
  • REKLAMA
  • #2 1528987
    Kassiel
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Programator - przeważnie serwisy mają coś takiego.
  • REKLAMA
  • #3 1529074
    childmaker
    Poziom 35  
    Ocena: 92
    Cytat:
    - troche jestem zdegustowany bo w instrukcji do tej płyty napisali że jest opcja : ASUS EZ Flash utility, recovery bios support cd, crashFree BIOS.
    - tylko żadna opcja nie działa.
    Jeśli padł Ci CMOS to nic dziwnego że nie bootuje płyty.
  • #4 1529152
    przemo666
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    A w jaki sposob przestal dzialac? Zrestartował sie sam czy przestal poprawnie dzialac po kolejnym wlaczeniu? Jezeli sie zrestartował to raczej wina nie lezy po stronie biosu. Zresetuj CMOSa, ewentualnie mozesz miec uszkodzony ktorys z mosfetów. Możesz spróbować zaprogramować tego biosa np. w innej płycie głównej. Jezeli to nie przyniesie rezultatów (a raczej nie przyniesie) to płyta raczej nie do naprawienia.
  • REKLAMA
  • #5 1529408
    99none
    Poziom 19  
    cześc,

- dotarłem do innej płyty głównej tego samego typu ale dalej nie można zaprogramować na tej nowej biosu.
    - po podmianie biosu druga płyta nie wstaje, pierwsza po zamianie biosu wstaje.

- wniosek: uszkodzony BIOS.

- martwi mnie tylko to ze tym asusowym disaster recovery nie można zaprogramować nowego biosu w płycie. Jakiegoś tam boot block nie ma.
    - no i chyba tylko programator w serwisie.
  • REKLAMA
  • #6 1529493
    przemo666
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Zaprogramuj metoda hotswap i uzyj do tego programu uniflash. Płyta głowna niekoniecznie musi byc tego samego typu. Wazne zeby flash mial taka sama pojemność i był na takie samo napięcie.
  • #7 1533252
    99none
    Poziom 19  
    witam,

- po zakupie flasha do biosu, typ 49LF008a-33-4C zabrałem się za programowanie. ( serwis żądał za programowanie 30 zł bez kości ).
    - pożyczony willem 4.0 programował z błędami w podstawce hub plcc 32.
    - dopiero giełda i programator Ezo ( by epsilon ) ładnie zaprogramował kość hub-a, po włożeniu do m/b wszystko działa.
    - problem rozwiązany.
    - tylko wg. instrukcji programowanie biosa miał zrobić sam użytkownik bez kupowania nowej kości i korzystania z zewnętrzego programatora.
    - na marginesie "uszkodzona" kośc została ponownie zaprogramowana i działa.
    - w poniedziałek lecę do serwisu, podpytać się co z tą funkcja Crash Free BIOS2 utility.

8-)
  • #8 1533355
    childmaker
    Poziom 35  
    Ocena: 92
    Ze strony ASUSA:
    Cytat:
    ASUS CrashFree BIOS2
    CrashFree BIOS 2 został wyposażony w opcję automatycznego przywracania BIOS dzięki dołączanej płycie „support CD”. Użytkownicy mają teraz możliwość zrestartowania systemu przy użyciu płyty „support CD” nawet w sytuacji, gdy dysk bootujący jest niedostępny, a następnie mogą przejść przez prosty, automatyczny proces przywracania BIOS.
    Ciekaw jestem jaką odpowiedź dostaniesz. Napisz.
  • #9 1549659
    99none
    Poziom 19  
    cześć,

- odpowiedz z serwisu.
    " należy postepować zgodnie z instrukcją. Jeśli bios jest uszkodzony to należy zaprogramować bios w warsztacie elektronicznym i uaktualnić bios do wersji najnowszej".

- czyli bardzoo się nie myliłem, postepowałem zgodnie z instrukcją.
    - przy tej cenie M/B ja bym na miejscu Asusa dodawał np. programator Ezo ( by Epsilon + plcc HUB) do kazdej sprzedanej płyty.
    - policzmy: 75 zł + 30 zł, czyli 100 zł dla zaokraglenia.
    - w przypadku padu biosa problemem jest gdzie znajdziemy kompa z portem drukarki.
    - no nie chyba lepiej do serwisu a może dodatkowa kość biosu, 40 zł no i chyba taniej.

p.s. ceny podane z allegro, nie mam konta na ebay.pl

ω

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna ASUS P5AD2-E Premium przestała działać po długotrwałej pracy, objawiając się brakiem bootowania z dyskietki, dysku, sieci i CD-ROM oraz brakiem sygnału na monitorze VGA. Procesor i wentylatory zostały sprawdzone i działają poprawnie. Próby odbudowy BIOS-u za pomocą ASUS EZ Flash utility, CrashFree BIOS i recovery BIOS support CD nie powiodły się. Wymiana BIOS-u na innej płycie tego samego modelu potwierdziła uszkodzenie kości BIOS. Rozwiązaniem okazało się zewnętrzne zaprogramowanie kości BIOS (typ 49LF008a-33-4C) za pomocą programatora Ezo (by Epsilon) i odpowiedniego oprogramowania, co przywróciło funkcjonalność płyty. Serwis potwierdził, że w przypadku uszkodzenia BIOS-u konieczne jest programowanie w warsztacie elektronicznym i aktualizacja do najnowszej wersji. Funkcje automatycznej naprawy BIOS-u dostępne w instrukcji nie zadziałały w tym przypadku. Koszty samodzielnego programowania i serwisu zostały porównane, wskazując na potrzebę posiadania programatora lub skorzystania z usług serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA