logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS P5GDCDeluxe - problem z uruchomieniem po wgraniu biosu

michal462 10 Lip 2007 17:47 2584 24
REKLAMA
  • #1 4068805
    michal462
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam aktualizowałem BIOS na płycie ASUS P5GDC-Deluxe ( przez windowsa)
    Niestety, bo restarcie płyta nie wstała.
    Co można zrobić, aby ten sprzęt ożywić??
  • REKLAMA
  • #2 4068825
    zzz
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    1-zresetować bios zworką jeśli nie zagada to kostke trzeba w serwisie zaprogramować ok 30zł
  • #3 4068852
    michal462
    Poziom 14  
    resetowalem
    nie ma innej opcji tylko programator??
  • #4 4069726
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4070234
    michal462
    Poziom 14  
    Ta druga opcja raczej odpada nie mam drugiej takiej samej płyty i do tego jest to sposób dosyć ryzykowny
    Ta pierwsza opcje można sprawdzić, na czym ona dokładnie polega??
  • REKLAMA
  • #6 4070710
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4074671
    michal462
    Poziom 14  
    Dyskietki w ogóle nie czyta nawet nie świeci się przy uruchomieniu
    CD cos mieli, ale jak wgrałem BIOS i zrobiłem tak jak Pisza na tej stronie
    http://ocforum.pl/showthread.php?p=94914
    Nic to nie dało
    Chyba tylko zostaje programator w sumie na allegro widziałem za 17 zł z przesyłka możliwość programowania
    Tylko tez pytanie czy ta kość nie padła całkowicie wcześniej na tej płycie nie działały 3 sloty z 6 na pamięć i wyskakiwał błąd CPU code intel error (czy cos takiego) myślałem ze aktualizacja w tym drugim przypadku pomoże a tu lipa możliwe ze jest kość walnięta
    W sumie mój znajomy ma podobna płytę tylko z vga
    dokładnie ASUS P5GDC-V Deluxe
    To może ten BIOS będzie działał z ta płyta
  • Pomocny post
    #8 4074740
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Komp w ogole nie wstaje czy moze cos sie jednak wyswiatla? Ja na mojej plycie asusa nawet gdy uszkodze bios, moge podac nowy na plycie cd lub poprzez stacje dyskietek, ale ekran czarny z bialymi napisami + prosba o wlozenie nosnika z biosem mi sie normalnie wtedy pojawia, bo pamietam ze kiedys jak bios aktualizowalem to mi prad odlaczyli i bez problemu po wlozeniu plytki ktora dostalem z plyta glowna komp sam bios przywrocil.

Wloz do napedu plytke ze sterownikami ktora dostales wraz z plyta glowna, jak twoja plyta glowna ma to co moja, to powinno sie to samo przywrocic.
  • REKLAMA
  • #9 4075266
    michal462
    Poziom 14  
    Połowiczny sukces włożyłem druga kość od ASUS P5GDC-V Deluxe z vga i płyta ruszyła
    Niestety inne sposoby nie działają
    Na dyskietkę w ogóle nie reaguje, jeżeli chodzi o CD to przy uruchomieniu cos za mieli
    Nie wiem może trzeba cos jeszcze wgrać oprócz pliku z biosem amiboot.rom??
  • #10 4075299
    phoe
    Poziom 29  
    michal462 napisał:
    Połowiczny sukces włożyłem druga kość od ASUS P5GDC-V Deluxe z vga i płyta ruszyła
    Niestety inne sposoby nie działają
    Na dyskietkę w ogóle nie reaguje, jeżeli chodzi o CD to przy uruchomieniu cos za mieli
    Nie wiem może trzeba cos jeszcze wgrać oprócz pliku z biosem amiboot.rom??

Plik *.rom sam powinien wystarczyc, prosze sprawdzic rozmiar tego pliku, powinien wynosic 256kb, stacje dyskietek probuje uzywac/czytac czy nawet sie dioda od stacji nie zapala? I ten plik amiboot.rom nagral pan na plyte + uruchomil komputer pownownie z plyta w napedzie?

Bo na 100% plyta powinna miec jakis wbudowany system do przywracania biosu, moja A7V600 jest starszym modelem, a ma taka funkcje...

Moze ten bios nie jest do tej plyty glownej?
  • #11 4075309
    michal462
    Poziom 14  
    plik ma rozmiar 512kb sciagnalem ze strony producenta
    stacja dyskietek w ogole nie reaguje
    jezeli vhodzi o cd to tak wlozylem cd do napedu i uruchomilem naciskam ctrl+home i nic
  • #12 4075313
    Freeq
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    Ogólnie aktualizacja biosu przez windows to bardzo ryzykowna operacje. Mój brat robił to kiedys na płycie Gigabyta i też mu płyta padła. Ja osobiście wole trawycyjne metody przez dyskietki lub bardziej nowsze przez USB ale pod warunkiem, że płyta ma botowanie z USB
  • REKLAMA
  • #13 4075317
    phoe
    Poziom 29  
    michal462 napisał:
    plik ma rozmiar 512kb sciagnalem ze strony producenta
    stacja dyskietek w ogole nie reaguje
    jezeli vhodzi o cd to tak wlozylem cd do napedu i uruchomilem naciskam ctrl+home i nic

No 512kb tez moze miec, wlasnie sprawdzialem na allegro, co ta pana pl. glowna ma... i sie okazuje ze ma:
    Pozostałe funkcje ASUS CrashFree BIOS 2

Czyli identycznie to co moja A7V600, nie ma pan orginalnej plyty ze sterownikami ktora byla dolaczna do pl. glownej? Po wlozeniu tej plyty powinien sie bios przywrocic...
  • #14 4075342
    michal462
    Poziom 14  
    mam od plyty ASUS P5GDC-V Deluxe ale raczej sie ona niczym nie rozni szczegolnie ze jest napisane P5 series czyli pasuje na wszystkie serie tych plyt z chipsetem i915 i 925 (tak przynajmniej jest napisane)
    druga sprawa to przypomnialo mi sie ze jak kupilem od goscia ta plyte jako "niesprawdzona" to bios byl odwrotnie wlozony (wcieciem na dol)
    zalozylem bios prawidlowo , zresetowalem i plyta ruszyla ale wyskakiwal ten blad "cpu intel code error" postanowilem sprobowac aktualizacji i calkiem nie wstawala
  • #15 4075362
    phoe
    Poziom 29  
    michal462 napisał:
    mam od plyty ASUS P5GDC-V Deluxe ale raczej sie ona niczym nie rozni szczegolnie ze jest napisane P5 series czyli pasuje na wszystkie serie tych plyt z chipsetem i915 i 925 (tak przynajmniej jest napisane)
    druga sprawa to przypomnialo mi sie ze jak kupilem od goscia ta plyte jako "niesprawdzona" to bios byl odwrotnie wlozony (wcieciem na dol)
    zalozylem bios prawidlowo , zresetowalem i plyta ruszyla ale wyskakiwal ten blad "cpu intel code error" postanowilem sprobowac aktualizacji i calkiem nie wstawala

Ja mam kosc na mojej plycie wlozona bokiem, gorna czesc napisu jest po >>>, dolna czesc napisu po <<<.

Na allegro jest zdjecia pl. glownej, taka jak pan ma i widac ze kosc jest wlozona bokiem, tak jak to jest w moim modelu.

http://mathis99.startowy.com/sources/user/wys....php?user=mathis99&nazwa_pliku=1181727733

Tak czy inaczej prosze kosc wlozyc tak jak byla wczesniej, lub tak jak jest to na tym obrazku do ktorego dalem link, i sprobowac wlozyc plyte z nagranym biosem do napedu cd i/lub plyte ta ze sterownikami od Asus'a, ta moja plyta ze sterownikami tez jest do wielu modeli plyt glownych, a jestem pewny na 100% ze to wlasnie z niej kiedys bios przywrocilem.

Mozliwe jest tez ze ktos wczesniej, lub pan uszkodzil kosc od biosu, w sklepie elektronicznym powinno sie dac kupic bez problemu, a cena to jakies 2-5zl pewnie.
  • #16 4075404
    michal462
    Poziom 14  
    phone ta kosc na obrazku jest bokiem bo i plyta jest bokiem gdyby zdjecie bylo zrobione w normalnej pozycji to sciecie na kosci byloby w gornym lewym rogu
    druga sprawa to jeszcze jestem na tyle rozgarniety aby zauwazyc ze ta kosc ma z jednej strony sciecie i takie same jest na zlaczu dla kosci bios wiec trzeba wlozyc dopasowujac te sciecia sciecia
    jezeli chodzi o kupno kosci to czy wystarczy jakakolwiek kosc 3.3 V ??
    w sumie mam stara plyte na socket A (msi kt3 ultra ) moze bym sprobowal z ta koscia
  • Pomocny post
    #17 4075424
    panterka
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Kość BIOSU można włożyć tylko w jednym ułożeniu, na kości jak i w podstawce jeden z rogów jest ścięty, inaczej się nie włoży chyba, że siłą.

Mam dostęp do programatora.
  • #18 4075458
    phoe
    Poziom 29  
    michal462 napisał:
    phone ta kosc na obrazku jest bokiem bo i plyta jest bokiem gdyby zdjecie bylo zrobione w normalnej pozycji to sciecie na kosci byloby w gornym lewym rogu
    druga sprawa to jeszcze jestem na tyle rozgarniety aby zauwazyc ze ta kosc ma z jednej strony sciecie i takie same jest na zlaczu dla kosci bios wiec trzeba wlozyc dopasowujac te sciecia sciecia
    jezeli chodzi o kupno kosci to czy wystarczy jakakolwiek kosc 3.3 V ??
    w sumie mam stara plyte na socket A (msi kt3 ultra ) moze bym sprobowal z ta koscia

Watpie zeby ze starej plyty glownej kosc bios'u cos ci dala, bedzie ona miala pojemnosc 128 lub 256kb, a z obejtosci pliku z biosem wynika ze twoja kosc ma pojemnosc 512kb, wydaje mi sie ze jakbys kupil nowa kosc, i wlozyl ja do kompa + potem cd z biosem do napedu to powinno ci bios wgrac na kosc... a co programatora to ja tez mam, do epromo/eepromow i wielu innych... nigdy eepromami sie nie bawilem, ale z epromami, nie jest tak latwo, jest kilka typwo + musi byc odpowiedniej pojemnosci eprom, bo jak bedzie wiekszy to tez potem w urzadzeniu on nie bedzie dzialal.

btw, nigdy kosci od biosu nie wyciagalem, ale do sterownikow sygnalizacji swietlnej, pamiec eprom mozna wlozyc odwrotnie. :P
  • #19 4075473
    michal462
    Poziom 14  
    panterka napisał:
    Kość BIOSU można włożyć tylko w jednym ułożeniu, na kości jak i w podstawce jeden z rogów jest ścięty, inaczej się nie włoży chyba, że siłą.

Mam dostęp do programatora.

mozna mozna jak kupilem wlasnie byla zalozona odwrotnie i ja poprawialem

jezeli chodzi o nowa kosc to ile byscie sobie policzyli za nowa kosc z wgranym biosem??
  • #20 4075492
    phoe
    Poziom 29  
    Ja bym to za darmo nagral, to jest 1 min roboty... tylko ze chyba tym programatorem co mam to sie nie uda...

http://www.programatory.com/index.php?p49,programator-vp-180

Mam cos takiego, ale bez adapterow dodatkowych, nie kupowalem ich, bo nie byly mi potrzebne... a z tego co widze na kosci w moim kompie to ona ma nozki po kazdej stronie, a nie jak zwykly eprom ktory jest podlozny i ma tylko nozki po bokach, wiec ja ci niestety ale nie pomoge.

Dobra spadam na rower, bede wieczorem.
  • #21 4075894
    panterka
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Jaki jest opis twojego biosu? Czy taki - PMC Pm49FL004T-33JC.

Wyślij mi na maila właściwy wsad biosu jaki chcesz mieć na tej kości bo niechce mi się szukać.

Obecnie biosy jakie są najczęściej używane to 2 lub 4 megowe, więc sporo jeszcze miejsca.
  • Pomocny post
    #22 4076330
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 4078032
    michal462
    Poziom 14  
    Nirvanowiec napisał:
    michal462 napisał:

No to odpal z ta kością dyskietkę z uniflash wyjmij kostkę wstaw swoja i zaprogramuj swoja prawidłowym biosem.. O co tyle zamieszania?

coz problem jest taki ze mozna zrobic zwarcie a ja nigdy tego nie robilem i nie chce ryzykowac szczegolnie ze ta plyta troche jest warta

oznaczenie kosci:

49LF004A
    33-4C-NH
    0417283-B

panterka jezeli chodzi o bios to podaj maila to przesle ci go
  • #24 4078250
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 4079072
    michal462
    Poziom 14  
    ok wielkie dzieki wszystkim juz sprawa zalatwiona
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po aktualizacji BIOS-u płyty głównej ASUS P5GDC-Deluxe przez Windows, płyta nie uruchamia się. Próby resetu BIOS-u zworką nie przyniosły efektu, co sugeruje konieczność użycia programatora do ponownego zaprogramowania kości BIOS. Zaproponowano dwie metody ratowania: bootowanie z dyskietki z narzędziem uniflash lub tzw. hot-swap, czyli programowanie kości BIOS na innej płycie, jednak ta druga metoda jest ryzykowna i wymaga posiadania identycznej płyty. Dyskietka nie była wykrywana, a próby przywrócenia BIOS-u z płyty CD ze sterownikami nie powiodły się. Wymieniono, że plik BIOS-u (amiboot.rom) ma rozmiar 512 KB, co odpowiada kości BIOS o takiej pojemności. Wskazano, że kość BIOS musi być poprawnie włożona, z uwzględnieniem ścięcia na obudowie i podstawce. Rozważano wymianę kości BIOS na nową o napięciu 3.3 V i pojemności 512 KB, z możliwością jej zaprogramowania programatorem. Użytkownik uzyskał częściowy sukces, uruchamiając płytę z kością BIOS z modelu ASUS P5GDC-V Deluxe, jednak pełne przywrócenie BIOS-u wymagało dalszych działań. Ostatecznie problem został rozwiązany, a dyskusja podkreśliła ryzyko aktualizacji BIOS-u przez Windows oraz zalety tradycyjnych metod przywracania BIOS-u, takich jak bootowanie z dyskietki lub płyty CD z oryginalnym oprogramowaniem ASUS CrashFree BIOS 2.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA