logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Używana lustrzanka z jednym obiektywem za 1500-2000 zł pilnie potrzebna

Kakaowy_Szatan 09 Cze 2015 13:26 2616 10
REKLAMA
  • #1 14757193
    Kakaowy_Szatan
    Poziom 8  
    Witam.

Tak więc, chciałbym zakupić lustrzankę do robienia zdjęć na białym tle (w tzw. "namiocie bezcieniowym") części rowerowych które wystawiam na sklepie internetowym. Chciałbym zapytać was profesjonalistów jakie lustro i obiektyw powinienem zakupić (aparat będzie przeznaczony tylko do robienia tego typu zdjęć) mam na niego 1500-2000 złotych więc może być i używany z racji iż zależy mi na jak najlepszych osiągach w tejże kwestii. Z góry dziękuję wszystkim za okazaną pomoc i zainteresowanie. Pozdrawiam serdecznie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14757820
    marcode
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Ja ostatnio poleciłem znajomej starego nikona D90 i jest zadowolona i to bardzo, do tego nikkor micro 40mm.
    Z nowszych może to być każdy D5000+ czy D3100+, a dlatego poleciłem nikona bo mają świetne tanie obiektywy do w/w celów.
    Obiektyw używa wspomniany Nikkor Micro 40mm, tani mega ostry stało ogniskowy obiektyw, w zapasie trzyma obiektyw sigma 17-70 f/2,8-4 ale i kit 18-105 VR też daje rade i to bardzo dobrze.

Można też wybrać coś z sony, pentax czy canon ale może ktoś inny doradzi lepiej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14759922
    geryon
    Poziom 17  
    Ocena: 126
    Witaj posiadam canon 550d z obiektywem sigma 17-70 ze światłem 2.8 - moim zdaniem bardzo fajny sprzęt do takich zdjęć. Cena to 1350zł

Dodano po 2 [godziny] 1 [minuty]:

Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy, posiadam takiego canona na sprzedaż jeśli byś był zainteresowany napisz na PW.
  • REKLAMA
  • #4 14760219
    Kakaowy_Szatan
    Poziom 8  
    Hmmm, te nikony są bardzo kuszące ponieważ mają stosunkowo dobrą jakość do swojej ceny. Jednakże mając w ręku kilka modeli tej firmy (wielu moich znajomych na nich pracuje) zauważyłem iż często zdycha im spust migawki, jest to wada we wszelakich nikonach czy po prostu miałem pecha obserwując takie zjawisko? Mimo wszystko wymiana takiego elementu kosztuje kilkaset złotych. :/ Cóż, co do canonów... W sumie to bardzo dobre aparaty tylko że mają również wysokie ceny i są drogie w eksploatacji, i czy jest prawdą że za tą samą cenę nikon oferuje nam lepsze parametry? Proszę wybaczyć mi głupie pytania, nie jestem ekspertem w tej dziedzinie jednakże chciałbym uzyskać rzetelne odpowiedzi... :)
  • Pomocny post
    #5 14760271
    geryon
    Poziom 17  
    Ocena: 126
    Myślę, że nie znajdziesz odpowiedzi która marka jest lepsza są podobne plusy i minusy canon, nikon. Moim zdaniem Canon łatwiejszy w obsłudze, eksploatacja tańsza raczej nie występuje tutaj jakieś drastyczne ciągłe usterki. Kitowe obiektywy canona są tak samo "kiepski" jak i kitowe nikona. W jednych padają flexy AF w drugich prowadnice. Sam osobiście bym wybrał canona z racji moim zdaniem ładniejszego designu, tańszej eksploatacji oraz tańszej ceny. Całą reszta tak na prawdę jest porównywalna a to są tylko moje skromne zdania.
  • REKLAMA
  • #6 14760315
    pepe150
    Poziom 36  
    Ocena: 937
    Pentax-a można tani kupić.
    Gorzej jest w tym przypadku z dostępnością obiektywów (bagnet K), jak i serwisowaniem.

Swój Pentax K-x posiadam już 4 lata, nie musiałem nic naprawiać - przebieg ok. 5 tys zdjęć.
    Do tego KITowy obiektyw Pentax DAL 18-55, do tego dokupiony Hanimex 80-200 (manual), i Pentax DAL 28-80.
    Wszystko działa w jak najlepszym porządku.
  • Pomocny post
    #7 14760409
    marcode
    Poziom 26  
    Każdy będzie dobry dla kogoś kto nie ma na celu wydawać fortuny na obiektywy, a parametry puszki i tak są zawsze lepsze niż to co podpinamy do niego, w/w obiektywy mają rozdzielczość zbliżoną do 8-12mpix, a aparat często ma 24mpix, pytanie po co ?
    Dlatego mając w łapach wiele nikonów i canonów wróciłem do D90 i zmienię go dopiero na D7100 jak mnie będzie stać na obiektyw za ponad 2 tysiące.

Nie ma co popadać w skrajności, zdjęcia świetne można zrobić i starym sony A200 jak i złe pełną klatką za 15 tysięcy czy więcej.

Ja nadal mam wspomnianego sony A200 i do tego stałke minolta 50mm f/1,7 i uważam go za rewelacyjny zestaw, a kosztuje takie coś ~500-600zł :)
  • #8 14760475
    Kakaowy_Szatan
    Poziom 8  
    pepe150 napisał:
    Pentax-a można tani kupić.
    Gorzej jest w tym przypadku z dostępnością obiektywów (bagnet K), jak i serwisowaniem.

Swój Pentax K-x posiadam już 4 lata, nie musiałem nic naprawiać - przebieg ok. 5 tys zdjęć.
    Do tego KITowy obiektyw Pentax DAL 18-55, do tego dokupiony Hanimex 80-200 (manual), i Pentax DAL 28-80.
    Wszystko działa w jak najlepszym porządku.

Jego cena jak i parametry są faktycznie ok, jednakże z tą eksploatacją to ciężko powiedzieć czy się nie psuje, przez 4 lata zrobiłeś 5 tysięcy zdjęć gdzie ja czasem muszę zrobić tyle samo w tydzień czy półtora...

Dodano po 3 [minuty]:

Myślę że użytkownik "geryon" rozwiał moje wszelakie wątpliwości co do doboru puszki, po prostu kupię taką która będzie mi najbardziej pasować (wypróbuję sobie kilka modeli) a kita z czasem wymienię na stałkę i więcej nie będę potrzebował. Jeszcze raz wszystkim dziękuję za pomoc i poświęcony mi czas, zasadniczo uważam temat za zamknięty. Pozdrawiam. :D

Kakaowy Szatan
  • #9 14760927
    KrzysztofK
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Jestem amatorem fotografii, ale też lubię fotografią się zabawić. Miałem już wiele aparatów - kompaktów i wreszcie przyszedł czas na lustrzankę. Rozeznałem rynek, jednak moim głównym priorytetem był skromny budżet i wybór padł na... Sony Alpha a300.
    Jestem mega zadowolony. Za cały zestaw z dwoma obiektywami dałem 600zł. Obiekty kitowy dla fotoamatora jest w zupełności wystarczający i można nim zrobić fantastyczne fotki. Ja mam jeszcze drugi - Minolty, który jest wisienką na torcie.
    Oczywiście nie neguje Canona, Nikona czy Pentaxa, bo są to ikony fotografii, ale one kosztują więcej.
  • #10 14761158
    marcode
    Poziom 26  
    No i kolejna osoba ze znajomych miała kupić coś z nowych D5xxx z obiektywem w kit zestawie, doradziłem by wziął na wycieczkę mojego D90 z obiektywem sigma 17-70mm i jest właśnie po zakupie D90+18-105VR i lata po okolicy strzelając fotki :)
    Tydzień mi zajęło tłumaczenie że 24mpix mu nie jest potrzebne, a nawet przeszkadzać mu będzie :)
  • Pomocny post
    #11 14784846
    irek6311
    Poziom 33  
    Ocena: 281
    Ja nadal używam Nikon D80 i zamiennie z Nikon D7000 robię zdjęcia na wycieczkach czy imprezach, mam Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM i dwa stało ogniskowe Nikkor 35mm i 50mm, tele obiektyw Nikkor Nikkor AF-S VR 70-300 mm f/4.5-5,6 G IF-ED , co do awaryjności Lustrzanek Nikon to z tym się nie spotkałem i znajomi też, obsługa Nikon D80 czy D90 jest moim zdaniem łatwiejsza niż w zbliżonych cenowo Canon/Pentax/Sony.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje używanej lustrzanki do fotografii części rowerowych w namiocie bezcieniowym, z budżetem 1500-2000 zł. W odpowiedziach polecane są różne modele aparatów i obiektywów. Nikon D90 z obiektywem Nikkor Micro 40mm oraz Canon 550D z obiektywem Sigma 17-70mm są szczególnie rekomendowane. Użytkownicy zwracają uwagę na jakość zdjęć, łatwość obsługi oraz koszty eksploatacji. Wspomniano również o Pentaxie K-x oraz Sony Alpha a300 jako alternatywach. Dyskusja dotyczy także awaryjności aparatów oraz porównań między markami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA