logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór lustrzanki i obiektywu do krajobrazów w budżecie 1000-1500 zł (używane)

kaskawil 12 Lip 2016 21:22 3225 7
REKLAMA
  • #1 15803701
    kaskawil
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Dobry wieczór,
    szukam lustrzanki + obiektywu.
    Głównie do krajobrazów,jakoś szczególnie nie interesuje mnie zoom, więc myślałem o obiektywach stałoogniskowych, ale być może jestem w błędzie i warto skupić się na bardziej uniwersalnym.
    Jestem totalnym amatorem fotografii ale nieco pokrewnie bardziej niż amatorsko zajmuję się astronomią, jednak tu głównie także wizual.

Budżet naprawdę niewielki - 1000-1500 to max. Sprzęt oczywiście używka. Wolałbym słabsze body kosztem lepszego szkła, ale jestem ciekaw co doradzicie.
    Myślałem o Nikonie d3100 - obiektyw - kompletnie nie wiem.

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15804008
    marcode
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Przy takim budżecie to nie znajdziesz zdecydowanie lepszego obiektywu ale całkiem śmiało możesz szukać nikona D3300 + 18-55VRII lub 18-105VR, do krajobarzu nadaje się spokojnie 18mm, a do astro no cóż przydałoby się coś jaśniejszego ale bez kwoty 2000zł na sam obiektyw nie ma co startować, a jeśli ma być powiększenie to może jakieś manualne 200 lub 300mm ale tego tematu nie znam.
  • REKLAMA
  • #3 15804423
    kaskawil
    Poziom 8  
    Dzieki za odp.
    Puszka d3300 już dosyć droga bo używki znalazłem za 1200+.
    Może tańszy d3200 (za ok 800-900) plus jakiś obiektyw szerokokątny byłby lepszym rozwiązaniem? (podobaja mi sie szerokokątne)
    Porownuje sobie 3 aparaty
    http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=3&add0=1822&add1=1580&add2=1225
    Co jest lepsze? Słabsze body + lepszy obiekt czy odwrotnie w fotografii krajobrazu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15804495
    marcode
    Poziom 26  
    Ale nowy zestaw w/w kosztuje 1700zł, masz nówkę z gwarancją, a bez własnej wiedzy zakup używanego sprzętu to zakup kota w worku.
    18mm w zestawie użyteczne, sprawdż czy ci odpowiada jaka ogniskowa.

Gorszy aparat w tych cenach to zazwyczaj słabsza matryca z mniej użytecznym ISO, D3200 może być jako minimum, ewentualnie całkiem dobry D5100.

Szerokie obiektywy są bardzo drogie, jedyne co można zakupić poniżej 800zł ajk się tarfio okazja to Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM, obiektyw bardzo dobry, jest tez ciut gorsza nowsza wersja ze ze światłem f/3.5 oba obiektywy do krajobrazu i architektury bardzo dobre.
  • #5 15804599
    kaskawil
    Poziom 8  
    Więc albo zdecyduję się na Twoja radę -
    1. nówka + kitowce
    lub
    2. D3300 uzywka przebieg 10 tys + obiektyw sigma 10-20 f/4-5.6 EX DC HSM łącznie 2000zł.
    Druga opcja się opłaca, czy decydować się na nr1?
  • #6 15804994
    marcode
    Poziom 26  
    Opłaca się druga opcja, przy używanym sprzęcie warto sprawdzić celność obiektywu i sprawność aparatu.
  • REKLAMA
  • #7 15875486
    0ceanborn
    Poziom 25  
    Ocena: 79
    Ja bym rozejrzał się za Pentax k-x i do tego obiektyw 10-20 albo 10, 14 itp stały w zależności co znajdziesz używanego.
    Jeśli lubisz krajobrazy to 18-55 szybko Cię zacznie denerwować bo choć cały czas będziesz ją miał ustawioną na 18 to i tak będzie za długa. Wiem z doświadczenia.
    Pentax k-x to wg mnie jakieś 400-500 zł. Dużo więcej bym raczej nie dał.
  • #8 15891592
    aldon wieczorek
    Poziom 11  
    Ja doradzę tak:
    - na początek każdy wybór jest dobry :) oczywiście w miarę rozsądny, to może być Nikon, to może być Canon, ważne, żeby zacząć i robić zdjęcia, w miarę zdobywania doświadczenia sam będziesz wiedział czego Ci brakuje i co nalezy zmienić
    - sugeruję zaintersować się również aparatami bezlusterkowymi, są bardziej poręczne, lżejsze, a w przypadku amatorskiego użytkowania pozwalają robic nie gorsze zdjęcia, niż lustrzanki, jest też duży wybór obiektóywów, np marka Sony, Olympus, Panasonic
    - obiektywy - do lustrzanek typu Nikon, Canon z pewnością znajdziesz dużo różnych szkieł w rozsądnych cenach, ja spokojnie mogę polecić Sigma, Tokina
    - do krajobrazów szukaj szerokich szkieł czyli o ogniskowych 10, 12 mm
    - spokojnie można szukać zoomów, nawet lepiej, bo dają więcej kreatywnych możliwości
    - wszystko zalezy od grubości portfela, ale pamiętaj, nawet najdroższy sprzęt nie zrobi sam zdjęć :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje lustrzanki i obiektywu do fotografii krajobrazowej w budżecie 1000-1500 zł, preferując używany sprzęt. Rozważa modele Nikona, w tym D3100, D3200 oraz D3300, a także obiektywy stałoogniskowe i szerokokątne. Uczestnicy dyskusji sugerują, że lepiej zainwestować w lepszy obiektyw, np. Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM, oraz rozważają alternatywy, takie jak Pentax K-x. Podkreślają również znaczenie jakości matrycy i ISO w tańszych modelach oraz zalecają rozważenie aparatów bezlusterkowych, które mogą oferować lepszą mobilność i jakość zdjęć.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA