logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić prostą krótkofalówkę? Szukam schematu budowy i instrukcji

ZanziBar_PL 09 Cze 2015 16:36 5694 11
REKLAMA
  • #1 14757689
    ZanziBar_PL
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam chciałbym zrobić własną krótkofalówkę i potrzebuje schematu budowy. Jak na tą chwile potrzebuje czegoś co pozwoli się komunikować w miarę zrozumiale, więc nie musi to być super zaawansowane.

Moderowany przez kriss51:

Nie napisałeś o jakie radio chodzi (z jakiego pasma). Mam nadzieję że dobrze zgadujemy. 3.1.15. Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum.

• REKLAMA
  • #2 14758276
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #3 14758675
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 480
    ZanziBar_PL napisał:
    Witam chciałbym zrobić własną krótkofalówkę i potrzebuje schematu budowy. Jak na tą chwile potrzebuje czegoś co pozwoli się komunikować w miarę zrozumiale, więc nie musi to być super zaawansowane.

To ma pracować na jednym kanale albo chcesz całą czterdziestkę? Jeśli jeden kanał to najpierw musisz załatwić sobie odpowiednie rezonatory nadawczy i odbiorczy. Potem możesz zrobić osobno nadajnik i odbiornik. Tu masz schemat prostego odbiornika CB.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1483536.html
  • #4 14760338
    tomekm33
    Poziom 22  
    Ocena: 120
    A podstawy elektroniki kolega zna? Może warto zacząć od samego odbiornika, np. jakiegoś prostego radioodbiornika na pasmo UKF CCIR, czyli popularne "radio FM" (FM to modulacja, wiesz co to znaczy?).
  • REKLAMA
  • #5 14761508
    ZanziBar_PL
    Poziom 8  
    Dzięki kriss51 właśnie o takiego czegoś szukałem, a co do tomekm33 tak mam podstawy elektroniki i wiem co to jest.
  • REKLAMA
  • #7 14763786
    ZanziBar_PL
    Poziom 8  
    Jeszcze raz wielkie dzięki, a znalazłem takie dwa układy

opis części odbiornika:
    http://doktorx.fm.interiowo.pl/artykuly/odbiornik.htm

czy jest warte świeczki robienie czegoś takiego?
    Załączniki:
    • Jak zrobić prostą krótkofalówkę? Szukam schematu budowy i instrukcji 1.jpeg (48.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zrobić prostą krótkofalówkę? Szukam schematu budowy i instrukcji odbiornik.gif (2.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 14763981
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 14766942
    kriss51
    ZanziBar_PL napisał:
    czy jest warte świeczki robienie czegoś takiego?

Nie na pasmo CB, bo to będzie "pływać". Nigdy nie będziesz wiedział na którym kanale jesteś. Odbiornik i nadajnik muszą być stabilizowane rezonatorem lub syntezą PLL tak jak to jest robione w normalnych CB.
  • #10 14777142
    ZanziBar_PL
    Poziom 8  
    A tak wogule gdzie znajdę dobry sklep z częściami online lub w okolicy Warszawa-Tarczyn, bo nigdzie w internecie nie znalazłem układów TCA440 i LM383.
  • #11 14777207
    kriss51
    ZanziBar_PL napisał:
    A tak wogule gdzie znajdę dobry sklep z częściami online lub w okolicy Warszawa-Tarczyn, bo nigdzie w internecie nie znalazłem układów TCA440 i LM383.

Jeśli online to nie koniecznie musi być z Warszawy chyba, bo wyślą prawda? Tak na szybko popatrzyłem do gogle i od razu AVT np. ma TCA440. Pamiętaj że TCA440 to to samo co UL1203 naszej Polskiej produkcji CEMI. Druga sprawa. Masz błąd napisałeś LM383 a chodzi o LM386.
  • #12 14777212
    ZanziBar_PL
    Poziom 8  
    A oki dzięki bo nigdzie nie było tego :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat budowy prostych krótkofalówek, w tym radiotelefonów CB. Użytkownicy dzielili się schematami i wskazówkami, sugerując, aby zacząć od prostego odbiornika lub nadajnika. Wskazano na potrzebę stabilizacji częstotliwości za pomocą rezonatorów lub syntezy PLL. Podano kilka linków do schematów, w tym do mini nadajnika CB AM oraz odbiornika. Użytkownik poszukiwał również sklepów z częściami elektronicznymi w Warszawie, a także uzyskał informacje o zamiennikach komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA