logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu elektrycznego i płytki drukowanej do CB radia wielokanałowego

Blackchart 22 Sty 2006 14:47 1923 8
REKLAMA
  • #1 2206799
    Blackchart
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Czesc
    mam do was prozbe czy moglby mi ktos podac adres do jakiejs stronki albo przyslac na meila (Sebek110@poczta.onet.pl) schemat elektryczny + schemat plytki drukowaniej dobrego latwego w montazu i wielo kanalowego radia CB (nadajnik+odbiornik+najlepsza specyfikacje anteny) bylbym bardzo wdzieczny puki co jestem poczatkujacym elektronikiem ale w dziedzinie komputerów postaram sie pomoc.

Dziekuje i pozdrawiam

Ps bede wdzieczny za kazda pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2207152
    Markbur
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Nie polecam samodzielnego budowania od podstaw radia CB. Ja robiłem kiedyś proste jednokanałowe radio i było sporo problemów głównie z elementami indukcyjnymi i filtrami a efekt wyszedł taki sobie. Przy radiu wielokanałowym dochodzi konieczność uruchomienia syntezy, znalezienia odpowiedniego wyświetlacza i uruchomienia i zestrojenia tego wszystkiego. Dużo lepiej kupić na Allegro lekko uszkodzone lub "przechodzone" radio - realna cena to od 50zł i dopiero nim się pobawić.
  • #3 2207457
    Blackchart
    Poziom 15  
    no tak wiem ze trzeba w to duzo pracy wlozyc ale teraz sa dlugie zimowe wieczory, i chcialbym chociaz sprubowac zawsze oge ja dac bratu do skonczenia ale jasli masz bardzo bym prosil i jednoczesnie bym byl bardzo wdzieczny za schematy itp bardzo by mi zalezalo zyby w schematach byla plytka drukowan bardzo duzo to pomaga
    pzdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2208712
    welek
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Kolega Markbur ma rację. Koszt podstawowych części jak: synteza, stopień końcowy, wzmacniacz m.cz i trafo modulujące to kosz ok. 100,-
    Lepiej kupić na giełdzie radio FM i dorobić AM. Takie radio to koszt ok. 20,-
  • REKLAMA
  • #5 2208831
    Blackchart
    Poziom 15  
    dobrze rozwaze jeszcze taka mozliwosc ale bede wdzieczny jesli ktos cos takiego mi udostepni
  • Pomocny post
    #6 2211493
    przybor71
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    witam masz ten schemat z bardzo prostym cb
    Załączniki:
    • radio.rar (539.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 2431652
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2434058
    robert.szarek
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    proste CB, zachecam do lektury a. janeczka.konstrukcje krotkofalarskie dla zaawansowanych strona:207powodzenia!!VY73!!
  • #9 2434365
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Wszystkich amatorów kostruowania urzadzen radiowych zachęcam do zajecia sie takimi konstrukcjami, ale pracujacymi na amatorskich pasmach krotkofalowych. Tam mozna takich konstrukcji uzywac (oczywiscie po uzyskaniu amatorskiego pozwolenia). Na CB nie istnieje mozliwosc legalnego uzywania urzadzeń wlasnej konstrukcji. Tzn owszem mozna, ale po uzyskaniu na nie homologacji co moze byc wielokrotnie drozsze od kosztu zbudowania takiego urzadzenia. W tym swietle samodzielne budowanie urzadzen CB jest bez sensu.
    Po prostu CB nie jest dla radioamatorow konstruktorow tylko dla amatorow pogadania na fabrycznych radyjkach niskiej klasy. Wszyscy zainteresowani czyms wiecej w tym szczegolnie amatorskimi lacznosciami radiowymi, a takze budowaniem sprzetu i anten zachecam do nawiazania kontaktu z ludzmi, ktorzy wlasnie tym sie pasjonuja tj z krotkofalowcami.
    To jest wlasciwe hobby dla prawdziwych pasjonatow.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano schematu elektrycznego oraz projektu płytki drukowanej do wielokanałowego radia CB, łatwego w montażu, wraz z najlepszą specyfikacją anteny. W odpowiedziach odradzano samodzielne budowanie radia CB ze względu na trudności techniczne, zwłaszcza w zakresie elementów indukcyjnych, filtrów, syntezy częstotliwości, wyświetlaczy oraz konieczności precyzyjnego strojenia. Zalecano zakup używanego radia CB, np. na Allegro lub giełdzie, co jest tańsze i praktyczniejsze. Wskazywano, że koszt podstawowych komponentów (synteza, stopień końcowy, wzmacniacz m.cz., transformator modulujący) wynosi około 100 zł. Sugerowano także rozważenie przeróbki radia FM na AM. Podkreślano, że legalne użytkowanie własnoręcznie zbudowanych urządzeń CB wymaga homologacji, co jest kosztowne i nieopłacalne. Zamiast tego polecano zainteresowanie się konstrukcjami na pasmach amatorskich, które są bardziej odpowiednie dla konstruktorów radiowych. Jeden z użytkowników udostępnił schemat bardzo prostego radia CB. Dodatkowo polecano literaturę techniczną, np. konstrukcje krótkofalarskie A. Janeczka.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA