logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obliczanie prądów w obwodzie RLC - problem z prawem Kirchhoffa

hugasek 10 Cze 2015 18:30 1368 8
REKLAMA
  • #1 14760910
    hugasek
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam. Mam obliczyć wartości wszystkich prądów w obwodzie. Próbowalem policzyć Rz i następnie "rozklejać" obwód licząc kolejne prądy. Niestety juz przy pierwszym rozdzieleniu obwodu na 3 prądy, nie udaje się spełnić prądowego prawa kirchoffa. Wychodzi mi 10 + 10*sqrt(2) = 10. Proszę o naprowadzenie mnie na właściwy tor, jeśli ktoś będzie łaskaw poświęcić swój czas:)

• REKLAMA
  • #2 14760935
    erezysciak
    Poziom 11  
    hugasek napisał:
    ...

A może zadanie byś wstawił?
  • REKLAMA
  • #3 14760946
    hugasek
    Poziom 10  
    erezysciak napisał:
    hugasek napisał:
    ...

A może zadanie byś wstawił?

Przepraszam już wstawiłem. Wysyłałem z telefonu i coś nie poszło za pierwszym razem.
  • REKLAMA
  • #4 14760966
    lesławek
    Poziom 32  
    Ocena: 294
    Po pierwsze ile to jest j*j czyli j² ? po drugie najpierw policz wszystko na symbolach a potem wstawiaj liczby...
  • REKLAMA
  • #5 14760977
    hugasek
    Poziom 10  
    lesławek napisał:
    Po pierwsze ile to jest j*j czyli j² ? po drugie najpierw policz wszystko na symbolach a potem wstawiaj liczby...

j² = -1
  • #6 14761070
    lesławek
    Poziom 32  
    Impedancję zastępczą układu X1 X2 Masz tak cewka 4Ω kondensator 2Ω i wychodzi Ci z tego, że został kondensator 4Ω, bo masz znak - przed 4 to jest niemożliwe... Powinno Ci chyba wyjść coś około (4/3)j nie sądzisz ? Cewka jest większa więc charakter tego układu pozostanie indukcyjny.
  • #7 14761167
    hugasek
    Poziom 10  
    lesławek napisał:
    Impedancję zastępczą układu X1 X2 Masz tak cewka 4Ω kondensator 2Ω i wychodzi Ci z tego, że został kondensator 4Ω, bo masz znak - przed 4 to jest niemożliwe... Powinno Ci chyba wyjść coś około (4/3)j nie sądzisz ? Cewka jest większa więc charakter tego układu pozostanie indukcyjny.

Hmm.. mógłbyś rozpisać mi jak wygląda Twoje równanie?
    Według mnie przy cewce mam 4ohm*j a przy kondensatorze 2ohm*(-j).
    A więc:
    [ 4j * (-2j) ] / [ 4j + (-2j) ] = 8 / 2j
    i mnożymy to przez j/j aby pozbyć się j z mianownika.
    Czyli:
    8 / 2j * (j/j) = -4j
  • #8 14761189
    lesławek
    Poziom 32  
    No ale jak z cewki która miała 4Ω dołączając równolegle kondensator który miał 2Ω uzyskałeś kondensator który ma 4Ω? Spróbuj tak 1/Zx=1/Z1+1/Z2
  • #9 14762190
    hugasek
    Poziom 10  
    Ok. Już ogarnąłem to zadanie. Dziękuję za chęci.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem obliczania prądów w obwodzie RLC, w szczególności trudności związane z zastosowaniem prawa Kirchhoffa. Użytkownik próbował obliczyć wartości prądów, jednak napotkał problemy przy rozdzielaniu obwodu na trzy prądy, co prowadziło do sprzeczności w obliczeniach. Uczestnicy dyskusji sugerowali, aby najpierw obliczyć impedancję zastępczą układu oraz stosować symbole w obliczeniach przed wstawieniem konkretnych wartości. Po wymianie informacji i wskazówek, autor ostatecznie rozwiązał problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA