logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

amplituner Aiwa AV-D58EZ - Szumy i trzaski dźwięku przez wejście optyczne i coax

janomo 12 Cze 2015 16:09 1599 5
REKLAMA
  • #1 14765757
    janomo
    Poziom 24  
    Ocena: 247
    Sprzęt jak w temacie.
    Dźwięk przez wymienione w temacie wejścia jest zakłócony szumami i trzaskami. Z tunera wewnętrznego dźwięk OK. Wymieniłem bardzo mocno przegrzany układ IC601 CS4228A ale nie przyniosło to efektu. Może jedynie układ ten po wymianie trochę mniej się grzeje, ale pewności nie mam. Co jeszcze może być przyczyną takiego uszkodzenia?
    Napięcia 5V ( jest 5,11V ) i 2,5V ( jest 2,6V ) są dobrze odfiltrowane.
  • REKLAMA
  • #2 14765917
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    Zapodać przebieg sinusoidalny, "oscylograf" i może coś się rozjaśni :)
  • REKLAMA
  • #3 14767166
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 436
    Czy optical i coaxial nie są wejściami cyfrowymi,a CS nie jest przetwornikiem cyfrowym? Jak ma się do tego sygnał sinusoidalny?
  • REKLAMA
  • #4 14767263
    janomo
    Poziom 24  
    Żeby puścić sinusoidę przez optyczne wejście to muszę najpierw nagrać sobie płytkę z takim sygnałem żeby z DVD puścić. Zobaczymy.
    Okazało się że podając sygnał na wejścia cinc ( CD, AUX ) dźwięk również nie jest dobry, jest jakby "przesterowany" i zniekształcony. Zaznaczam że z wewnętrznego tunera jest OK.
    Dźwięk z wejścia optycznego wychodzi już zniekształcony i z trzaskami z modułu cyfrowego ( tego na którym zmieniałem IC ).
    Nie do końca to rozumiem - czyli uszkodzenie na module cyfrowym i uszkodzenie na płycie głównej skoro dźwięk z wejść CD i AUX też jest niepoprawny?
    Kabel optyczny odpada, próbowałem 2 różne. Urządzenie podające sygnał też - 3 różne.
  • REKLAMA
  • #5 14772374
    janomo
    Poziom 24  
    Wracam do tego sprzętu po weekendzie.
    Do tej pory sprawdzałem sprzęt tylko na lewym wyjściu na głośnik ( front ). Podłączyłem się na wyjście prawy przód i sygnał z tunera wewnętrznego jest bardzo cichy, tak samo wejścia AUX i CD, a sygnał cyfrowy z wejścia optycznego ( Video1/DVD/MD ) jest taki sam - czyli zniekształcony ale głośny.
    Podłączyłem sobie nieduży serwisowy wzmacniacz i sprawdzam jaki jest sygnał na wejściach układu IC502. I tak, na wejściach AUX i CD ( nóżki 67, 68, 77, 78 IC502 ) sygnał jest prawidłowy, sygnał z wewnętrznego tunera ( nóżki 66 i 79 IC502 ) jest dobry ale znacznie cichszy niż na na wejściach AUX i CD, a sygnał na nóżkach 7 i 58 IC502 ( wejście sygnału z modułu cyfrowego ) jest ewidentnie zniekształcony - taki sam jest słyszalny przez amplituner.
    Sprawdziłem jeszcze dokładnie filtrację wszelkich napięć na płycie głównej i na module cyfrowym i są w porządku. Napięć +/- 15V w tym wzmacniaczu się nie doszukałem, są napięcia +/- 10,5V i te są OK.
    Może ktoś spojrzy na schemat i coś podpowie bo mi już zaczyna brakować pomysłów.
    Wydaje się że uszkodzenie jest i na płycie cyfrowej ( zniekształcony sygnał ) i na płycie głównej ( układ IC502 ) skoro jest problem z sygnalem kanału prawego z wew. tunera i z wejść.
  • #6 14772384
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Tranzystory od wyciszenia są w porządku?
REKLAMA