logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AIWA AV-D58 - TRZEBA ODŁĄCZYĆ NA CHWILKĘ ŻEBY GRAŁ

leeyo 30 Kwi 2006 13:04 5505 5
REKLAMA
  • #1 2576515
    leeyo
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Witam!
    W archiwum znalazłem dość dużo postów na ten temat, ale niestety żaden temat nie poprowadzony do końca. Ja mam ten sam problem czyli wszystko dobrze mi działa, ale są momenty, że nic nie słyszę w głośnikach - tak jakby sygnał był blokowany. Dopiero odłączenie na jakiś czas od sieci i ponowne załączenie pomaga. Wynalazłem na to pewien sposób. Ustawiłem sobie tryb ECO ON i po przejściu na STAND BY zasilanie jest kompletnie odłączane co daje taki sam efekt jak bym wypiął urządzenie z sieci. Nie zdarzyło mi się żeby dźwięk wyłączył się podczas odtwarzania, no chyba, że zmieniam tryb głośników... Teraz jednak dość często zmieniam tryby pracy podczas odtwarzania i usterka coraz bardziej mi doskwiera.
    Doszedłem do tego, że prawdopodobnie uszkodzenie jest w obrębie IC601 (CODEC) na module DIGITAL. Układ b. się grzeje - druk jest w tym miejscu przypieczony. Kiedy dojdzie do zablokowania dźwięku wystarczy zmrozić układ i wszystko dalej działa - podejrzewam więc że jest walnięty. Zmierzyłem napięcia +5 i +2.5V - są OK. Na co jeszcze zwrócić uwagę???

Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #2 2577150
    lacrimosus
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Dysponujesz schematem tego sprzętu? jeśli tak to podeślij, może uda się coś poradzić. mam av-d77, ale nie wiem na ile one są do siebie podobne i nie chcę w ciemno pisać.

na wstępie może szybki oblut tego ic601, może to tylko kwestia niepewnego kontaktu

Pzdr
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2577707
    lacrimosus
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    zle sie wyraziłem. Mam schemat do av-d77, do Twojego nie mogłem jakoś znaleźć, a chciałem pomóc dlatego zapytałem czy takowy posiadasz. Poszukam wobec tego jeszcze raz.

K

Dodano po 10 [minuty]:

sądzę jednak, że należałoby dla świętego spokoju zacząć od oblutowania tego układu, zważywszy na zachowanie pod wpływem zmian temperatur.
  • REKLAMA
  • #5 2753839
    leeyo
    Poziom 20  
    Od godziny po wymianie układu wszystko OK - dla zabawy :) i testów włączam go sobie, przełączam tryby - póki co wszystko ładnie działa. Dodam jeszcze że jest pona 30stopni więc to sprzyja usterce - objaw był tylko po nagrzaniu... ale piwa nie mogę się jeszcze napić. Jak wszystko będzie OK uznaję że naprawiło się - a prawdopodobnie dokleję do układu miniaturowy radiator. Z tego co widzę to standardowa usterka w tym amplitunerze.
  • #6 2938815
    leeyo
    Poziom 20  
    Wracam do tematu bo usterka powróciła - tym razem chyba układ padł na dobre (zwarcie) bo niestety nie da się włączyć amplitunera. początkowo zaczęło się b. podobnie jak ostatnio - nie było słychać nic w głośnikach... Ktoś jakieś nowe wnioski ma. Mierzyłem napięcia na układzie i wyszło że jest OK po ostatniej naprawie tymczasem lipa... no i grzał się dość mocno - nie wiem czy to naturalne...
REKLAMA