logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tecsun PL-600 - jak ustawić odbiór kanału 19 CB (27.180 kHz)?

Trybo 12 Cze 2015 17:21 5097 6
REKLAMA
  • #1 14765892
    Trybo
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam.

Wpadł mi w ręce odbiornik Tecsun Pl-600. Jest nowy. Kolega chce go odsprzedać.
    Wyczytałem, że odbiornik może odbierać pasmo CB. Np. kanał 19.
    Pytanie jak odbierać ten kanał?
    Czy wystarczy wpisać częstotliwość 27.180?
    Na wyświetlaczu mam 27180 kHz (kanał 19 CB), Shortwave, Bandwidth N
    Dobrze? Powinno odbierać? Czy coś jeszcze trzeba włączyć? Może odblokować jakimś kodem?

Plis o pomoc. :) Z góry dzięki. :)
  • REKLAMA
  • #2 14765925
    RAFPOL5
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Przełączyć na AM
  • REKLAMA
  • #3 14765940
    RAFPOL5
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    AM to rodzaj modulacji . To radio ma jeszcze FM i SSB . Ściągnij z netu instrukcję obsługi to wszystko będzie jasne.
  • #4 14765965
    Trybo
    Poziom 12  
    Mam instrukcję przed sobą.
    FM - odbiera bez problemu, SSB też jest coś takiego :) Ale o AM w instrukcji nie ma ani słowa.
    Przy skanowaniu od czasu do czasu słychać jakieś głosy czy stacje, ale nic po polsku.
    Nadal nic nie słychać na kanale 19tym.
  • REKLAMA
  • #5 14766373
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 862
    Od biedy AM odbierzesz za pomocą SSB
  • REKLAMA
  • #6 14766694
    Trybo
    Poziom 12  
    Cytuję ze strony dystrybutora:
    "PL600 odbiera również bardzo dobrze pasmo CB radio, w tym popularny kanał drogowy 19."
    Tylko cały dzień zachodzę w głowę... jak?
    Nie mam pojęcia czy czegoś nie włączyłem, czy nie przełączyłem, w każdym bądź razie puki co nie odebrałem żadnej polsko języcznej gadki nadawanej przez CB.

Panowie....
    Temat do zamknięcia :)
    Radyjko odbiera wszystko jak leci :)
    Kwestia anteny i miejsca gdzie mieszkam.
    Dziś składałem huśtaweczkę na podwórku :) Zabrałem radyjko i włączyłem 19 kanał cb. Nadal nic nie było:) dopiero kiedy rozwiesiłem tę antenę drutową co była w zestawie radio przemówiło po polsku :) Czyli wszystko ok:) Wczoraj bawiłem się w domu na antenie tej radyjkowej:) A ta łapała mi tylko cos po rusku :)

Miałbym tylko jedno pytanie....
    Dlaczego skanując SW skala leci tylko do 26100 ? a radio ma zakres do 29999.

Proszę nie pisać postu pod postem. Masz przycisk zmień. Posty scaliłem. /kriss51/
  • #7 15102929
    cienki_bolek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ponieważ masz ustawioną częstotliwość jednego z zakresów przeznaczoneg dla broadcastingu - na przykład: 41m, 31m, 25m.
    Jeżeli chcesz inne to ustaw częstotliwość poza nimi, np. 26200 kHz i próbuj wtedy.
    Masz jeszcze ATS Auto Tuning Store - tryb A jak All skanuje i zapisuje do pamięci stacje znalezione na wszystkich pasmach broadcastingowych SW, zaś tryb B jak Band skanuje i zapisuje tylko stacje z jednego zakresu broadcastingowego SW - tego, którego częstotliwość jest aktualnie ustawiona.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak ustawić odbiornik Tecsun PL-600 do odbioru kanału 19 CB (27.180 kHz). Odpowiedzi sugerują, aby przełączyć radio na modulację AM, co jest kluczowe dla odbioru CB. Użytkownik zauważa, że instrukcja nie zawiera informacji o AM, ale po eksperymentach z anteną i lokalizacją, udało mu się odebrać sygnał w języku polskim. Dodatkowo, wyjaśniono, że skanowanie SW może być ograniczone przez ustawienia zakresu, a zmiana częstotliwości poza zakresy broadcastingowe może pomóc w odbiorze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA