Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[PLC, zadania] - Literatura do nauki zadań z zakresu sterowników PLC.

dawid.barracuda 13 Jun 2015 15:13 5730 4
SterControl
    dawid.barracuda
    Level 13  
    Mam nadzieję, że to odpowiedni dział - nie znalazłem bardziej adekwatnego.
    Do rzeczy - poszukuję książki/skryptu/strony internetowej, gdzie znalazłbym przykłady do ćwiczeń (najlepiej z rozwiązaniami celem sprawdzenia poprawności) z zakresu programowalnych układów automatyki. Zamieszczam przykładowe zadania o jakie mi chodzi.
    Podobno są bardzo proste, jednak nie zdało prawie 200 osób na uczelni. Nie dostaliśmy żadnej literatury pomocniczej ani nawet wskazówki gdzie szukać materiałów do nauki.
    Bardzo proszę Was o pomoc, jesteście moją ostatnią nadzieją.

Jeszcze takie przemyślenie odnośnie zadania pierwszego - masa osób zmarnowała na to 40 min (i tak przeważnie źle), gdyż jedynym znanym nam sposobem na to zadanie jest analiza każdego stanu po kolei. Aż mi się wierzyć nie chce, że nie da się tego zrobić szybciej.
    Tak więc jeśli nie znacie książki/strony internetowej z zadaniami, ale sami umiecie to zrobić sprytnie i poprawnie to serdecznie proszę o pomoc i wyjaśnienie.
  • SterControl
  • Helpful post
    firix
    Level 16  
    Każdy przykład musisz przeanalizować pod względem działania. W automatyce liczy się logiczne myślenie, a nie szukanie rozwiązań w internecie. Te zadania są bardzo proste wystarczy po prostu je przeanalizować krok po kroku.
    Dam ci dwa rozwiązania pierwsze po prostu sprawdziłem krok po kroku jak będzie działał układ. Zajęło mi to około 15 minut.

Trzeci jest również prosty ale trzeba zwrócić na jedno uwagę. Program PLC wykonuje od góry na dół. Przerzutnik RS w tym wypadku nie ma priorytetu i trzeba o tym pamiętać. Czas rozrysowania około 10 min bo długopis się wypisał i szukałem nowego.

Co do książek to jest ich mnóstwo na rynku np:
    "Programowanie sterowników przemysłowych" Jerzy Kasprzyk
    "Wstęp do programowania sterowników PLC" Robert Sałat i jeszcze dwóch
    "Podstawy sterowania z PLC" Krzysztof Kamiński
    ewentualnie
    "Sterownik S7-1200 w praktyce inżynierskiej" Janusz Kwaśniewski
    Poza tym np. na stronie Siemensa weź ściągnij ostatnią instrukcję do S7-1200 tam masz co nieco opisane, czy opis LOGO!.

Przy okazji co to za uczelnia co nie podaje źródeł pomocnych do nauki?
  • SterControl
    dawid.barracuda
    Level 13  
    Dziękuję za odpowiedź :)

Odnośnie pierwszego to rozumiem - analizujemy po kolei każdy stan (choć myślałem, że można zrobić to nieco szybciej).
    Ale trzeciego nie rozumiem, nie za bardzo widzę ten schemat w postaci drabinki. Czy można go jakoś przerysować żeby był bardziej czytelny? Jeśli nie to proszę o jakąś bliższą wskazówkę pomocną w rozwiązaniu. Nie rozumiem też czemu przerzutnik RS nie ma priorytetu i jest on na schemacie w postaci dwóch oddzielnych "bloczków".

Studiuję na PW - ale zaznaczam, że przygody z tym przedmiotem to wyjątek, na każdym innym na jakim byłem są podane źródła. Na wykładzie nie mieliśmy po prostu tego typu przykładów, może to jest przyczyna. Pokazano nam góra dwie, trzy cewki szeregowo, równolegle albo szeregowo-równolegle i tyle. Dlatego teraz mamy problem, a ja szukam rozpaczliwie wskazówek.
    firix
    Level 16  
    dawid.barracuda wrote:
    Odnośnie pierwszego to rozumiem - analizujemy po kolei każdy stan (choć myślałem, że można zrobić to nieco szybciej).

Można. Rysujesz schemat w postaci drabinki w jakimś programie i włączasz symulacje :D Analiza tego ma nauczyć logicznego myślenia i zaznajomienia się jak przenieść coś co istnieje fizycznie do wersji programowej.

dawid.barracuda wrote:

Ale trzeciego nie rozumiem, nie za bardzo widzę ten schemat w postaci drabinki. Czy można go jakoś przerysować żeby był bardziej czytelny? Jeśli nie to proszę o jakąś bliższą wskazówkę pomocną w rozwiązaniu. Nie rozumiem też czemu przerzutnik RS nie ma priorytetu i jest on na schemacie w postaci dwóch oddzielnych "bloczków".

Ten schemat drabinkowy jest najprostszy jaki może być. Przy użyciu tego typu oznaczeń cewek nie ma typowego priorytetu. Priorytet wykonania uzależnia się od położenia cewki SET i RESET. W tym wypadku najpierw jest wykonywany jest reset cewki Q2 a następnie jej ustawienie. Kod programu wykonywany jest od góry na dół. A więc w przypadku stanu 0 na wejściu I1 cewka zostanie zresetowana, a następnie przy stanie 1 na wejściu I0 cewka zostanie ustawiona na 1. Każda kratka wykresu to jeden cykl i o tym należy pamiętać. W przypadku Q1 Za każdym razem jest ustawiany stan z 0 na 1. W przypadku RS jest pamiętany stan z poprzedniego cyklu.

dawid.barracuda wrote:
    Na wykładzie nie mieliśmy po prostu tego typu przykładów, może to jest przyczyna. Pokazano nam góra dwie, trzy cewki szeregowo, równolegle albo szeregowo-równolegle i tyle. Dlatego teraz mamy problem, a ja szukam rozpaczliwie wskazówek.

Studiować «gruntownie poznawać, badać coś» - słownik PWN
    W programowaniu sterowników nigdy nie masz podanego rozwiązania na tacy. Musisz sam je znaleźć dlatego nie podaje rozwiązań dla wszystkich pozycji.
    Robię projekt od A do Z, czyli projekt szafy, dobór elementów, program, wykonanie szafy, oprzewodowanie urządzenia i uruchomienie. I dostaje od projektanta mechaniki tylko założenia jak to ma działać nic więcej.

A i mogłem tam zrobić jakąś pomyłkę bo robiłem to o 2 w nocy.
    Kuba238
    Level 11  
    Ja ze swojej strony polecam ksiązkę:
    Wstęp do programowania sterowników PLC
    Autor: Robert Sałat, Krzysztof Korpysz, Paweł Obstawski
    Wydawnictwo: Wydawnictwa Komunikacji i Łączności WKŁ