logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon EOS 1200D+18-55 mm DC III czy Nikon D3200 18-55 VR II

xsunrise 16 Cze 2015 12:18 3369 25
REKLAMA
  • #1 14775515
    xsunrise
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich serdecznie :)
    Przymierzam się do zakupu lustrzanki, jestem amatorką jeśli chodzi o fotografię ;) Do tej pory używałam aparatu kompaktowego, ale chciałabym przerzucić się na lustrzankę. Jestem troszkę zielona w tym temacie, dlatego chciałam prosić o radę :) Mój budżet jest niewielki ok. 1500 zł, wiec wybór padł na Canon EOS 1200D+18-55 mm DC III oraz Nikon D3200 18-55 VR II - i tu zaczynają się schody ;) Który z nich jest lepszy, który warto kupić? Nikon ma lepszą rozdzielczość, ale może jednak warto zainwestować w canona? Bardzo proszę o radę ;) Jestem amatorką, więc nie potrzebuję profesjonalnych funkcji w lustrzance, ale chciałabym wiedzieć, który z tych dwóch aparatów warto wybrać :) Będę wdzięczna za każdą wskazówkę i opinię :)

Gdzie ewentualnie mogłabym zobaczyć przykładowe zdjęcia wykonane tymi dwoma lustrzankami? ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14775590
    emill
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witaj,

Gdy ja rok temu kupowałem z podobnej półki aparat zastanawiałem się nad Nikonem d5100 lub Canonem 700D, to też czytałem chyba każde forum foto i w sumie z odpowiedzi było 50/50... Każdy chwalił swoje.

Najwięcej dało mi zwyczajne w sklepie wzięcie do ręki i jednego i drugiego, "pomacanie" pooglądanie menu itp. i wybór padł na Nikona, czego dzisiaj nie żałuję. Mam też czasem do czynienia z Canonem 700 i np. dla mnie osobiście układ menu, funkcji jest dużo bardziej intuicyjny w Nikonie, a w Canonie czuję się zagubiony, trudno mi szybko znaleźć to czego chcę (może kwestia przyzwyczajenia...).

I dlatego wybierz co Ci przypadnie do gustu, bo jakość zdjęć będzie porównywalna, a jeśli przynajmniej na razie nie będziesz dokupować obiektywów (a zapewne nie będziesz), to pomyśl nad obiektywem 18-105. Wiem, że to troszkę więcej niż Twój budżet, ale zastanów się, bo warto i na pewno nie będziesz żałowała ;)

Pozdrawiam, emill.
  • #3 14776561
    xsunrise
    Poziom 8  
    dziękuję za odpowiedź :) Niestety lustrzanka z obiektywem 18-105 nie wchodzi w grę, to już dla mnie zbyt duży koszt, więc wybiorę coś z tych dwóch aparatów. Czy różnica pikseli będzie bardzo widoczna (nikon ma 24,2 mln pikseli a canon 18 mln)? Czy ma to istotny wpływ?
  • Pomocny post
    #4 14778117
    emill
    Poziom 13  
    xsunrise napisał:
    dziękuję za odpowiedź :) Niestety lustrzanka z obiektywem 18-105 nie wchodzi w grę, to już dla mnie zbyt duży koszt, więc wybiorę coś z tych dwóch aparatów. Czy różnica pikseli będzie bardzo widoczna (nikon ma 24,2 mln pikseli a canon 18 mln)? Czy ma to istotny wpływ?

Marketingowo tak :) W rzeczywistości, chociaż matryca Nikona faktycznie ma większe osiągi jeśli chodzi o zakres tonalny i radzenie sobie z szumami, to prawdę mówiąc porównując jpg w typowych warunkach z tych dwóch aparatów różnicy praktycznie nie zauważysz.

Jeśli masz możliwość, porównaj sobie w sklepie, jak nie będzie identycznego, to może być Canon1100, albo Nikon3300.

Obydwa aparaty będą robiły bardzo podobne zdjęcia, a każdemu co innego do gustu przypada. Tobie ma się zdjęcia pstrykać wygodnie, bo od tego zależy czy będzie Cię to bawiło, czy męczyło ;)

Pozdr. emill.
  • REKLAMA
  • #5 14779130
    marcode
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Może jednak dozbierać do kompletu takiego
    http://allegro.pl/lustrzanka-cyfrowa-nikon-d3200-18-105-vr-full-hd-i5439081484.html
    serio warto

Co do samej matrycy i rozdzielczości, jakby zrobili nowy model lustrzanki ze wszystkimi bajerami i nowoczesną matrycą 16Mpx zamiast popularnej 24Mpx to by nie było chętnych na aparaty z wyższej pułki i sam bym takei coś kupił ;)
  • #6 14779235
    xsunrise
    Poziom 8  
    dziękuję marcode, ale naprawdę nie potrzebuję aż takiego sprzętu ;) czy to oznacza, że ten Nikon D3200 18-55 VR II nie jest w ogóle warty zakupu?
  • #7 14779237
    marcode
    Poziom 26  
    Warty, ja tylko podałem zestaw z bardzo przyzwoitym obiektywem, wygoda i komfort z takim 18-105 jest nieporównywalnie lepsza dla amatora niż 18-55.
  • REKLAMA
  • #8 14779301
    xsunrise
    Poziom 8  
    ok, rozumiem i dziękuję za radę ;) ale niestety ten aparat nie wchodzi w grę. Będę wybierać między Canon EOS 1200D+18-55 mm DC III i Nikon D3200 18-55 VR II więc chciałabym dowiedzieć się czegoś właśnie o nich ;)
  • #9 14779335
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1054
    Te serie Nikona nie mają silnika AF, przez co będziesz musiała w przyszłości więcej płacić za szkła z wewnętrznym silnikiem.

Wybór Canon/Nikon to niełatwa sprawa, patrz na system pod kątem szkieł.
  • Pomocny post
    #10 14779384
    emill
    Poziom 13  
    Nie mieszaj dziewczynie w głowie :) Nie oszukujmy się, z tymi body będzie korzystała tylko z kitowego obiektywu. Nauczy się robić nią zdjęcia, to sama będzie wiedziała już co wybrać i na co zbierać kasę. ;) Bo tak to z założonego 1500 zł zaraz zrobi się conajmniej 3000.
    Dlatego lepiej gdyby to była 105 niż 55, nie ważne czy Canon czy Nikon, ale skoro odpada, to trudno.

A który z tych dwóch, sama musisz zdecydować co Ci bardziej do gustu przypadnie.

Jak kupowałem swój pierwszy aparat, koniecznie musiał robić dobre zdjęcia :) to każdy mi mówił, że zdjęcia robi fotograf, a nie aparat :) I tego się trzymaj ;)

Pozdrawiam, emill.
  • REKLAMA
  • #11 14779517
    marcode
    Poziom 26  
    Dokładnie, opowieści o drogich obiektywach nikona są lekko dziwne, przecież nie będzie kupować używanych starych obiektywów lub jakiś za 2-3 tysiące do serii D3xxx, a szklarnia nikona dla DX ma rodzynki w dobrych cenach.
    Dlatego najbardziej rozsądne jest to co podałem wcześniej, obiektyw 18-55 nie jest uniwersalny i wymusza zakup czegoś więcej, a 18-105 spokojnie wystarcza do wszystkiego w zastosowaniach amatorskich.
  • #12 14779631
    elektryku5
    Poziom 39  
    Zaoszczędzi jak zapragnie jej się jakaś jaśniejsza stałka, także jakby w dobrym stanie się znalazł to lepiej D90 (nie jestem użytkownikiem N, ale podczas zabawy to body zrobiło nie najgorsze wrażenie).

Jeśli o Canona chodzi to sam poszedłem po taniej linii oporu czyli EOS450d, bo uznałem, że prześciganie się w pikselach jest bez sensu, model który mnie interesował, czyli 40d ciężko było dostać w dobrym stanie i cenie jednocześnie.
  • #13 14779771
    xsunrise
    Poziom 8  
    Szczerze mówiąc to nawet nie bardzo wiem o czym jest teraz mowa ;P może za jakiś czas się dowiem... ;) A tak na poważnie to chciałabym tylko dobrze działającą lustrzankę, która będzie robić ostre zdjęcia bogate w kolory ; ) Nie planuję wielkiej przygody z fotografią - czasami zdjęcia z wyjazdów albo z uroczystości rodzinnych i tyle :P Do tej pory korzystałam z aparatu HP photosmart m537, który miał 6 mln pikseli, a w tym momencie aparat w moim telefonie robi lepsze zdjęcia :P więc chyba i tak będzie znacznie lepiej nawet z obiektywem 18-55 :P
  • #14 14779849
    elektryku5
    Poziom 39  
    Będzie lepiej, ale nie spodziewaj się od razu nie wiadomo jakiego efektu, bo to wymaga wypstrykania pewnej ilości zdjęć.

Jak chcesz robić zdjęcia na uroczystościach, to w późniejszym czasie warto pomyśleć nad zewnętrzną lampą błyskową.

Lepiej przeznaczyć więcej kasy na szkło niż body, bo z marnym obiektywem efekt będzie gorszy niż z droższego kompaktu.
  • #15 14779877
    xsunrise
    Poziom 8  
    Nie sądzę żeby lampa zewnętrzna była mi potrzebna, chyba źle się wyraziłam ;) chodzi o robienie zdjęć np. podczas spotkań z rodziną w ogrodzie na grilu a nie sesje weselne czy komunijne ;) Czyli przechodząc z aparatu 6 mln pixeli na 24 mln nie będzie 'efektu wow' ;) Liczyłam, że różnica jednak będzie;) Oglądając ostatnio zdjęcia z urlopu wykonane obecnym aparatem czułam zażenowanie jakością więc chciałam coś z tym zrobić;)
  • Pomocny post
    #16 14780094
    marcode
    Poziom 26  
    Canon EOS 1200D+18-55 mm DC III czy Nikon D3200 18-55 VR II

zagadka: zdjęcie dla porównania aparatem z matryca 8mpix i 24mpix, które jest które ? :)

wow będzie nie dlatego że jest więcej pikseli tylko że większa matryca w lustrzance, więcej światła, kontrola przysłony i iso, nawet na automacie powinno być lepiej.
    Obiektyw czy 18-55 czy 18-105 to komfort i możliwość większego przybliżania osoby, obiektu itp.

Żeby ci nie mieszać już, każda nowa lustrzanka pozwoli na robienie ładnych zdjęć, obiektyw polepsza komfort i możliwości, często też poprawia jakość czy daje więcej światła itp, jeśli nie bierzesz obiektywu z dłuższą ogniskową jak wspomniany 18-105 to obojętne, który z podanych i będziesz zadowolona.
  • #17 14780162
    xsunrise
    Poziom 8  
    Ok :) Bardzo dziękuje za wszystkie informacje i porady :) Pozdrawiam :)
  • #18 14786867
    xsunrise
    Poziom 8  
    Kupiłam w ostateczności Nikona D3200 18-55 VR II i jak na razie jestem bardzo zadowolona :) Chciałabym jeszcze zapytać czy istnieje możliwość zakupu folii ochronnej na wyświetlacz? Widzę, że jest ona dostępna na stronie nikona (https://store.nikon.pl/nikon-merchandise-nikon-original-goods/lcd-protective-film-for-d3200-lp-sd3200/VJE00005/details), ale jest tam dostępna tylko płatność kartą, co w moim przypadku nie jest możliwe. Czy można gdzieś jeszcze dostać taką folię? Trochę obawiam się kupić folię złej jakości, nie chciałabym zniszczyć sobie wyświetlacza. Byłabym bardzo wdzięczna za radę.
  • #20 14787109
    xsunrise
    Poziom 8  
    A czy taka folia nie zniszczy wyświetlacza tzn. po usunięciu jej z wyświetlacza?
  • #21 14787981
    irek6311
    Poziom 33  
    Ocena: 281
    Folia nie zniszczy wyświetlacza po jej usunięciu.
  • #22 14789763
    xsunrise
    Poziom 8  
    A czy są jakieś folie lepszej jakości? Zamówiłam sobie kiedyś folię na wyświetlacz telefonu i nie byłam zadowolona - pogorszenie jakości kolorów, pęcherzyki powietrza itp.
  • #23 14790590
    irek6311
    Poziom 33  
    Ocena: 281
    Szukaj po cenie foli poliwęglanowej bo im droższa tym lepsza, jest tego masa na Allegro, przed założeniem foli odtłuść wyświetlacz i szmatką z mikrofibry przeczyść, folie nakładasz stopniowo i na bieżąco dociskasz to pęcherzyków powietrza nie będzie.
  • #25 14792210
    marcode
    Poziom 26  
    Ja używam nikonów od kilku lat i nigdy nie zrysowałem wyświetlacza.
    Jakbym miał kupic to już wkleiłem, mają normalny poliwęglan docięty na wymiar.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkowniczka rozważa zakup lustrzanki Canon EOS 1200D z obiektywem 18-55 mm DC III lub Nikon D3200 z obiektywem 18-55 VR II, mając ograniczony budżet do 1500 zł. W dyskusji podkreślono, że obydwa aparaty oferują porównywalną jakość zdjęć, a wybór powinien opierać się na osobistych preferencjach dotyczących interfejsu i ergonomii. Nikon D3200 ma wyższą rozdzielczość (24,2 mln pikseli w porównaniu do 18 mln w Canonie), jednak różnice w jakości zdjęć w typowych warunkach mogą być minimalne. Użytkownicy sugerowali, aby skupić się na wygodzie użytkowania oraz przyszłych możliwościach rozbudowy systemu obiektywów. Ostatecznie użytkowniczka zdecydowała się na Nikona D3200 i zadała pytania dotyczące zakupu folii ochronnej na wyświetlacz.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA