logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

piekarnik Whirlpool FXVM6 - mechaniczny zegar bardzo głośno pracuje

jonekaudio 16 Cze 2015 12:48 5700 3
REKLAMA
  • #1 14775605
    jonekaudio
    Poziom 2  
    Witam
    Problem dotyczy piekarnika z IKEA Whirlpool typ FXVM6 (IKEA OV D00/WF) 857923701500.
    Po 4 latach użytkowania pojawił się problem z grzałką (dolna często się wyłączała), timerem, i dziwną pracą wentylatora (bardzo głośna, wysokie obroty). Ikea daje 5 lat gwarancji. Przyjechał serwis. Diagnoza - uszkodzony zegar/sterownik. Wymiana. Koniec problemów z grzałką, wentylatorem. Ale po kilku dniach nowy zegar zaczął głośno pracować. Słychać głośne, mechaniczne tykanie, szczególnie po zakończonej pracy piekarnika. Znów serwis i wymiana zegara. Przez miesiąc wszystko ok. Potem znów tykanie. Kolejna interwencja w serwisie. Kilka dni temu znów wymieniony zegar na nowy. I co, nie uwierzycie, ale następnego dnia zegar znów zaczyna tykać!!!. Mam aneks kuchenny w 25 metrowym pomieszczeniu. Tykanie słychać w całym pokoju. Dzwoniłem do serwisu. Tam dziwnie na mnie patrzą. Oczywiście mogą przyjąć zgłoszenie i po raz kolejny wymienić część na nową. Co robić?
    Oryginalnie, przez ponad 4 lata zegara nie było słychać. Może i sobie tykał, ale nie było tego słychać nawet stojąc przy piekarniku, nachylając się żeby coś włożyć do środka itp. Teraz napierdziela jak metronom, tylko dużo szybciej.
    Czy to możliwe że cała seria serwisowych, nowych części może być uszkodzona?
    Czy ktoś z Forumowiczów spotkał się z takim problemem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14777935
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3357
    jonekaudio napisał:
    Czy to możliwe że cała seria serwisowych, nowych części może być uszkodzona?

Może. Biuletyn serwisowy przewiduje taką możliwość. Zmienić na 481228218706 BEKO
  • REKLAMA
  • #3 14778175
    jonekaudio
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję na informację. Szczególnie za ten zamiennik BEKO. Nie wiem czy da się namówić serwis, żeby zainstalowali właśnie taką część. Najwyżej po zakończeniu gwarancji.
  • #4 14808105
    damae
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Miałam dokładnie taki sam problem, nagle ni z tego ni z owego zegar zaczął głośno tykać (też mam aneks kuchenny). Przyszedł Pan z serwisu, otworzył płytę grzejną od góry, coś tam popatrzył i stwierdził, że wszystko jest w porządku, a zegar przecież musi tykać jak to zegar. Szlag mnie trafił, ale przestało tykać!!!

Więc wygląda na to, że to nie jest kwestia samego zegara, tylko może jakiego wyważenia/ustawienia innych części.

Wiele Ci niestety pewnie nie pomogłam.
REKLAMA