logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] INEA - stałe czy zmienne IP ? -

blazkowicz 16 Cze 2015 13:32 14196 5
REKLAMA
  • #1 14775744
    blazkowicz
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    "Zaniepokoiła" mnie jedna rzecz - mianowicie korzystam od paru lat z usług Inei i byłem przekonany, że ma ona stałe IP - patrząc na logi gmail/kont bankowych itp od dłuższego czasu miałem to samo IP - 85.221.147.xxx (odkąd patrzę czyli ponad pół roku na pewno), niezależnie od resetowania routera, IP zawsze wracał ten sam od dłuższego czasu.
    Wczoraj o godzinie 11 "nagle" moje IP się zmieniło na zupełnie inne 77.65.91.xx - i od wczoraj mam je cały czas. Nie zmieniałem żadnych umów, routerów ani nic takaiego.
    Stąd moje pytanie - czy Inea ma stałe, czy zmienne IP? Czy mogło się "samo" tak zmienić bez powodu po takim czasie? Czym mogło to być spowodowane?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14776149
    blazkowicz
    Poziom 11  
    W umowie nie ma nic napisanego nt. stałęgo IP. Po prostu przez tak długi czas się ono nie zmieniało, że założyłem że jest stałe.
    I przede wszystkim czym mogło być spowodowane, że przez tak długi czas nic się nie zmieniało, a tu nagle... Zastanawia mnie czy to normalna rzecz, czy powinna mnie niepokoic taka zmiana.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 14776484
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2680
    blazkowicz napisał:
    zy mogło się "samo" tak zmienić bez powodu po takim czasie? Czym mogło to być spowodowane?

Tak może zmieniać i nie masz na to wpływu.
  • #6 18083084
    blazkowicz
    Poziom 11  
    DO zamknięcia (zmiany ip4 na ip6)
REKLAMA