logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Curtis 2102VT - brak dźwięku z anteny, działa po podgrzaniu suszarką

sublove 28 Maj 2005 13:14 2475 12
REKLAMA
  • #1 1531090
    sublove
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam. Mam TV Curtis 2102vt. Nie mam w nim fonii podczas odbioru kanałów TV przez normalną antenę kablówki. Dziwna sprawwa bo dźwięk jest jeśli puszę film z VHS. TV jest podłączony do videa za pomocą kabla EURO-chinch. do TV podłączam euro a z odtwarzxacza VHS wychodzą 4 chinche.

Dziwna sprawa bo dźwięk wraca kiedy dmucham suszarką na tylną część obudowy TV. W okolicach wejścia antenowego. To trochę dziwnie brzmi ale działa! Suszrką nawiewam jakieś 15 minut. Po tym czasie dźwięk wraca. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1531094
    Kurtion
    Poziom 22  
    Ocena: 26
    Prawdopodbnie jakieś zimne luty w torze p.cz

Pozdrawiam

Kurtion
  • #3 1531108
    sublove
    Poziom 15  
    przelutowałem końcówkę TDA ale nic nie dało :( może jakieś inne propozycje?
  • REKLAMA
  • #4 1531184
    Kurtion
    Poziom 22  
    Może by spróbował podczas właczonego TV podgrzewać elementy np ten TDA, jeśli to przyniesie rezultat będzie wiadomo, że scalak do wymiany, kiedyś tak ustaliłem jaki kondenstaor trzeba wymienić, zmieniał swoją pojemnośc podczas nagrzewania.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1531230
    sublove
    Poziom 15  
    ok dzieki. Popróbuję. A czy to możliwe że jeśli jest dźwięk podczas odtwarzania z kasety z widea, to może być uszkodzona głowica? Bo to mnie dziwi dlaczego dźwięk jest jak odpalam film z VHS? Może jest to kwestja taka, że wtedy obchodzi się układ głowicy?
  • #6 1531279
    este67
    Poziom 21  
    Dobrze kombinujesz. Podłączając sygnał po "niskiej czestotliwości" przez EURO lub chinch'e pomijasz obwody w.cz. i p.cz.
    Dlatego szukaj uszkodzenia w torze p.cz. lub masz uszkodzony IC201 (A/V switch)
  • #7 1531803
    zając
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Wymień C409 przy TDA1940
  • #8 1532134
    este67
    Poziom 21  
    zając napisał:
    Wymień C409 przy TDA1940

To jest przecież generator linii. W Curtisie 2102 p.cz. zbudowana jest w oparciu o TBA120T !
  • REKLAMA
  • #9 1532536
    flashh
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Dobrze pisze kolega zajac , ma w 100% racje , zrób jak pisze i będzie po temacie.
    pozdrawiam
  • #11 1533009
    sublove
    Poziom 15  
    ok widze że było. Dzięki bardzo za wskazanie postów ale nadal nie wiem które z tamtych rozwiązań proponowanych będzie skuteczne :( Nikt bowiem nie napisał osatecznie którego elemerntu (elementów) wmiana była potrzebna... Dzięki Pozdrawiam
  • #12 1535007
    Marek777
    Spec od TV
    Ocena: 18
    Witam. Uparty to Ty jesteś wszystcy Ci już podpowiedzieli co masz wymienić ale dalej nie kumasz. :)
    Poprawna naprawa tego Curtisa wymaga wymiany nie tylko C409 na Twój objaw ale też kilku innych elektrolitów na inne objawy, w przetwornicy, w filtracjach napięć wyjściowych zasilacza, w odchyl. V...
    dlatego są wzmianki o innych kondensatorach...
    Temat stary https://www.elektroda.pl/rtvforum/kb.php?mode=article&k=1316
    Powodzenia

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Curtis 2102VT występuje brak dźwięku podczas odbioru kanałów z anteny kablowej, natomiast dźwięk jest obecny przy odtwarzaniu z VHS podłączonego kablem EURO-chinch. Problem ustępuje tymczasowo po podgrzaniu suszarką w okolicy wejścia antenowego, co sugeruje uszkodzenie elementów w torze p.cz. i w.cz. Podejrzenia dotyczą zimnych lutów oraz uszkodzeń kondensatorów, zwłaszcza C409 przy układzie TDA1940 lub scalaku IC201 (A/V switch). Zalecane jest podgrzewanie elementów podczas pracy telewizora w celu identyfikacji uszkodzonego podzespołu. Naprawa wymaga wymiany kondensatorów elektrolitycznych w torze p.cz., przetwornicy, filtracji napięć zasilacza oraz odchylania V. W torze p.cz. w modelu Curtis 2102VT zastosowano układ TBA120T. Wskazane jest dokładne przelutowanie i wymiana kilku kondensatorów, co potwierdzają liczne dyskusje i artykuły techniczne dotyczące tego modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA