logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPC - Thomson TWG870UG: Brak internetu po kablu, działa tylko WiFi po resecie routera

kuzi1987 16 Cze 2015 23:49 1818 7
REKLAMA
  • #1 14777828
    kuzi1987
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.

Panowie potrzebuję pilnie pomocy ponieważ internet po resecie routera przestał działać po kablu z komputerem (wifi działa prawie dobrze).

Niestety nie jestem w dziedzinie sieci zbyt mocny więc powiem pokrótce, że próbowałem szukać tylko w panelu routera czy może przypadkiem nie jest wyłączony WAN. Sprawdziłem również telewizor, który mam wpięty kablem i w telewizorze internet działa bez problemu. Na komputerze próbowałem reinstalacji sterowników, ale nawet po formacie jest to samo. Rozebrałem więc laptop, żeby sprawdzić czy przypadkiem żaden kabel nie jest odpięty, ale wszystko jest na swoim miejscu. Wyjście ethernet po podłączeniu kabla zapala pomarańczową diodę.

Proszę o pomoc ponieważ podczas pracy zdalnej wifi nie wyrabia kiedy wysyłam paczki po kilkaset mega i bardzo potrzebuję wrócić do kabla :(
  • REKLAMA
  • #2 14777841
    Setel
    Poziom 25  
    Ocena: 141
    Jeżeli internet po tym samym kablu działa w telewizorze, to problem tkwi w komputerze, a nie w modemie UPC.
  • REKLAMA
  • #3 14777851
    kuzi1987
    Poziom 9  
    @Setel, dokładnie, stąd te radykalne kroki z formatem partycji systemowej oraz rentgen :)
    W jaki sposób mogę zdiagnozować gdzie dokładnie leży przyczyna?
  • #4 14779331
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 14779666
    kuzi1987
    Poziom 9  
    WItaj, proszę:
    (kiedy jestem połączony kablem przy wyłączonym wifi)
    C:\Users\admin>ipconfig /all

Konfiguracja IP systemu Windows

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : admin-Komputer
       Sufiks podstawowej domeny DNS . . :
       Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy
       Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
       Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

Karta bezprzewodowej sieci LAN Połączenie sieci bezprzewodowej:

Stan nośnika . . . .  . . . . . . .: Nośnik odłączony
       Sufiks DNS konkretnego połączenia :
       Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta sieciowa DW1520 Wireless-N Half-Min
    i
       Adres fizyczny. . . . . . . . . . : C4-46-19-60-06-65
       DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
       Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

Karta tunelowa isatap.{D90E409A-F633-4301-8140-CFE9F9EA6E6C}:

Stan nośnika . . . .  . . . . . . .: Nośnik odłączony
       Sufiks DNS konkretnego połączenia :
       Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP
       Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
       DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
       Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
  • #6 14779690
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 14780041
    kuzi1987
    Poziom 9  
    no właśnie problem w tym, że nie ma LAN Ethernet w menadżerze :/
    Pobrałem sterowniki ze strony:
    http://www.dell.com/support/home/pl/pl/pldhs1...duct-support/servicetag/GNX44N1/drivers?s=BSD

i próbowałem zainstalować Realtek RTL8111DL Ethernet Controller, v.5.754.0308.2010, A01, ale niestety w trybie zgodności Win XP sp3 (pracuję na Win 7 HP) dopiero poszło i nic z tego. Po ponownym uruchomieniu komputera nadal nic.

Model laptopa GNX44N1.

edit:
    dodałem screen z managera,
    ID karty sieciowej to: PCI\VEN_14E4&DEV_4353&SUBSYS_000E1028&REV_01
    Załączniki:
    • UPC - Thomson TWG870UG: Brak internetu po kablu, działa tylko WiFi po resecie routera devicemanager.png (56.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem dostępu do internetu po kablu Ethernet po resecie routera Thomson TWG870UG, podczas gdy WiFi działa poprawnie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć po stronie komputera, a nie routera, ponieważ internet działa na telewizorze podłączonym tym samym kablem. Użytkownik sprawdził ustawienia routera, reinstalował sterowniki, a także rozebrał laptopa, aby upewnić się, że kable są prawidłowo podłączone. W odpowiedziach zasugerowano użycie polecenia "ipconfig /all" do diagnozy oraz sprawdzenie Menedżera Urządzeń w celu potwierdzenia, że karta LAN Ethernet jest zainstalowana. Użytkownik zauważył, że karta LAN nie jest widoczna w Menedżerze Urządzeń, co może sugerować, że jest wyłączona w BIOSie. Podano również linki do sterowników dla karty Atheros, która może być zainstalowana w laptopie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA