logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować przewody czujnika zużycia wkładek hamulcowych w Atu Plus?

spike27 28 Maj 2005 15:09 1284 10
REKLAMA
  • #1 1531384
    spike27
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    witam wszystkich.mam problem z umiejscowieniem przewodów,ponieważ uległy przerwaniu przy wkładkach.niewiem teraz w jaki spsób je tam zainstalować.prosze o pomoc.na koncu zostaly same przewody.z gory dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 1531483
    prezes5000
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    Jżeli urwały się tuż przy wkładkach to nic nie zrobisz(ja skręciłem końce od sterownika ze sobą , żeby przestała świecic kontrolka),a jesli możesz podłaczyć do klocków to są tylko dwa kabelki i nie ma różnicy który z którym podłaczysz,byle zamknąc obwód sygnalizacji.
  • #3 1531514
    spike27
    Poziom 12  
    urwały sie tuż przy klockach.była tam taka osłonka na dwa przewody,która przymocowana była wewnątrz zacisku przy klockach ale właśnie nie wiem gdzie dokładnie.nie da sie tego jakoś tam zamontować i przywrócić prawidłowe działanie układu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1531659
    prezes5000
    Poziom 20  
    Teraz to tylko nowe klocki z kabelkami.Miałem też poldka i jak wcześniej pisałem zwarłem przewody ana klockach zrobiłem jeszcze troche kilometrów(tyle że bez sygnaizacji). Decyzja nalezy do CIEBIE.
  • #5 1531988
    spike27
    Poziom 12  
    klocki i tak bede musiał niedługo wymienić.dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #6 1532646
    kgflanela
    Poziom 17  
    Ocena: 106
    Jeśli są jeszcze grube klocki (to dla siebie) zawsze można nawiercić przy blaszce i wkleić przewód w kształcie U (90º od blachy). Kontrolka działa na zanik sygnału.
  • #7 1533623
    spike27
    Poziom 12  
    klocki są już cieniutke dlatego też niedługo je zmieniam.pytanko czy moge kupic klocki z kabelkami?

Dodano po 32 [sekundy]:

bo coś nie moge znaleźć
  • REKLAMA
  • #8 1533635
    prezes5000
    Poziom 20  
    Możesz.
  • #9 1533636
    spike27
    Poziom 12  
    i jaka cena za komplet jeśli można zapytać.zdzięki.
  • #11 1533684
    spike27
    Poziom 12  
    dzięki.pa

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy przerwania przewodów czujnika zużycia wkładek hamulcowych w samochodzie Atu Plus. Przewody urwały się tuż przy klockach hamulcowych, gdzie znajdowała się osłonka mocowana wewnątrz zacisku. W przypadku uszkodzenia przewodów przy wkładkach nie ma możliwości ich naprawy, a jedynym rozwiązaniem jest wymiana klocków na nowe z fabrycznie zamontowanymi przewodami czujnika. Alternatywnie można zwarć przewody, co wyeliminuje sygnalizację zużycia, ale nie jest to zalecane. Przy grubych klockach możliwe jest nawiercenie otworu i wklejenie przewodu w kształcie litery U przy blaszce, co pozwala na zachowanie działania kontrolki. W przypadku cienkich, zużytych klocków najlepszym rozwiązaniem jest zakup kompletu klocków z przewodami. Cena i dostępność takich klocków można sprawdzić w specjalistycznych sklepach motoryzacyjnych online.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA