ptk78 napisał: Tyle co wygooglowałem to site-to-site, chodzi mi o dzielenie plików i generalnie sieci LAN między dwoma komputerami. Routera innego jak CellPipe "od nich" Orange mi nie chciał odblokować co najwyżej mogą mi zrobić przeźroczystość do połączenia internetowego. Czy softwareowo pod OpenVPN łącznośc będzie gorsza niż z routera VPN?
OpenVPN na routerze to tez software. Tam raczej nie ma czipa na płycie która robi VPN. Lepsze, drogie routery moga miec sprzetowe fukncje do szyfrowania, ale to bez znaczenia skoro chcesz zaszyfrowac 1mbit/s ruchu.
Zeby postawic server VPN na komputerze ktory bedzie udostepniał zasoby ze swojej sieci LAN to musisz:
- na routerze przekierowac port/porty do servera VPN (zaleznie od typu VPN'a).
- na komputerze uruchomic routing, zeby przekierowywal pakiety do sieci LAN
- miec ten komputer wlaczony non stop
Najgorsze jest to, zeby druga strona skorzystala z zasobow sieci LAN, to musisz miec wlaczony caly komputer.
W przypadku jak zestawisz polaczenie VPN pomiedzy oboma routerami to po prostu dzial. Nie musisz miec wlaczonego kopmutera - serwera VPN. Dziala zawsze o kazdej porze. Zakladam ze routery sa zawsze wlaczone.
Ja bym celowal wiec w wymiane przynajmniej jednego roputera i na nim uruchomienie servera VPN. Zwyczajowo polecam mikrotik'a. A to dlatego, ze potrafi uruchomic server VPN SSTP, ktory to ma natywnego klienta w windowsach. W klliencie VPN nie musisz wiec niczego instalowac. Sam system to wspiera.
Instalowanie OpenVPN to czasem zadanie karkołomne, dojscie do ładu z plikiem konfiguracyjnym potrafi zabolec.