logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xerox Workcentre 5665 - ciemne poziome paski na wydrukach A3 i A4

musk1979 25 Cze 2015 14:11 2358 10
REKLAMA
  • #1 14802112
    musk1979
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Witam!

Mam następujący problem, w maszynie pojawił się na wydrukach ciemniejszy pasek zgodnie tak jak na załączonych zdjęciach, nie pojawia się on na pustych przestrzeniach tylko w miejscach gdzie jest zadruk, sam odstęp na kartce A3 pomiędzy jednym a drugim paskiem odpowiada wałkowi OPC ale cały moduł kserograficzny został wymieniony na nowy i objaw jest ten sam.

Maszyny kilka dni temu przestała ten pasek robić po czy wczoraj wieczorem znów pojawił się w tym samym miejscu, pasek pojawia się na każdym wydruku w tym samym miejscu, trochę tak dziwnie bo na kartce A4 i A3 pojawia się na końcu kartki w tej samej odległości, natomiast przy wydruku na kartce A3 pojawia się jeszcze na początku kartki znacznie jaśniejszy drugi taki pasek.

Ktoś może ma jakieś sugestie co to może być ?

Kartka A3
    Kartka A4
  • REKLAMA
  • #2 14802502
    Bitels85
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Chodzi ci o zespół bębna? Jak wyglądają styki elektrody ładującej w maszynie? Podmieniałeś zespół DV?
  • REKLAMA
  • #3 14802551
    musk1979
    Poziom 13  
    elektroda ładująca to mam nadzieję że mówisz o tym elemencie który był wymieniany razem z bębnem czyli te dwa elementy:

więc jeden i drugi jest nowiutki i efekt jest taki sam przed i po wymianie.

zespołu DV nie mam jak podmienić, nie posiadam innego
  • REKLAMA
  • #4 14802622
    leeart

Poziom 35  
    Ocena: 433
    Miałem podobny problem , ale mój był związany z elektrodą. A ty ją wymieniłeś. U mnie pomogło czyszczenie. Może coś nie kontaktuje. Sprawdź gniazda.
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • #5 14802736
    andrzej2000
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Czy pracuje czyszczarka elektrody ładującej? - charakterystyczne terkotanie podczas startu maszyny.
    Elektrodę transferową możesz wyczyścić niebieskim czyścikiem widocznym na zdjęciu.
  • REKLAMA
  • #6 14802843
    Bitels85
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    musk1979 napisał:
    elektroda ładująca to mam nadzieję że mówisz o tym elemencie

Dokładnie o tym mówię, nierównomierna linia na wydruku, który załączyłeś wygląda na nieprawidłowe ładowanie bębna. Na początek przejedź niebieskim czyścikiem delikatnie 2-3 razy tam i z powrotem sprawdź czy nic nie utknęło pod plastikową osłoną elektrody - jakiś włos, owad, pył, cokolwiek, zwróć uwagę na terminal w urządzeniu (styki), czy nie jest zapylony, ewentualnie oczyść delikatnie pędzelkiem.
  • #7 14802948
    piwos
    Poziom 24  
    Ocena: 209
    Masz zwarcie panocku: na wywoływaczce lub masa bębna rozrabia ci nadto. Z tą elektrodą to nie reguła. Zważ na lekkie tło od fali papieru, które ci rzuca na kartkę aż miło! Po większych przelotach uszkodzi ci znowu twój nowy bębenek (krwawice). Kto ci doradził taką naprawę i dlaczego? Ludziska wymieniają w Xeroxie bębny za ciężkie pieniądze (z elektrodą włącznie) bo to pomaga ale tylko na chwilę. Niestety to rzut złudnej nadziei tylko na jakiś czas :( Jak już jakiś spec od wszystkiego wymieniał ci bęben mógł by choć zerknąć na resztę, a nawet przeczyszczając zweryfikować co nie co na drodze wywoływanie -transfer.
    Po za tym Xerox tak ma, dziadostwo ;(
  • #8 14803540
    musk1979
    Poziom 13  
    Bęben był wymieniany bo już skończył się jego okres, czyli tak czy inaczej miał być do wymiany, łudziliśmy się że to wina tego elementu, ale niestety bezpośrednio po wymianie nie się nie zmieniło, powrót ponownie na stary beben i też bez zmian, więc nie do końca wydaje mi się twoja teoria o uszkodzeniu bębna właściwa, bo nowy bęben od początku (od pierwszej strony) drukuje tak samo.

Ciekawe jest że ten efekt minął na jakiś czas, wydrukowaliśmy kilkaset stron bez problemu po czym znów wrócił więc to coś co jest odwracalne w jedną i drugą stronę.

Dodano po 14 [minuty]:

No raczej to nie ten temat, bo tak jak mówię wymieniona została na nową i na nowej i na starej efekt jest ten sam, maszyna została w miarę dokładnie wyczyszczona, odkurzona na tyle na ile się da wyciągając, bęben, fuser ale
    bez zmiany.

Bitels85 napisał:
    musk1979 napisał:
    elektroda ładująca to mam nadzieję że mówisz o tym elemencie

Dokładnie o tym mówię, nierównomierna linia na wydruku, który załączyłeś wygląda na nieprawidłowe ładowanie bębna. Na początek przejedź niebieskim czyścikiem delikatnie 2-3 razy tam i z powrotem sprawdź czy nic nie utknęło pod plastikową osłoną elektrody - jakiś włos, owad, pył, cokolwiek, zwróć uwagę na terminal w urządzeniu (styki), czy nie jest zapylony, ewentualnie oczyść delikatnie pędzelkiem.
  • #9 14804234
    serwek
    Poziom 26  
    Ocena: 260
    Bitels85 napisał:
    .....Podmieniałeś zespół DV?...

Witam
    Zgadzam się z powyższym. Należało by zweryfikować pracę całego przejścia toneru łącznie z zespołem: developing unit. Nie wykluczając nawet elementów kondycjonujących!
    Zaskakującym jest fakt, że do tej pory nikt nie zwrócił uwagi na tło, które jak byk wskazuje na brak wyrównanego zasilania (możliwe zwarcie!)
    Zużycie wałka magnetycznego i jego "doctor blade" to także możliwa przyczyna.
    Sugeruję solidny :idea: przegląd urządzenia (solidny)!
    Pozdrawiam
    "serwek" ;)
  • #10 14805281
    musk1979
    Poziom 13  
    Halo Halo co do tła to jest to celowo wykonany wydruk testowy z maszyny z takim tłem szarym więc to jest ok.

Wydruk nr. 1 testowy na którym tło ma być białe wychodzi prawidłowo tzn. cała kartka jest biała (nie ma tego paska) tylko jest cyfra nr. 1 w rogu kartki,
    sam pasek pojawia się tylko w momencie gdy w danym miejscu ma być jakiś tekst, tło (jakiś kolor).

Czy np. jak mamy tabelkę i co drugi pole jest szare to pasek pojawia się tylko tam gdzie jest szare pole, a w białych polach go nie ma, może to jakaś wskazówka dla kogoś ?

Dodano po 54 [sekundy]:

Tło jest celowo wydrukowane tutaj, normalnie jak drukujesz białą kartkę to ten pasek nie występuje, wystepuje tylko w miejscach gdzie jest jakieś tło i tylko tam.

piwos napisał:
    Masz zwarcie panocku: na wywoływaczce lub masa bębna rozrabia ci nadto. Z tą elektrodą to nie reguła. Zważ na lekkie tło od fali papieru, które ci rzuca na kartkę aż miło! Po większych przelotach uszkodzi ci znowu twój nowy bębenek (krwawice). Kto ci doradził taką naprawę i dlaczego? Ludziska wymieniają w Xeroxie bębny za ciężkie pieniądze (z elektrodą włącznie) bo to pomaga ale tylko na chwilę. Niestety to rzut złudnej nadziei tylko na jakiś czas :( Jak już jakiś spec od wszystkiego wymieniał ci bęben mógł by choć zerknąć na resztę, a nawet przeczyszczając zweryfikować co nie co na drodze wywoływanie -transfer.
    Po za tym Xerox tak ma, dziadostwo ;(
  • #11 14805693
    serwek
    Poziom 26  
    Ocena: 260
    Witam
    Zmienia to troszkę postać. Prosił bym o szersze, "obrazowe" opisywanie przypadków bo załączone skany (zdjęcia) wydruków nie są dobrze opisane 8-)
    Nie mniej nadal obstawiam problem z modułem "developing unit".
    Mieliśmy podobny przypadek w troszkę innym modelu Xerox-a. W tamtym wałek magnetyczny tworzył przepełnioną (nadmierną) w miejscu prześwitu do bębna szczotkę, w momencie gdy ujawniał się fałszywy prąd. Tworzyło się coś w rodzaju "glut-a" szorującego chwilowo o powierzchnię bębna.
    Wałek magnetyczny powinien być odtłuszczony, czysty, bez uszkodzeń....., a uszczelki odstępnika także zdrowe :idea:
    Pozdrawiam
    "serwek" :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką Xerox Workcentre 5665, polegający na pojawianiu się ciemnych poziomych pasków na wydrukach A3 i A4, które występują tylko w miejscach zadrukowanych. Pomimo wymiany modułu kserograficznego i elektrody ładującej, problem nie ustępuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie styków elektrody, czyszczenie elektrod oraz weryfikację działania zespołu developing unit. Zauważono, że paski pojawiają się tylko w miejscach z tłem kolorowym, co może wskazywać na problemy z ładowaniem bębna lub zasilaniem. Wskazano również na możliwość uszkodzenia wałka magnetycznego oraz konieczność dokładnego przeglądu całego urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA