logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Xerox 7835i - Paski CMY/BK na wydruku po wymianie bębnów

krakprint 25 Lis 2019 15:49 756 13
REKLAMA
  • #1 18300653
    krakprint
    Poziom 5  
    Ocena: 29
    cześć,
    mam problem z xeroxem 7835i - po wymianie bębnów pojawił się problem z pionowymi paskami przy wydruku. Po zwinięciu kartki, średnica wygląda na wałki w bębnach - ale są nowe.
    Za każdym razem są lekko widoczne paski CMY oraz mocno BK.

Sprawdziłem pas, zostaje na nim ta czarna kreska, ale po wyczyszczeniu robi się ponownie.

Jakieś pomysły?

pozdrawiam
    Załączniki:
    • SBiuro_C28019112517270.pdf (657.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18300818
    krakprint
    Poziom 5  
    Amcoranos napisał:
    Byly wymieniane moduły czy rozkładane wywoływaczki?

Moduły R1, R2, R3, R4
  • Pomocny post
    #5 18301058
    MINOLTA
    Poziom 26  
    Ocena: 133
    Z tego co widzę to czarny kolor, więc zamień miejscami bęben czarny R1 z jakimś innym.
    Jeżeli problem się przeniesie będziesz miał sprawę jasną.
    Jeżeli nie to możliwy problem z wywoływaczką.

Dodano po 19 [minuty]:

Ewentualnie zmierz odległość miedzy paskami
    95 mm-bęben
    38 mm-BCR
    56 mm-rolka magnetyczna wywoływaczki
  • Pomocny post
    #6 18301382
    tomto24
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    a czy ten czarny pasek powtarza się w tym samym miejscu?

Dodano po 5 [minuty]:

otworzyłem tylko pierwszą stronę ...
    potrafisz wydrukować ale CMYK 30% na A4?
    to raczej wina pasa transferowego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 18302091
    Damian1253
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    Zmierz i podaj odległość między paskami. Jeśli wymieniałeś na jakieś zamienniki oryginałów to czasem tak z nimi bywa. Zwarcia lub kropki.
  • #8 18302239
    krakprint
    Poziom 5  
    Amcoranos napisał:
    Rozumiem, ze przed wymianą nic takiego nie miało miejsca?

Nie, nawet po wymianie wydrukowali jakieś 200 stron.

MINOLTA napisał:
    Z tego co widzę to czarny kolor, więc zamień miejscami bęben czarny R1 z jakimś innym.
    Jeżeli problem się przeniesie będziesz miał sprawę jasną.
    Jeżeli nie to możliwy problem z wywoływaczką.

Dodano po 19 [minuty]:

Ewentualnie zmierz odległość miedzy paskami
    95 mm-bęben
    38 mm-BCR
    56 mm-rolka magnetyczna wywoływaczki

Problem jest z każdym bębnem, akurat na czarnym widać to najbardziej.
    Odstępy miedzy paskiem każdego z kolorów to 95mm.

tomto24 napisał:
    a czy ten czarny pasek powtarza się w tym samym miejscu?

Dodano po 5 [minuty]:

otworzyłem tylko pierwszą stronę ...
    potrafisz wydrukować ale CMYK 30% na A4?
    to raczej wina pasa transferowego.

Też mi się tak wydaje, niestety nie mam jak teraz wydrukować CMYKa, o jakiego prosisz.

Damian1253 napisał:
    Zmierz i podaj odległość między paskami. Jeśli wymieniałeś na jakieś zamienniki oryginałów to czasem tak z nimi bywa. Zwarcia lub kropki.

95mm, bębny są oryginalne, ale toner cyan na pewno był zamiennikiem. Nie wiem jak wczesniej mieli. Plus podobno jakiś czas temu w tonerze uszkodził się ten plastik zamykający toner i wysypał sie do kopiarki. W środku były kupki tonera magenta.
  • Pomocny post
    #9 18302295
    servicemen
    Poziom 29  
    Ocena: 122
    Kolego, jaki był powód wymiany wszystkich bębnów? Zużycie do 0%, czy może były tak nabite zużytym tonerem że aż uszczelnienia wychodziły?
    Jeżeli ta druga wersja to musisz rozebrać maszynę, wyczyścić cały system odprowadzania zużytego tonera, wymontować zespół IBT, zdjąć pas transferowy i wyczyścić wszystkie rolki.
    Jaki przebieg maszyny?
  • Pomocny post
    #10 18303527
    MINOLTA
    Poziom 26  
    Ocena: 133
    Skoro kreski wychodzą na każdym kolorze... zastanawiam się czy osoba która zmieniała bębny zrobiła to prawidłowo.
    Teoretycznie ne da się otworzyć klapki od bębnów nie przestawiając wajchy od pasa, ale gdy się ją odkręci da się wysunąć bęben z opuszczonymi rolkami w pasie. W ten sposób wsuwając bęben ociera on o pas i się uszkodzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 18306403
    Damian1253
    Poziom 23  
    Z całej tej historii wyłania się nadal obraz problemów ze zwarciami na bębnie. Pamiętaj że nie wszystkie muszą być uszkodzone. Wystarczy jeden i może przenosić się po wszystkich kolorach.
    Ja wyczyścił bym maszynę i sprawdził bębny. Jeśli stare po prostu się zużyły to nic nie stoi na przeszkodzie żeby wziąć jeden i kolejno posprawdzać te co są w maszynie.
  • #12 18314824
    krakprint
    Poziom 5  
    servicemen napisał:
    Kolego, jaki był powód wymiany wszystkich bębnów? Zużycie do 0%, czy może były tak nabite zużytym tonerem że aż uszczelnienia wychodziły?
    Jeżeli ta druga wersja to musisz rozebrać maszynę, wyczyścić cały system odprowadzania zużytego tonera, wymontować zespół IBT, zdjąć pas transferowy i wyczyścić wszystkie rolki.
    Jaki przebieg maszyny?

Bębny były zużyte, dodatkowo mogły te uszczelnienia puszczać, bo w środku była masakra.
    Przebieg: 195 tysięcy

Damian1253 napisał:
    Z całej tej historii wyłania się nadal obraz problemów ze zwarciami na bębnie. Pamiętaj że nie wszystkie muszą być uszkodzone. Wystarczy jeden i może przenosić się po wszystkich kolorach.
    Ja wyczyścił bym maszynę i sprawdził bębny. Jeśli stare po prostu się zużyły to nic nie stoi na przeszkodzie żeby wziąć jeden i kolejno posprawdzać te co są w maszynie.

Klient ma jeszcze stare bębny, więc podjadę, wyczyszczę ją jeszcze raz i spróbuję tej opcji z podmianą.
    Lepiej włożyć stare i testować po jednym nowe, czy na odwrót?
  • Pomocny post
    #13 18320569
    Damian1253
    Poziom 23  
    Jak Ci wygodniej. Metodologia dowolna.
  • #14 18320975
    krakprint
    Poziom 5  
    Okazało się, (podobno) nowy bęben BK był wadliwy. Po wymianie problem zniknął. Tyle zamieszania o taką pierdołę...

dzięki za pomoc

Dodano po 47 [sekundy]:

Jeden z bębnów był wadliwy. Podmiana rozwiązała problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką Xerox 7835i, polegający na pojawianiu się pionowych pasków w wydrukach po wymianie bębnów. Po wymianie bębnów, szczególnie czarnego, zauważono, że paski są widoczne w kolorach CMY oraz intensywnie w czarnym. Użytkownik sprawdził pas transferowy, który po czyszczeniu ponownie zanieczyszczał się. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie poprawności wymiany bębnów, odległości między paskami oraz ewentualne problemy z wywoływaczką. Ostatecznie okazało się, że nowy bęben czarny był wadliwy, a jego wymiana rozwiązała problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA