logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problemy z niestabilnością ATI Radeon Saphire 9550 po podkręceniu

kuba_18_ 29 Maj 2005 13:44 2066 12
REKLAMA
  • #1 1533492
    kuba_18_
    Poziom 12  
    już nie moge do tych kompów ....nie wytrzymuje......:((((((((

otóż grafa chyba siada która ma 6 miesięcy:(((((

była podkręcana nie ukrywam tego ale z umiarem czyli nie na fulla
    ostatnimi czasy stała sie nie stabilna na orginalnych sterach,resetuje kompa ,zwiesza go a niekiedy nawet VPU Recovery zresetował akcelarator graficzny,gdyż nie odpowiadał on na polecenia sterownika"
    czyli ma lipke chodzi na sterach D.N.A ale tylko normalnie ,jak chce grac to lipka.........:((((( ,resetuje itd.nie wiem co ma robic jak ją dam na gwarancje to na ile mi ją wetną,a czy moge wymagac nowej grafy?????

Pomóżcie
  • REKLAMA
  • #2 1534409
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    hmm poczekaj az sie zrobi chlodniej, i wtedy przetestuj.
  • #3 1534488
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Tak jak pisze kolega Platon jak chcesz podkręcać to zadbaj o dobre chłodzenie.To podstawa.
  • REKLAMA
  • #4 1534791
    kuba_18_
    Poziom 12  
    wiem (dzieki za odpowiedź)ale teraz nie jest podkręcona od około 1,5 miecha chodziła na defaultowych ustawieniach...i wczoraj robiłem reinstalke i coś sie zjebało niekiedy np. dzisaj zaczeła pisczec przez 5 minut ,ale również znikł obraz i zaczęły sie pojawiac kreski,kropki (kolorwe na dodatek),ale obraz był czarny.....nie wiem co robic :(((((
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1534826
    siwkins
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Mi to wyglada na przegrzanie gpu.
    Moge sie mylic ale mialem podobny problem z gf 4ti 4200.Wszystko bylo dobrze az tu nagle przy graniu w jakas badziewna girke karta przestala dzialac.
    Po jakim sczasie wlazylem ja do kompa i zaczela pokazywac rozne smieci na ekranie.Na koniec okazalo sie ze nie moge jej zainstalowac choc system karte wykryl i rozpoznal ze to geforce.
  • Pomocny post
    #6 1534935
    waf3l
    Poziom 2  
    Witam miałem 2 razy podobny problem. Pierwsza możliwość to karta jest spalona (może nie do końca ale podjarana ) jeżeli zaniesiesz ja do serwisu to ci ją wezma na 2 tygodnie chyba że towar będzie musial iść do producenta to nawet na 4 tygodnie Możesz sprobować jeżeli masz płytke na nforce to zainstaluj najnowsze stery pobrane ze strony nvidi i może ci karta zaskoczy bo krzaczki biało czarne i kolorowe jezeli sa tylko przy starcie windy a w dosie normalnie karta chodzi to widać że twoja karta ma problem z gart
  • #7 1536027
    Linoge
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    raz moze napisz jakiego masz sprzeta ;]
    mobo
    psu
    czy zmieniales moze chlodzenie karty po ocowaniu ? albo moze dokonales odpowiednich modyfikacji by moc "bezpiecznie" ocowac ;]
  • #8 1536719
    kuba_18_
    Poziom 12  
    asrock k7 upgrade 600
    2x256 mb ram=512
    dysk 40 gb maxtor
    dysk 40 gb seagate
    nieszczesny radeon 9550 : ((((((((
    sempron 2200@2600 200x9=1801mhz
    zasilacz nieznanej produkcji 300 w :((((((((

oto moja konfiguracja (jeżeli można tegoszmelca tak nazwać : )))))
  • #9 1536760
    Linoge
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    zmien to smieszne psu na cos mocniejszego pozycz od kolegi jakiegos modecoma albo chiefa i potestuj ;]
  • #10 1537249
    alek25
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Podaj jeszcze producenta karty , bo jeśli stawiałeś na niską cenę to mogły się podjarać pamięci ! . Przerabiałem to z R9000PRO z niskiej półki , dostały parę mega więcej i kaszana na amen . Artefakty , zwisy itp..
  • Pomocny post
    #11 1537821
    hasen1
    Poziom 22  
    Ocena: 4
    Witam :wink:

Stawiam na zasilacz.
    ATI potrzebują trochę prądu.

Pozdro 8-)
  • #12 1559138
    grisza23
    Poziom 11  
    Ja dawałem swojego szafirka to musialem podpisac papier ze maja miesiac. Po miesiacu powiedzieli mi ze dadza mi karte zastepcza. Powiedzialem im "Załatwiamy sprawe od reki czy mam isc do rzecznika praw konsumenta":) po 5 minutkach mialem w reku nowa karte
  • REKLAMA
  • #13 1572668
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z niestabilnością karty graficznej ATI Radeon Sapphire 9550 po podkręceniu, objawiające się resetowaniem komputera, zawieszaniem oraz artefaktami graficznymi (kreski, kolorowe kropki, czarny obraz). Karta była podkręcana z umiarem, jednak od około półtora miesiąca działa na ustawieniach fabrycznych, a problemy nadal występują. Wskazywane przyczyny to możliwe przegrzanie GPU, uszkodzenie karty (częściowe spalenie), niewystarczające chłodzenie oraz słaby zasilacz (300W nieznanej marki). Zalecane jest poprawienie chłodzenia, testowanie sprzętu w niższych temperaturach oraz wymiana zasilacza na mocniejszy i markowy model. W przypadku reklamacji karta może być naprawiana przez 2-4 tygodnie, a w niektórych przypadkach możliwa jest wymiana na nową po interwencji u sprzedawcy. Podobne problemy zgłaszają inni użytkownicy z kartami Radeon 9550 oraz konfiguracjami z różnymi procesorami i płytami głównymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA