logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta graficzna Radeon 9550 - zawieszanie się komputera w stanie wstrzymania

krzysiekj18 18 Maj 2007 17:27 1496 10
REKLAMA
  • #1 3897766
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    Ocena: 38
    Witam
    Ostatnio zmieniłem kartę graficzną z geforce 4mx, na raedona 9550 i od tego czasu pojawiła się bardzo dziwny problem z stanem wstrzymania, otóż, gdy próbuję go włączyć ( zarówno S1 jak i S3 ) raz komputer normalnie do niego przechodzi, ale najczęściej próbuje do niego przejść, ale w pewnym momencie zacina się gaśnie monitor i komputer przestaje reagować na klawiatur i mysz, pomaga tylko krótkie wciśnięcie przycisku włączającego komputer, które działa jak reset tylko, że w tedy zwykle przy ponownym uruchomieniu systemu nie ma sprawdzania błędów.
    Wcześniej przed zmianą grafiki wszystko działało normalnie, tylko niekiedy podczas wychodzenia z stanu wstrzymania padał sterownik od karty, Wi-Fi co skutkowało blue scenerem.
    Komputer już kilka razy miał formata i nic to nie pomogło.
    Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3900074
    Wirginiusz
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Sprawdź zasilacz, spróbuj określić zapotrzebowanie energii, co masz zainstalowane. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 3900089
    basman123
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    a odinstalowales przed zainstalowaniem nowych sterownikow do grafiki te stare?
  • REKLAMA
  • #4 3900189
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Masz do radeona sterowniki WHQL?

Karty graficzne kładziesz na stole?
  • #5 3900194
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    Zasilacz jest standardowy 300W, ale to raczej na pewno nie jego wina, ponieważ, jeśli odepnę dodatkowe dyski i inne "zbędne" karty to problem też występuje, a co do sterowników to oczywiście odinstalowałem stare, i mam wgrane najnowsze.

Co do sterowników tych WHQL to mam najnowsze
    Aha i co miałeś na myśli przez "Karty graficzne kładziesz na stole?"
  • REKLAMA
  • #6 3911072
    Wirginiusz
    Poziom 15  
    Sądzę mimo Twoich zapewnień, że wszystko w porządku zasilacz masz za słaby Radeon stwarza duże obciążenie. Miałem podobny przypadek po instalacji identycznej karty grafiki. też wszystko wydawało się w porządku a jednak. Jeśli masz jeszcze starą kartę to spróbuj ją zainstalować, sprawdzisz czy problemy miną. Spadek napięcia o ile dobrze pamiętam dotyczył zasilania 5V. Powodzenia.
  • #7 3911191
    krzysiekj18
    Poziom 19  
    Z tym zasilaczem to nie będę się kłócił, ponieważ rzeczywiście pierwszej klasy to on nie jest. Jeśli natomiast chodzi o napięcie 5V to właśnie sprawdziłem i aktualnie czujniki na płycie głównej pokazują 4,70V. Jeszcze jutro jak będę miał trochę więcej czasu to zmierzę to napięcie miernikiem i spróbuje z tą kartą, ale jestem pewien, że jak włożę to starą, co kiedyś ją miałem to problem zniknie:?
  • #8 3915166
    Wirginiusz
    Poziom 15  
    Potwierdza to, że napięcie jest za niskie, sprawdziłem u mnie, wynosi 4,93V. Pozdrawiam.
  • #9 3915217
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Krzysiek18 i Wirginiusz: napięcia mierzym sie MIERNIKIEM a nie programem. Wskazania programów nie są wiarygodne.
  • #10 3915811
    Wirginiusz
    Poziom 15  
    Skąd wiesz czym mierzyłem napięcie, podałem tylko wartość a nie sposób pomiaru. Pozdrawiam.
  • #11 3917403
    t.kujawa
    Poziom 13  
    Ja tak mialem przy zmianie starej karty ATI Rage Pro na radeona 9550. Wstrzymanie i hibernacja przestala dzialac.

Pomogla instalacja systemu od nowa. No coz zmianom sprzetu czesto towarzysza takie wymogi niby dziala... ale nie zwsze poprawnie.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie karty graficznej z GeForce 4MX na Radeon 9550 pojawiły się problemy z przechodzeniem komputera w stan wstrzymania (S1 i S3). Komputer często zawiesza się, monitor gaśnie, a urządzenia wejściowe przestają reagować, co wymaga resetu. Problem nie ustępuje po reinstalacji systemu ani odinstalowaniu starych sterowników – zainstalowano najnowsze sterowniki WHQL dla Radeona. Podejrzewany jest zasilacz o mocy 300W, który może nie dostarczać stabilnego napięcia 5V (mierzone wartości około 4,7V–4,93V), co może powodować niestabilność systemu przy obciążeniu kartą Radeon 9550. Zalecane jest dokładne zmierzenie napięć miernikiem oraz test z powrotem starej karty graficznej, która nie powodowała problemów. W jednym z przypadków podobne problemy z wstrzymaniem i hibernacją ustąpiły po czystej instalacji systemu po wymianie karty ATI Rage Pro na Radeon 9550.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA