Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z stanem wstrzymania ...

krzysiekj18 18 May 2007 17:27 1334 10
    krzysiekj18
    Level 19  
    Witam
    Ostatnio zmieniłem kartę graficzną z geforce 4mx, na raedona 9550 i od tego czasu pojawiła się bardzo dziwny problem z stanem wstrzymania, otóż, gdy próbuję go włączyć ( zarówno S1 jak i S3 ) raz komputer normalnie do niego przechodzi, ale najczęściej próbuje do niego przejść, ale w pewnym momencie zacina się gaśnie monitor i komputer przestaje reagować na klawiatur i mysz, pomaga tylko krótkie wciśnięcie przycisku włączającego komputer, które działa jak reset tylko, że w tedy zwykle przy ponownym uruchomieniu systemu nie ma sprawdzania błędów.
    Wcześniej przed zmianą grafiki wszystko działało normalnie, tylko niekiedy podczas wychodzenia z stanu wstrzymania padał sterownik od karty, Wi-Fi co skutkowało blue scenerem.
    Komputer już kilka razy miał formata i nic to nie pomogło.
    Bardzo proszę o pomoc.
    Wirginiusz
    Level 15  
    Sprawdź zasilacz, spróbuj określić zapotrzebowanie energii, co masz zainstalowane. Powodzenia.
    basman123
    Level 23  
    a odinstalowales przed zainstalowaniem nowych sterownikow do grafiki te stare?
    Platon
    Level 42  
    Masz do radeona sterowniki WHQL?

Karty graficzne kładziesz na stole?
    krzysiekj18
    Level 19  
    Zasilacz jest standardowy 300W, ale to raczej na pewno nie jego wina, ponieważ, jeśli odepnę dodatkowe dyski i inne "zbędne" karty to problem też występuje, a co do sterowników to oczywiście odinstalowałem stare, i mam wgrane najnowsze.

Co do sterowników tych WHQL to mam najnowsze
    Aha i co miałeś na myśli przez "Karty graficzne kładziesz na stole?"
    Wirginiusz
    Level 15  
    Sądzę mimo Twoich zapewnień, że wszystko w porządku zasilacz masz za słaby Radeon stwarza duże obciążenie. Miałem podobny przypadek po instalacji identycznej karty grafiki. też wszystko wydawało się w porządku a jednak. Jeśli masz jeszcze starą kartę to spróbuj ją zainstalować, sprawdzisz czy problemy miną. Spadek napięcia o ile dobrze pamiętam dotyczył zasilania 5V. Powodzenia.
    krzysiekj18
    Level 19  
    Z tym zasilaczem to nie będę się kłócił, ponieważ rzeczywiście pierwszej klasy to on nie jest. Jeśli natomiast chodzi o napięcie 5V to właśnie sprawdziłem i aktualnie czujniki na płycie głównej pokazują 4,70V. Jeszcze jutro jak będę miał trochę więcej czasu to zmierzę to napięcie miernikiem i spróbuje z tą kartą, ale jestem pewien, że jak włożę to starą, co kiedyś ją miałem to problem zniknie:?
    Wirginiusz
    Level 15  
    Potwierdza to, że napięcie jest za niskie, sprawdziłem u mnie, wynosi 4,93V. Pozdrawiam.
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Krzysiek18 i Wirginiusz: napięcia mierzym sie MIERNIKIEM a nie programem. Wskazania programów nie są wiarygodne.
    Wirginiusz
    Level 15  
    Skąd wiesz czym mierzyłem napięcie, podałem tylko wartość a nie sposób pomiaru. Pozdrawiam.
    t.kujawa
    Level 12  
    Ja tak mialem przy zmianie starej karty ATI Rage Pro na radeona 9550. Wstrzymanie i hibernacja przestala dzialac.

Pomogla instalacja systemu od nowa. No coz zmianom sprzetu czesto towarzysza takie wymogi niby dziala... ale nie zwsze poprawnie.