logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komunikat F2 przy starcie komputera i przegrzewanie się karty graficznej

Odbicie Echa 29 Cze 2015 00:22 972 4
  • #1 14810664
    Odbicie Echa
    Poziom 8  
    Witam, od dłuższego czasu borykam się z kilkoma "drobnymi" problemami ze swoim komputerem, 1 problem polega na tym że, przy każdym uruchomieniu komputera wyskakuje mi taki komunikat, i za każdym razem muszę klikać F2 (f1 nic nie pomaga)

Komputer był jakiś czas temu formatowany, i została wymieniona pasta w każdym miejscu, gdzie znajdowała się stara
    (karta graf, procek, chpset)
    Karta graficzna po ok 1-2 godz zaczyna się nagrzewać.
    Chipset nagrzewa sie po ok. 15-20 min od uruchomienia komputera (jest najcieplejszy)

2 problem, polega na tym że podczas przeglądania stron internetowych, co chwile wyskakuje mi taki komunikat, a wracając do rozszerzeń, zainstalowany jest tylko ADBLOCK, a korzystam z niego od bardzo długiego czasu i nigdy nie było problemu.

Specyfikacja Komputera :
    Karta Graficzna - nVidia GeForce GT200
    Procesor - AMD Athlon II X3 460
    Ram - 4 GB
    Zasilacz - Thermaltake Smart SE 530W
  • #2 14810705
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 635
    Witam.
    Odnośnie
    Odbicie Echa napisał:
    od dłuższego czasu borykam się z kilkoma "drobnymi" problemami ze swoim komputerem, 1 problem polega na tym że, przy każdym uruchomieniu komputera wyskakuje mi taki komunikat, i za każdym razem muszę klikać F2 (f1 nic nie pomaga)

- trzeba wejść w BIOS i ustawić odpowiedni Nośnik (dysk Twardy) z którego powinien czytać system PC. I na koniec w Biosie zapisać zmiany.

- sprawdź jeszcze baterię (lub wymień na nową) na płycie głównej
  • #3 14810756
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1079
    kiss39 napisał:

- trzeba wejść w BIOS i ustawić odpowiedni Nośnik (dysk Twardy) z którego powinien czytać system PC.

Może jednak nie nośnik, a parametry pracy CPU (a pewnie - dla optymalnej wydajności - i nie tylko one)?

Odbicie Echa - model płyty głównej by się zdał, tak jak i dokładne informacje o systemie oraz przeglądarce i sposobie łączenia z siecią.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #4 14811547
    Odbicie Echa
    Poziom 8  
    @Matuzalem
    Płyta głowna to Motherboard M4N68T-M
    System na którym działam jest to Windows 7 Professional 32bit
    Przeglądarką jest Opera, a co do łączenia z siecią, to nie wiem dokładnie o co ci chodzi,ale wypisze wszystko co wiem na ten temat
    Dostawca internetu CityNet/kabel Ethernet (światłowody) / podpinany pod ruter i bezpośrednio do komputera,
    Jeśli chodzi o dostawce czy sposób łączenia się z siecią, to nigdy nie było problemów, wiele moich znajomych korzysta z tego samego dostawcy internetu i również do dziś nie mają problemów z połaczeniem

Dodano po 4 [minuty]:

@kiss39 Dzięki za pomoc z tym "logowaniem", faktycznie miałem pozmieniane ustawienia w BIOS'ie, a co do bateryjki, to czy takie cos kupie w zwykłym sklepie lub kiosku, czy to musi byc specjalna bateria z komputerowego lub serwisu

Nigdy wcześniej nie miałem problemów z komputerem, bez problemu grałem w gta 4, czy korzystałem z programów typu Photoshop jak i innych "wymagających" programów, ale od dłuższego czasu komputer świruje, jeśli to wina części, to wtedy będziemy myśleć nad wymianą, oczywiście z waszymi propozycjami :)
  • #5 14811587
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 635
    Sprzęt na kablach typu mysz i klawiatura może również wywołać usterkę wywołana zmianą Daty i Godziny.

Jak masz taki błąd jak mówisz w "logowaniu" czyli nie można zapisać ustawień może to wynikać z słabego napięcia (rzadko ale się zdarza) baterii o oznaczeniu CR2032 na Płycie głównej. Objaw słabej baterii CR2032 można jeszcze zauważyć po samoczynnej i zmianie usatwień Daty i godziny w systemie po uruchomianiu PC.

Jak słabe napięcie (poniżej 1V na baterii) 3V to Kupisz taką Baterię o symbolu CR2032 w większych markierach lub w sklepach z ze sprzętem Fotograficznym koszt pojedynczej baterii ~5zł
REKLAMA