logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić program totolotka w Turbo Pascalu na zaliczenie?

perelka67 29 Maj 2005 21:15 2259 14
REKLAMA
  • #1 1534477
    perelka67
    Poziom 11  
    Błagam niech mi ktoś pomoże, poniżej zamieszcze program totolotka ale jest coś w nim nie tak prosze o poprawienie aby działał!!1kompletnie nie wiem jak to zrobić a mam to na zaliczenie
    Załączniki:
    • gosia.rar (451 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1534656
    mun
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam,

Tak na początek bez wgłębiania się:
    const zbior liczb = 49;
    Takie coś nie przejdzie.

Pozdrawiam
  • #3 1534719
    piotrek5001
    Poziom 24  
    Ocena: 22
    Przepisz ten program na komputer. Będzie o wiele łatwiej poprawić.

Przecież nie każdemu się chce analizować cały program od początku do końca. A tak by było chociaż bliżej wiadomo gdzie szukać błędu [na podstawie błędów kompilatora].
  • REKLAMA
  • #4 1534773
    perelka67
    Poziom 11  
    przed chwilką zmieniłam załącznik wyslalam Tobie ten programik zapisany w Tp, możesz zobaczyć?/please
  • #5 1534796
    Czarek O.
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    Prosze oto porawiony program wiele tam zmieniac nie było trzeba :) u mnie działa tylko nie wiem jakie sa roznice bo przepisałem to we free pascalu nie wiem jak tam z borlandem ale powinno działac i w borlandzie.
    pozdrawiam

PS. jak wrazie skorzystasz to napisz na co zaliczyłaś :)
    Załączniki:
    • toto.rar (512 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 1534911
    pallid
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Program nadal zawiera blad (warunek zakonczenia petli repeat... until). Proces losowania mozna zautomatyzowac w taki sposob:
       for i := 1 to 5 do
        begin
        los[i] := random(49)+1;
        for j:=1 to i-1 do
        	if los[i]=los[j] then
        		begin
        		i:=i-1; break;
        		end;
        end;

Poza tym poprawnie bylo by zdefiniowanie stalej okreslajacej ilosc liczb, np. const MAX = 5;
  • REKLAMA
  • #7 1534930
    Czarek O.
    Poziom 15  
    Czy kompilator wykrywa ten błąd?? Program napewno działa poprawnie :) Choć nie powiem ze nie można tego zrobić inaczej ale ilu programistów tyle pomysłów na realizacje :)

Pozdrawiam
  • #8 1534985
    pallid
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Blad jest semantyczny... Jestem niedobrym uzyszkodnikiem i wpisalem dwie jednakowe wartosci. Dlaczego program mi sie zawiesil? Poza tym niektore porownania sa nadmiarowe.
    Pozdr.

PS. if wyb[i]=los[j] then ilosc:=ilosc+1;
  • #9 1535016
    perelka67
    Poziom 11  
    Ja już nie wiem nic, mam też free pascala na Xp i mi ten program nie działa mam taki komunikat:
    (75,1) error:Error while linking

co robić??? co może być przyczyną?//Litości

Dodano po 43 [minuty]:

Dziękuje bardzo mocno udało mi się uruchomić!!!!!!!!!!:))))))))))
    Jesteś kochany czaruś,buziaki!!!!

Dodano po 1 [minuty]:

a jeszcze jedna prośba(jeśli można):)
    a czy umiesz napisać jakiś prosty algorytm do lotka????byłabym wdzięczna!!!!
  • #10 1536061
    Czarek O.
    Poziom 15  
    Kiedys miałem algorytmy ale nie wiem czy bym jeszczee bezbłednie go napisał ale spróbuje jak jutro wróce z pracy:) Pozdrawiam

PS.Dzia za buźiaczki ;)
  • #11 1536724
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Witam.
    A o jaki konkretnie algorytm chodzi?
    Pozdrawiam.
  • #12 1536876
    perelka67
    Poziom 11  
    dziekuje wam!!!!
    mam taką treść zadania:
    opisz działanie programu totek i wykonaj do niego algorytm!!!Jakis prosty
  • #13 1536955
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Hmmm...
    Ciagle nie bardzo rozumiem, co to znaczy wykonaj algorytm?? Tzn: zaprojektuj, przetestuj teoretycznie (na kartce) czy przetestuj praktycznie (w programie)?
  • #14 1536985
    perelka67
    Poziom 11  
    Raczej na
    kartce teoretycznie
    bo kiedys juz wykonywalam algorytm taki : start-warunek-tak czy nie i tak dalej.....az do stop...
  • Pomocny post
    #15 1537226
    Czarek O.
    Poziom 15  
    Prosty to prosty :) tylko nie pamiętam jak przerwac pętle porównująca liczby tam gdzie jest znak zapytania ale to moze sama cos wymyslisz bo ja nie robiłem notatek i teraz nie pamiętam jak to leciało :)
    Załączniki:
    • Jak poprawić program totolotka w Turbo Pascalu na zaliczenie? prosty algorytm.jpg (39.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poprawy programu totolotka napisanego w Turbo Pascalu na zaliczenie. Główne problemy to błędy składniowe i semantyczne, m.in. niepoprawna definicja stałych, błędny warunek zakończenia pętli repeat...until oraz powtarzające się wartości w losowaniu liczb. Zalecane jest przepisanie programu na komputer i korzystanie z kompilatora, który wskaże błędy. Zaproponowano automatyzację losowania liczb za pomocą pętli for z kontrolą unikalności wylosowanych liczb. Wskazano na konieczność zdefiniowania stałej określającej ilość losowanych liczb (np. const MAX = 5). Użytkownik miał problemy z uruchomieniem programu w Free Pascalu na Windows XP, które udało się rozwiązać. Poruszono także temat napisania prostego algorytmu do lotka w formie teoretycznej (schemat blokowy, start-warunek-stop). Wskazano, że istnieje wiele sposobów realizacji programu, a błędy mogą być wykrywane przez kompilator lub wynikać z logiki programu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA