logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BIOS na płycie głównej: zamiana Winbond na tańszy EEPROM i programator

sztachu 22 Mar 2003 17:15 1691 4
REKLAMA
  • #1 143756
    sztachu
    Poziom 12  
    BIOS na plycie glownej,czy mozna zastapic seryjne Winbondy, jakas tanszym i dobrym eepromem? Prosze rowniez o jakis sprawdzony schemet programatora takich kosci, ktorym moznaby bylo ja zaprogramowac (wgrac nowy BIOS). A tak pozatym wie ktos jaki jest numer katalogowy kosci z ABIT'a BE-6-II. Czy te eepromy dla wszystkich plyt sa takie same? Jezeli nie, to czy moze ktos podeslac jakis schemat programatora, ktory jest wstanie je wszystkie programowac. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 144342
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 246
    Mozna wsadzac rozne aby tylko pojemnosc sie zgadzala. Co do programowania to albo na goraco albo Willem
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 201166
    andrew33
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Witam.
    sztachu-biosy są nie na eepromach tylko epromach lub flashach,ze zmianą Winbonda na inne nie jest do końca tak prosto-jeżeli chcesz upgrade zrobić oryginalnym firmowym programem to on najczęściej sprawdza jaka kość jest wstawiona i jeżeli nie jest ujęta w programie to nie zaprogramuje się.
    Nowe płyty korzystają nie z flashy czy epromów tylko z firmware hub czyli kawałka procesora z pamięcią i jakimś prostym programatorem nie zapiszesz go.
    Następny problem to dostęp do zawartości biosa- to co jest podawane na stronach producentów to najczęściej tylko patch , a nie cała zawartość pamięci,chyba że masz dostęp do zczytanego z innego kompa pliku.
    Jeżeli chodzi o programator to jeżeli chcesz się zajmować programowaniem biosów to tylko jakiś fabryczny programator-Willem jest dobry do zabawy w kotka i myszkę, a jak potrzebujesz tylko jeden bios zrobić lepiej poszukaj kogoś kto ma sprawdzony programator.
    Najpierw jednak sprawdz jak radził skwiro co jest pod nalepką.
    Pozdrawiam
  • #5 224511
    majgier
    Poziom 14  
    o jejku ale motacie.
    Ja jak kumple wywalił sobie biosa użyłem jak programatora mojej płyty. Lecz dziś nie jest to już takie proste ze względu na różne obudowy flash'a stosowanego przez producentów płyt głównych.
REKLAMA