logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak samodzielnie zaprogramować kość BIOS Winbond W29C020-12?

silos 04 Maj 2006 14:16 5177 11
REKLAMA
  • #1 2590787
    silos
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    Witam

Jeżeli mam na komputerze oryginalny BIOS ze strony producenta oraz samą uszkodzoną kość BIOS z innej płyty głównej Abit BE6-II to czy można wykonać samemu programator który wgrałby ten BIOS na nowo przez np. port szeregowy z dobrego komputera. Kość BIOS to Winbond W29C020-12 (8Mbit). Czy są może układy aby samemu taką płytkę programatora zrobić?

Za wszelką odpowiedź serdecznie dziekuję.

Z poważaniem
    M.K.
  • REKLAMA
  • #2 2590816
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10425
    W29C020 to kosc 2Mbitowa, a nie 8, kosc nie jest uszkodzona tylko zawartosc tak? Jezeli natomiast kosc jest uszkodzona to jak chcesz do niej wgrac bios?

Jezeli masz inna sprawna plyte to mozesz przy jej pomocy nagrac ta kosc.

Tworzysz dyskietke systemowa przy uzyciu drdflash.exe z www.bootdisk.com nagrywasz na nia bios oraz uniflasher (znajdziesz na google).
    Uruchamiasz z niej sprawny komputer, po skonczeniu bootowania wyciagasz sprawna kosc biosu i montujesz swoja, uruchamiasz uniflash i wgrywasz do niej bios, wylaczasz komputer montujesz sprawna kosc i koniec.
  • #3 2590919
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Pozostaje również możliwość zaprogramowania jej na programatorze Willem.
  • REKLAMA
  • #5 2593381
    silos
    Poziom 18  
    Witam

Przepraszam - to pamięć 2Mbit (256x8).
    Ponieważ do mojej płyty głównej Abit BE6-II wstawiłem inną kość BIOS z płyty też ze Slot1 (Soltek SL-67EB) i o dziwo komputer ruszył tylko, że bBIOS oczywiście inny - Solteka. Wgrałem na czystą bootowalną dyskietkę awdflash.exe oraz oryginalny BIOS ze strony Abita do mojej płyty. Po uruchomieniu komputera wyjałem kość BIOS Solteka przy uruchomionym komputerze i włożyłem tą moją niedziałającą z BIOSem Abita (WinBond). Uruchomiłem awdflash z różnymi opcjami ale zawsze wyrzuca: "Unknown flash type" i "The program file's part number does not match witch your system". Włożyłem także BIOS Solteka (SST) i ponieważ to podobne układy, takie same wyprowadzenia, to chciałem BIOS Abita wgrać w niego ale też to samo - ciągle "Unknown flash". Próbowałem także programem UniFlash ale nie wykrywa układu. Spróbuje jeszcze na innej sprawnej na 100% płycie głównej bo na tym Abicie BE6-II mógło coś jeszcze pójść, że nie da się zaprogramować BIOS'u tylko można odczytywać sprawny.

Za wszelką odpowiedź serdecznie dziekuję.

Z poważaniem
    M.K.
  • #6 2593694
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Cytat:
    ...The program file's part number does not match witch your system...

Komunikat jest raczej na miejscu w metodzie HotFlasha.
    Nie wiem czy sobie tłumaczyles to co jest napisane jesli nie to wyjasniam. Komunikat mowi o tym iz BIOS ktory posiadasz nie jest odpowiedni dla naszej plyty glownej. Jesli masz pewnosc,ze BIOS jest ok to podczas aktualizacji uzywaj parametrow /py /sy. Teraz powinno to wygladac tak:
    awdflash.exe pliczekzbiosem.bin backup.bin /py /sy
    Wazne sprawdz w instrukcji od plyty czy na plycie nie ma zworki zabezpieczajacej przed flashowaniem np. Flash EPROM Type
  • #7 2593804
    Arturo39
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    W razie problemów służę pomocą mogę zaprogramowa z zewnętrznego programatora
  • REKLAMA
  • #8 2603632
    silos
    Poziom 18  
    Witam

W ktorejs tam plycie Solteka ze Slot1 i identycznym pod wzgledem wybprowadzen ukladem FlashROM udalo mi sie zaprogramowac kosc WinBond z Abita. Po uruchomieniu plyty Solteka przy wlaczonym zasilaniu wylozylem kosc oryginalna i wlozylem moja uszkodzona i za ktorym razem zalapal i wykryl ja oraz dalo sie zaprogramowac.

Z powazaniem
    M.K.
  • #10 3913935
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Ściągnij UNIFLASH <--- on ma opcję ponownego wykrywania kości z poziomy programu.
  • #11 3914015
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10425
    :arrow: gradek83
    Jak umiesz czytac to przeczytaj ostatni post przed Twoim. Zasmiecasz tylko forum swoim nabijaniem postow.

:arrow: Dydzio
    Po co ciagniesz dalej ten watek? Nie widzisz, ze zostal rozwiazny? Oczywiscie na date tez pewnie nie spojrzales?
  • REKLAMA
  • #12 3914151
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnego programowania kości BIOS Winbond W29C020-12 (2Mbit) używanej w płytach głównych, m.in. Abit BE6-II i Soltek SL-67EB. Poruszono problem błędów typu "Unknown flash type" i niezgodności pliku BIOS podczas próby programowania kości na działającej płycie głównej metodą HotFlash. Sugerowano użycie parametrów /py /sy w programie awdflash.exe oraz sprawdzenie zworki zabezpieczającej przed flashowaniem. Alternatywnie polecano wykorzystanie programatora zewnętrznego, np. Willem lub flasherów dostępnych na rynku (np. z www.loet.de). Opisano metodę tworzenia bootowalnej dyskietki z narzędziem uniflash lub awdflash do programowania kości po jej wyjęciu i włożeniu na działającym komputerze. Użytkownik potwierdził, że udało mu się zaprogramować uszkodzoną kość Winbond na innej płycie Soltek o identycznym układzie FlashROM, co pozwoliło na jej ponowne wykrycie i programowanie. Wskazano, że posiadanie sprawnej płyty z podobnym BIOS-em jest kluczowe do samodzielnego programowania kości bez dedykowanego programatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA