logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Reklamacja nagrywarki LG 48x24x48 po awarii zasilacza - czy uznają gwarancję?

ajfik 22 Mar 2003 17:20 1833 14
REKLAMA
  • #1 143767
    ajfik
    Poziom 12  
    Witam
    Spalił się wspaniały zasilacz 235 W ATX i przy okazji pociągnął płyte, twardziela, cdroma i nagrywarke.
    W sumie wszystko było stare i nie ma co płakać z wyjątkiem...
    ...nagrywarki
    Nagrywarka LG 48x24x48 była nowiutka, ma dopiero dwa miesiące.

I moje pytanie jest takie, czy warto reklamować, czy mi serwis uzna usterkę w ramach gwarancji, czy odrazu stwierdzą winę użytkownika?
  • REKLAMA
  • #2 143806
    rasm
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    jak im się przyznasz że zasilacz popalił Ci pół kompa to napewno nie uznają, zanosisz do serwisu i tyle, nawet jak nie uznają to i tak nic nie tracisz.
  • #3 143824
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Powiedz po prostu że nie działa, włączyłeś kompa a tu nic. Nie wchodź w dywagacje że może to od pioruna czy od elektryczności statycznej.
  • REKLAMA
  • #4 143866
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 143899
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Warto próbować, mi się to udało :D Jakby chcieli zobaczyć komputer to pożycz jakiś inny sprawny od kogoś i zanieś go do serwisu, powiedz że włączyłeś i nic. Nie działa. Moja się sfajcyła bo źle zasilanie podłączyłem, na 5V poszło 12V a na 12V poszło 5V :D Tylko nie wiem czy uznają po 2 miesiącach, mnie uznali na drugi dzień po kupnie :?
  • #6 143953
    dme
    Poziom 13  
    popieram j\w i tak nie masz nic do stracenia :)
  • #7 143960
    iNTELL
    Poziom 30  
    Ocena: 45
    Masz pójść do sklepu powiedzieć że się spieprzyło w trakcie nagrywania płytki i wtedy się nie wykręcą, a płytke wyjąłeś oczywiście manualnie, przez dziurkę wsadziłeś spinacz (specjalnie po to jest ta dziurka)
  • #8 144107
    MCbx
    Poziom 28  
    ->iNTELL
    Kumplowi nie chcieli zreperować CDroma, ponieważ z już zepsutego wyciągnął płytkę za pomocą spinacza i dziurki w przedniej ściance. Po prostu uznali, że od tego wyciągnięcia nastąpiła awaria.
  • REKLAMA
  • #9 144355
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Cdromy lg chyba nie mają plomby ,zanim oddasz na gwarancję zobacz czy nie ma śladów wypalenia,unikniesz kosztów dojazdu ,dzwonienia itp.(tylko odkręć dopasowanym srubokrętem żeby nie było śladów masarstwa na śrubkach) no i jak radzili koledzy nie mów o prawdziwej przyczynie uszkodzenia.
  • #10 144432
    komp432
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    LG ma plomby, a karta gwarancyjna jest LG i trzeba w serwisie to reklamować. Najlepiej to pożycz komputer od kolegi, włóż do niego nagrywarkę i zanieś razem z kompem. Nagrywarkę wyjmą, a kompa zabierzesz do domu. Powiedz że nie działała nigdy. Jak by pytali kto ją montował to powiedz że sklepowy-tam gdzie kupiłeś, przyniosłeś do domu i niedziała. Jeżeli nagrywarka jest OEM(kupiona w worku). Natomiast w pudełku BOX mogłeś zainstalować sam, bo masz książkę z instrukcją.
  • #11 144440
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Sądząc z opisu to padł ci znany i lubiany :D na tym forum zasilacz L&C235.
    Po jego padzie w uszkodzonych podzespołach są bardzo widoczne ślady dymienia, dziurawe scalaki itp. Nie chcę cię martwić, ale w takim przypadku pierwszy lepszy serwis pokapuje się co było przyczyną, ponieważ takie uszkodzenia powstają zawsze tylko i wyłącznie po zwarciu na wyjsciu urządzenia, po podaniu zbyt dużego napięcia lub jego odwrotnym podłączeniu.
    No chyba że będziesz miał bardzo dużo szczęścia i jednak uznają gwarancję. Zawsze możesz spróbować, to nic nie kosztuje, tylko tak jak pisali poprzednicy za skarby świata nie przyznawaj się co się stało.
  • #12 144775
    DjMedyk
    Poziom 12  
    ajfik napisał:
    Witam
    Spalił się wspaniały zasilacz 235 W ATX i przy okazji pociągnął płyte, twardziela, cdroma i nagrywarke.
    W sumie wszystko było stare i nie ma co płakać z wyjątkiem...
    ...nagrywarki
    Nagrywarka LG 48x24x48 była nowiutka, ma dopiero dwa miesiące.

I moje pytanie jest takie, czy warto reklamować, czy mi serwis uzna usterkę w ramach gwarancji, czy odrazu stwierdzą winę użytkownika?
    Miełem dokładnie to samo. Niestety następnego dnia zadzwonili do mnie i powiedzieli że to wina uzytkowania, i nie naprawili.
  • #13 144802
    chryscio
    Poziom 15  
    Jak powyżej. Taka będzie napewno odpowiedź serwisu, ale nic nie tracisz. Poprostu idź z pożyczonym kompem, niech sami zobaczą. Tylko sprawdź, czy nagrywarka nie uwali zasilacza w kompie kolegi bo koszty Ci wzrosną.
  • #14 146129
    arcady11
    Poziom 18  
    Ocena: 92
    :P sam pracuje w serwisie alco electronics i widząc taką usterkę na elektronice nagrywarki z mostu wystawiłbym odmowę gwarancyjną i tyle, ale można kombinować, przecież w serwisie też pracują ludzie! :wink:
  • #15 149400
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada nową nagrywarkę LG 48x24x48, która uległa uszkodzeniu w wyniku awarii zasilacza ATX 235 W, co spowodowało również uszkodzenia innych podzespołów komputera. W dyskusji poruszono kwestię zasadności reklamacji gwarancyjnej w takiej sytuacji. Większość uczestników zaleca próbę reklamacji bez ujawniania prawdziwej przyczyny awarii, sugerując, by zgłosić jedynie, że urządzenie nie działa, bez wchodzenia w szczegóły dotyczące uszkodzeń spowodowanych przez zasilacz. Wskazano, że serwisy często odmawiają uznania gwarancji, gdy wykryją uszkodzenia wynikające z niewłaściwego użytkowania lub zwarć, zwłaszcza gdy widoczne są ślady przepalenia elementów elektronicznych. Zalecane jest pożyczenie sprawnego komputera do testów i złożenie reklamacji jako niesprawnego urządzenia. Wspomniano także o ryzyku odmowy gwarancji w przypadku uszkodzeń mechanicznych, np. wyjmowania płyty spinaczem przez otwór awaryjny. Podkreślono, że nagrywarki LG mogą mieć plomby gwarancyjne, a reklamacje należy kierować do serwisu LG. Ostatecznie, mimo niskich szans na uznanie gwarancji przy uszkodzeniach spowodowanych awarią zasilacza, próba reklamacji jest bezkosztowa i warta podjęcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA