logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować radio Grundig WKC 2670 VD po wyjęciu akumulatora?

stachueb 30 Maj 2005 11:59 6203 13
REKLAMA
  • #1 1535618
    stachueb
    Poziom 11  
    Witam

Radio fajnie, pięknie chodziło do czasu aż wyciągnołem akumulator z auta... teraz za każdym razem gdy chcem je włączyć pokazuje się "SAFE" i "1 - - -" wpisuje z książeczki od radia 2 kody jakie tam podali, ale to i tak nic nie daje.

Wiecie może jak je odpalić?

Coś czytałem o jakimś kalkulatorze, ale nie znalazłem na elektrodzie tego programu:(.
  • REKLAMA
  • #2 1535661
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 912
    Bo i takiego nie ma. Jak masz instrukcję to ją dokładnie przeczytaj a potem jak wpiszesz kod to zatwierdź go prawidłowym klawiszem. Jak radio go nie przyjmie (do każdego radia jest 1 dobry kod tylko) to masz zły kod i nie kombinuj więcej tylko udaj się do kogoś kto to na codzien robi.

SławeK
  • REKLAMA
  • #4 1536257
    SlaweK
    Poziom 43  
    Jak mu wpiszesz odpowiednie dane to Ci policzy kod choć nie zawsze dobrze. Tylko jak już się dowiesz jak pozyskać te dane i jak tego używać to i będziesz wiedział jak zrobić to radio.

SławeK
  • #5 1536314
    stachueb
    Poziom 11  
    hmm.. owijanie w bawełne .. ktoś ma takowy program?
  • #6 1536669
    Simonne
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Witam.
    Faktycznie- jakbyś umiał obsłużyć ten program do którego zapodałeś link to napewno byś nie zadawał takiego postu na elektrodzie:) Tobie raczej chodzi o jakiś kalkulator co liczy z nr. seryjnego a taki to gdzieś widziałem na "ruskiej stronie"; ale nie do pobrania :> Pozatym takie informacje to chyba są zabronione :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 1536694
    stachueb
    Poziom 11  
    no to kicha, tak czy siak samemu nic nie da się zrobić .. ciekawe ile bedą chcieli za rozkogowanie:/
  • #8 1561530
    3D PiCiU
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    widze ze kazdy jest tu zarozumiały

ja mam podobny problem ,kupiłem w holandii opelka z radyjkiem nie jakis tam wypas o symbolu grundig sc 303 D wszystko ładnie chodziło samochud w garazu stał 0,5 miesiac (nie było kaski na opłacenie wszystkiego ) po przekluczeniu stacyjki okazalo sie ze akumulator padł (rozładował sie) gdy wymieniłem go radjo pokazało kode i tu jazda wszystko po holendersku tylko mały problemik ksiazka serwisowa jest ale od radia nic ani instrukcji jak wklepac kod ani kodu ,i dotego zadnej informacji w necie a ni na elektrodzie to tez sie zdziwiłem tylko wypowiedzi w stylu ty paseze i złodzieju gdzie wy zyjecie ludzie obudzcie sie te radja za psie pieniadze mozna kupic (ale poco kupowac mam jak jest ) a wy mówicie ze mamy dawac do jakiś sciemniaczy chwilke poswieci skasuje 80 do 120 zł bo sie pytałem .to ni tendy droga program jest znalazłem faktycznie z rosyjskich stron mozna sciagnac bez problemu tylko trzeba szukac i czytac po angielsku jest wiele stron u rusków nie podam linka bo zaraz skasuja ,sa to dobre rosyjskie strony o elektronice . ja chce poprostu wklepac i juz tak jak inni to robia a nie owijac w bawełe tak jak to robice tak samo było z nokiami i kalkulatoprami do nich a kasowali krocie na poczatku dziekuje za wszelka pomoc jak dojde to opisze .
  • #9 1561734
    Simonne
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Witam.
    Przedewszystkim to tutaj nikt nie owija w bawełne- każdy stara się pisac prawdę na ile to potrafi. Z radiami nie jest tak jak z komórką że się poświęci chwilkę. Nieraz się człowiek osiedzi i omeczy żeby je rozkodować- dowodem jest nawet sama elektroda. Pozatym Ci ściemniacze to ludzie którzy latami pracowali na taką wiedzę jaką posiadają więc nie dziwie się że teraz nie chcą się nią dzelić- przecież dla nie jednego to chleb powszedni i z tego się po części utrzymuje. Z tą zarozumiałością masz troszkę racji :) więc Panowie- obniżmy troszkę nosy ;)
    Pozdrawiam.
  • #10 1562072
    SlaweK
    Poziom 43  
    A czy któryś z jasniepanów próbował rozgryść samemu algorytm takiego kalkulatora ? Jak widać nie bo się głupio pytacie i prosicie owijając to w bawełnę właśnie. Zamiast szukać po sieci sami coś stwórzcie i pochwalcie się osiągnięciem. Jak na razie widzę że każdy chętnie dzieli się tym co znalazł a nie swoja pracą.

A co do kalkulatorów to do tego Grundiga napewno nie ma a to co widzieliście na ruskich strona jest tutaj. http://www.geocities.com/stef_no1/ tylko że chwytem promocyjnym jest że wszystkie radia robi... nie wszystkie z tych co opisane są nawet.

Koniec narzekania i do roboty!

SławeK
  • #11 1564549
    3D PiCiU
    Poziom 13  
    Tak tylko trzeba zgrać najpierw bios z tego radyjka ale jak ?. Schematów brak ,a na tej stronie można ściągnąć coś (http://www.geocities.com/stef_no1/)?, są ale nowsze wersje tych programów w necie ale zasada tez inna. A ja nie wiem jak wklepać , uruchomić aby wpisać jakiś kod bo brak dokumentacji do tego radia .Kiedyś miałem BLAUPUNKT-a ale tam inaczej wklepywało się kody .Może ktoś wie jak ?
  • REKLAMA
  • #12 1565021
    SlaweK
    Poziom 43  
    Biosa w tym radiu nie zgrasz ale dane z pamięci danych procesora tak. Napis DSS znaczy na nim Double Security System, czyli podwójny system zabezpieczenia. Kod jest tam zaszyfrowany.
    Wklepuje się go praktycznie identycznie jak w wiekszości blaupunktów a zatwierdza klawiszem UM lub U.
    Tylko pytanie, czy dla jednego radia warto tyle tracić czasu zamiast zanieść komuś kto się na tym zna i zrobi to praktycznie od ręki za równowartość litra wódki ?

SławeK
    PS. Mógłbyś pisać po polsku bo trudno się czyta takie wypociny.
  • #13 1565957
    3D PiCiU
    Poziom 13  
    OK. Spieszyłem się postaram poprawić się :wink: .

No wszystko w zasadzie prosto ale ja już pisałem ,że W ZASADZIE 80 zł 120 zł to to nie jest przysłowiowa flaszka .
    A tak na marginesie bo BLAUPUNKTA miałem sporo lat temu , i nie wiem czy mi się pokićkało przy włączeniu trzyma się trzy klawisze o ile się nie mylę TAK.
    Też wiem ,iż gdziekolwiek można dostać używane lub już nowe radia do AUTA ,ale te całkiem nieźle grało ,mówię tu o kiepskim w innych radiach korekcjach barwy dźwięku jak i CA.
  • #14 1801436
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Jak 3D Piciu, gra juz to radio u Ciebie w Oplu?? 80-100pln za rozkodowanie tego radia to faktycznie nie jest mało. Ale tez nie mozesz powiedziec, ze informacji o tym jak je zrobic, nie ma na tym forum. Fakt, ze jak nie rozumiesz co inni pisza to go nie ruszysz i jeszcze popsujesz. Pomysl z biosem w radiu przedni :) (Basic Input Output System - chyba chodzi ci o tylne złącze systemowe?)
    Chwalisz sie tak angielskim a bys najpierw ortografie polska poprawil...
    PS. Kolega mial na mysli sposob wpisywania kodu w standardowym blaupunkcie w oplu.

Podsumowanie tematu

✨ Po wyjęciu akumulatora radio samochodowe Grundig WKC 2670 VD przechodzi w tryb zabezpieczenia "SAFE" i wymaga wpisania kodu odblokowującego. Standardowe kody z instrukcji często nie działają, ponieważ radio posiada podwójny system zabezpieczeń (DSS - Double Security System), a kod jest zaszyfrowany w pamięci procesora. Wpisywanie kodu odbywa się podobnie jak w radiu Blaupunkt, zatwierdzając go odpowiednim klawiszem (UM lub U). Istnieją programy-kalkulatory do obliczania kodów na podstawie numeru seryjnego, jednak ich skuteczność jest ograniczona, a dostęp do nich bywa utrudniony ze względu na ochronę informacji. Próby samodzielnego rozkodowania wymagają zaawansowanej wiedzy i dostępu do danych z pamięci radia, co jest trudne bez schematów i dokumentacji. Najczęściej rekomendowane jest skorzystanie z usług specjalistów, którzy za opłatą (około 80-120 zł) odblokują radio szybko i bezpiecznie. Dyskusja porusza także kwestie braku oficjalnej dokumentacji i różnic w sposobie wpisywania kodów między różnymi modelami radii samochodowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA