logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Genius SP-HF2.0 3000A - brzęczący jeden z kanałów - wina wzmacniacza

Cachorro 04 Lip 2015 16:39 1416 2
REKLAMA
  • #1 14823967
    Cachorro
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, posiadam już nieco leciwe kolumny Genius SP-HF2.0 3000A
    Jestem z nich zadowolony, ale ostatnio jedna kolumna zaczęła przysłowiowo pierdzieć (gdy druga gra ładnie i czysto). Słychać to szczególnie podczas basowych piosenek i co dziwne objawia się po przekroczeniu ok. 1/3 poziomu głośności.

Zamiana kanałów na wejściu nie zmienia nic, dalej brzęczy ten sam głośnik co dziwniejsze słuchawki podpinane do wejścia słuchawkowego w głośniku grały b. brzydko, mieszały kanały itd.
    Przepiąłem kanały (lewy głośnik z prawym) bezpośrednio na wzmacniaczu i tym razem przyniosło to efekt i głośniki zamieniły się rolami (z brzęczeniem).

Na wzmacniaczu jest jedynie masa kondensatorów które wyglądają ok, żaden nie jest pęknięty, zgrubiały itd. Gołym okiem nic nie widać. Moją diagnozę stawiam na końcówkę mocy TDA2030A (jest ich 4, tyle co w sumie głośniczków - 2x2).

Zauważyłem że pomijając nawet to pierdzenie max moc głośność głośników jest chyba mniejsza, ale to może efekt tego że tylko jeden gra jak trzeba.

Jak upewnić się że jest to na pewno to? Posiadam jedynie najzwyklejszy multimetr.
    Załączam zdjęcia elektroniki.
    Genius SP-HF2.0 3000A - brzęczący jeden z kanałów - wina wzmacniacza Genius SP-HF2.0 3000A - brzęczący jeden z kanałów - wina wzmacniacza

EDIT:
    Zdaje mi się że brzęczy cały kanał (obydwa głośniki w kolumnie).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14825259
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1284
    Układ TDA2030A bardzo popularny i bardzo tani. Skoro wykluczyłeś głośniki - wymień końcówki mocy. Sprawdź tylko czy TDA nie pracują w układzie mostkowym na głośnik.
  • #3 14829990
    Cachorro
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Winny okazał się jeden z kondensatorów (w tym miejscu co jest ich takie większe zgrupowanie). ;>
REKLAMA