logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu w telewizorze Rekord BC 3819 po długim przechowywaniu

rumcajsik 30 Maj 2005 17:02 2684 15
REKLAMA
  • #1 1536392
    rumcajsik
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam
    Posiadam telewizor produkcji CCCP o nazwie Rekord BC3819, z roku 1988. Telewizor do zeszłego roku był używany w warunkach domowych i wszystko było z nim ok. Tak się stało że telewizor stał na działc przez rok od wiosny do wiosny niby zapakowany w folię. Przy próbie włączenia go w sobotę pojawił się tylko głos brak zupełny obrazu. Po zdjęciu obudowy i odkurzeniu go gruntownym, zauważyłem że pomiędzy TRAFO WN a elementem pod nim umieszczonym (zalanym żywicą, do którego wchodziły w sumie trzy przewody, dwa przewody WN idące do szyjki kineskopu i do bańki oraz przewód niższego napięcia wpiety gdzieś w płytkę drukowaną) było wykonane połączenie zbudowane z szeregowego połączenia rezystora i kolejnego najprawdopodobniej rezystora lub cewki wykonane ze sprężystego drutu. Połączenie to było rozłączone-rozlutowane tradycyjny rezystor przegrzany, w wyniku powstałej temperatury cyna stopiona drugi rezystor lub cewka ściśnięta. Po ponownym połączeniu obu elementów i po włączeniu telewizora nastąpiło ponowne rozłączenie obu elementów.
    Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Jak by ustalić co jest przyczyną zwarcia???? lub nieprawidłowego funkcjonowania częsci WN.
    P.S nie posiadam schematu do tego telewizora, z tego co widziałem to elementy na płytkach drukowanych są dość dobrze poopisywane. Jestem w stanie zrobiś zdjęcie elementów opisywanych powyżej z występującą usterką. Prosiłbym o uwagi mogące przyczynic się do usunięcia usterki.
  • REKLAMA
  • #2 1536396
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2306
    Witam
    Uszkodzony jest powielacz, podobne schematy Elektron C280_380.
    Mam taki powielacz, sprawdzony :P
    Sprawdż również SPZ (reg.ostrości).
    Ta sprężynka i rezystor to zabezpieczenie.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #3 1537330
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    mozna wstawic polski tpn
  • REKLAMA
  • #4 1537889
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6546
    mariusz.s napisał:
    mozna wstawic polski tpn

A po co i nie zabardzo pasuje. Polski TPN31 to ok.25PPLN a oryginalny sowiecki UN9/27-1.3 to ok.10PLN. kup lub wymontuj z demobilu z jakiegoś elektrona, Horizonta, Bieriozki czy innego prod.CCCP i wymień i po sprawie.
  • Pomocny post
    #5 1537948
    darmir1
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Najpierw podepnij ten stary powielacz przez ten sam rezystor jesli nie jest do końca upalony, czasem zdarza się jeśli TV chwyci wilgoć to ten rezystor się grzeje i słaby lut powoduje rozłączenie. Jeśli znów zadymi nie ma rady musisz sprawdzić to co piszą koledzy. UWAGA! Taki sam objaw (przepalony rezystor) bedzie gdy kineskop straci próżnię (po podłączeniu powielacza szyjka kineskopu świeci na fioletowo) ale to rzadki przypadek.
  • REKLAMA
  • #6 1537963
    rumcajsik
    Poziom 11  
    Witam
    Udało mi się znaleźć oryginalny schemat. To połaczenie które ulega rozłączeniu jest pomiedzy TRAFO WN a powielaczem napięcia zbudowanym na kondensatorach i diodach.
    Pozdrowienia

Dodano po 9 [minuty]:

Witam ponownie
    Takie jeszcze wyjaśnienie dla Darmir1
    Podpiołem ponownie (połączyłem elementy zabezpiecznia) włączyłem TV i obraz się nie pojawił słychać było jakieś dzwięki zbliżone do odgłosów pracy przetwornicy WN po czym rezystorek się rozgrzał i zabezpieczenie znowu zadziałało......... i był tylko dalej sam dzwięk.

Dodano po 17 [minuty]:

Witam
    Mam takie pytanie co do sposobu sprawdzenia szczelności kineskopu. W sumie całość odczuła odziaływanie dość dużego morozu tej zimy, a ztego co wiem mocno ujemne temperatury to nie warunki przechowywania tego typu sprzętu.
    Z tego co zaobserwowałem przy ostatnim zadziałaniu zabezpieczenia to reaguje ono szybko było to może nie więcej jak 5 sekund. Czy przy tak szbkim działaniu zabezpieczenia kineskop zdaży zaświecić tak aby można to było zaobserwować?? Jeżeli dobrze rozumiem to chodzi o świecenie na fioletowo grzejnika umieszczonego w szyjce kineskopu(obserwować od tyłu)?? Czy też inne świecenie np. całej bańki czy szyjki lub też czegoś innego?? Na co patrzeć szczególnie uważnie czy robić to po ciemku??
    Pozdrowienia
  • #7 1538014
    DiZMar
    Poziom 43  
    Powielacz do wymiany i schemat Ci niepotrzebny!!!! Nic więcej nie kombinuj. Pisaliśmy Ci o tym!!!
  • #8 1538070
    rumcajsik
    Poziom 11  
    Witam ponownie
    Planuję zrobić tak: sprawdzić szczelność kineskopu mam nadzieję ze uda mi się coś zaobserwować. Jeżeli sie okaże że kineskop jest ok to bedzie trzeba wymienić powielacz napiecia. Ale przed tym sprawdzić układ SPZ.
    W związku z tym mam takie pytanie do predatora:
    Od czego by zacząć sprawdzanie układu regulacji ostrości co oznacz skrót SPZ. Czy do tego jest potrzebny oscyloskop bo mosiadam tylko UM-kę.
    Ostrość to kontrast (??) z tego co wypatrzyłem na schemacie regulacja kontrastu jest w module jasności?? (cwietnosti) MCZ-3 największy i nabardziej zagmatwany moduł. Na schemacie są zaznaczone punkty którym odpowiadają różne przebiegi z oscyloskopu z zanaczonymi na nich napięciami. Czy w jakiś sposób można te informację wykorzystać do sprawdzania tego modułu posługując się miernikiem.??
  • #9 1538101
    DiZMar
    Poziom 43  
    Nie sprawdzisz kineskopu dopóki nie będzie w TV sprawny powielacz, chyba, że specjalnym przyrządem do kinskopów. Ale cóż ignorujesz rady m.in. moje tylko pchasz się nie wiem po co w moduł cwietności (koloru). Usterka typowa i częsta. Wymiana powielacza i TV powinien grać lub dopiero wtedy może pokazać się fiolet w szyjce kineskopu. Wtedy TV raczej na śmietnik.
  • #10 1538107
    rumcajsik
    Poziom 11  
    Acha skoro tak to ma pytanie do _predator_-a. W jakiej cenie był by do kupienia powielacz???Jakie były by koszty przesyłki ?? W jaki sposób możemy sie skomunikować celem ustalenia szczegółów???
    Pozdrowienia
  • Pomocny post
    #11 1538192
    _PREDATOR_

Tak jak pisał kolega DiZMar, ja nie chcę na tym zarobić, tylko Ci pomóc + koszty wysłania i zwrot kasy przekazem piniężnym (nie mam konta).
    Podaj dokładny adres na PW i email.
    Mój powielacz ma oznaczenie (piszę litery po polsku) UN9/27-1.3, to tak na wszelki wypadek.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #12 1554550
    rumcajsik
    Poziom 11  
    Witam
    Sprawdziłem kineskop i niestety jest niebieska poświata w szyjce po połączeniu zabezpieczenia. Tak więc kineskop :-(((.
    Tak przy okazji czy ewentualna zmiana kineskopu polega tylko na przełożeniu bańki z cewkami odchylania, czy wymagane są regulacje strojenie czy nie wiem jeszcze co??? A czy to jest w ogóle opłacalne???
    Dostępne są tego typu w dobrym stanie kineskopy?
    Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #13 1554638
    _PREDATOR_

Dzięki.
    Jeżeli podmieniasz kineskop z zespołem cewek i korekcji to w zasadzie nie wiele pozostaje do regulacji, czynności są bardzo proste. Ale jak słusznie zauważyłeś, to się nie opłaca, no chyba, że masz za free kineskop do podmiany (lub nauka).
    Są firmy, które regenerują, ale to parę set złotych a tyle nie jest wart sam TV.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #14 1582467
    rumcajsik
    Poziom 11  
    Witam
    Mam takie jeszcze jedno pytanko (mam nadzieje ostatnie w tym temacie).
    W tej chwili w opisywanym powyżej odbiorniku jest założony kineskop o oznaczeniu 51LK2CZ.
    W jakich innych telewizorach rosyjskich (o jakich nazwach) były montowane takiego typu kineskopy lub ich odpowiedniki, pasujące do elektroniki z Rekorda BCZ-381D???.
    Zastanawiam się nad pozyskaniem uszkodzonego telewizora ze sprawnym pasującym kineskopem celem przełożenia kineskopu do mam nadzieję sprawnej elektronki. Czy ktoś może posiada taki kineskop lub odpowiednik na zbyciu za symboliczną cenę.
    Pozdrowienia

Dodano po 5 [minuty]:

Witam
    Mam takie jeszcze jedno pytanko (mam nadzieje ostatnie w tym temacie).
    W tej chwili w opisywanym powyżej odbiorniku jest założony kineskop o oznaczeniu 51LK2CZ.
    W jakich innych telewizorach rosyjskich (o jakich nazwach) były montowane takiego typu kineskopy lub ich odpowiedniki, pasujące do elektroniki z Rekorda BCZ-381D???.
    Zastanawiam się nad pozyskaniem uszkodzonego telewizora ze sprawnym pasującym kineskopem celem przełożenia kineskopu do mam nadzieję sprawnej elektronki. Czy ktoś może posiada taki kineskop lub odpowiednik na zbyciu za symboliczną cenę.
    Pozdrowienia
  • Pomocny post
    #15 1582527
    DiZMar
    Poziom 43  
    We wszystkich 20" czyli Elektron Horizont, Foton, Witiaź i inne a też w Helios TC400. Każdy będzie pasował do tej elektroniki. Co innego 24" to kineskopy nie zawsze zamienne są.
  • #16 2002191
    rumcajsik
    Poziom 11  
    Witam
    Oryginalny kineskop wraz z oryginalnymi cewkami odchylania udało mi się kupić za całkiem niewielkie piniądze, w całkiem dobrym stanie. Identyczny jak ten co był oryginalnie w odbiorniku. Po przełozeniu kineskopu telewizor zaczął funkcjonować bez zadnych regulacji. Jesli ktoś był by zainteresowany jak to sie robi to prosze o pytanie na meila to wyślę szczegółowyopis. Kineskop posiada dobrą jaskrawośc, ponadto po stanie elementów towarzyszących nabytemu kineskopowi wnioskuje że był mało używany. Tak przy okazji trzeba było jeszcze podłączyć zabezpieczenie w module wysokiego napięcia które przy rozszczelnionym kineskopie rozłączało się
    Przy okazji uruchomienia telewizora okazało się że w miedzy czasie najprawdopodobniej pogorszył się stan funkcjonowania dekodera PAL-u oraz jest problem z doprowadzeniem geometri obrazu do właściwego kształtu z powodu uszkodzenia modułu regulacji geometrii. Obraz z boków jest nieco weższy niż po rogach. Ale można ogladać na działce w zupełności. Teraz tylko jeszcze pozostaje kwestja przywrócenia kolorów poprzez wymiane modułu z dekoderem, podobno takie sa jeszcze do dostania orientacyjny koszt to ok 10 zł. Tak więc odbiornik uruchomiony za niewielkie pieniądze jak na działke w sam raz.

Dodano po 1 [minuty]:

Witam
    Oryginalny kineskop wraz z oryginalnymi cewkami odchylania udało mi się kupić za całkiem niewielkie piniądze, w całkiem dobrym stanie. Identyczny jak ten co był oryginalnie w odbiorniku. Po przełozeniu kineskopu telewizor zaczął funkcjonować bez zadnych regulacji. Jesli ktoś był by zainteresowany jak to sie robi to prosze o pytanie na meila to wyślę szczegółowyopis. Kineskop posiada dobrą jaskrawośc, ponadto po stanie elementów towarzyszących nabytemu kineskopowi wnioskuje że był mało używany. Tak przy okazji trzeba było jeszcze podłączyć zabezpieczenie w module wysokiego napięcia które przy rozszczelnionym kineskopie rozłączało się
    Przy okazji uruchomienia telewizora okazało się że w miedzy czasie najprawdopodobniej pogorszył się stan funkcjonowania dekodera PAL-u oraz jest problem z doprowadzeniem geometri obrazu do właściwego kształtu z powodu uszkodzenia modułu regulacji geometrii. Obraz z boków jest nieco weższy niż po rogach. Ale można ogladać na działce w zupełności. Teraz tylko jeszcze pozostaje kwestja przywrócenia kolorów poprzez wymiane modułu z dekoderem, podobno takie sa jeszcze do dostania orientacyjny koszt to ok 10 zł. Tak więc odbiornik uruchomiony za niewielkie pieniądze jak na działke w sam raz.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Rekord BC 3819 z 1988 roku po długim przechowywaniu bez obrazu, z zachowanym dźwiękiem. Problemem jest uszkodzony powielacz napięcia (UN9/27-1.3), który powoduje przegrzewanie się rezystora zabezpieczenia i rozłączanie obwodu. Zalecana jest wymiana powielacza na oryginalny sowiecki lub odpowiednik z demobilu (Elektron, Horizont, Bieriozka). Sprawdzanie szczelności kineskopu (51LK2CZ) jest możliwe dopiero po naprawie powielacza; objawem uszkodzonego kineskopu jest niebieska poświata w szyjce i szybkie zadziałanie zabezpieczenia. Wymiana kineskopu wraz z cewkami odchylania jest możliwa bez konieczności regulacji, jednak jest to opłacalne tylko przy posiadaniu części za darmo lub do celów nauki. Kineskopy 51LK2CZ stosowano w telewizorach Elektron, Horizont, Foton, Witiaź oraz Helios TC400. Po wymianie kineskopu i powielacza telewizor działa, choć mogą wystąpić problemy z dekoderem PAL i modułem regulacji geometrii obrazu, które wpływają na kształt obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA