logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Freez w CS:GO, artefakty na GeForce 9600 - jaka karta graficzna zamiast?

WujekGrzyb 08 Lip 2015 21:22 894 14
REKLAMA
  • #1 14833652
    WujekGrzyb
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Przepraszam bo mogłem wybrać zły dział ale nie jestem pewien.

Witam
    Prawdopodobnie moja karta graficzna a raczej 2 takie same (GeForce 9600) zostały uszkodzone. Na starej 7600 nie mam ;) W grze CS:GO wyskakują raz na 10 sekund artefakty. Nie przeszkadzają one mi wgl w grze ale po 10 min gry cały komputer się "freezuje". Pali się tylko myszka a klawiatura wgl nie reaguje. Klikam Caps Lock i się te diody nie palą. Da się to jakoś naprawić czy nie da rady ?
    Zbaczając z tematu jaką karte polecacie która jest podobna do tego GeForca. Jakaś dobra bo na pierwszej pograłem z miesiąc - artefakty. Kupiłem drugą 1 dzień grania - artefakty.
  • REKLAMA
  • #2 14833857
    TheWiewioR
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Podaj resztę specyfikacji tego komputera, po samych kartach nie wiele można wnieść.
  • #3 14833870
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #4 14833875
    TheWiewioR
    Poziom 12  
    Piotrek Majstersztyk napisał:
    Obie 9600 Uszkodzone. To nawet da się bez specyfikacji peceta wywnioskować.

Źle mnie zrozumiałeś. Chodziło mi o to by sprawdzić co może powodować uszkodzenie tych kart skoro druga była sprawna i po 1 dniu wysiadła...
  • REKLAMA
  • #5 14833894
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 14833897
    WujekGrzyb
    Poziom 9  
    Windows XP service pack 3
    AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5200+ 2.60 GHz
    2 GB RAM
    Płyta główna WinFast K8M890M2MA
    Obecny zasilacz Thermaltake Qfan 500W
    Karta: Nvidia GeForce 9600 512mb 256-bit

Dodano po 1 [minuty]:

Jeszcze dodam, że czasami jak odpalam komputer słychać jakieś podwujne stuknięcia po 4 5 serii. Po tym tylko czarny ekran. Jest to kwestia szczęścia jak czasami uda mi się odpalić komputer. Nwm czy coś nie jest z płytą główną bo już stara co chwile wymieniałem części może coś z nią ;/ I na tych kartach średnia temp. na pulpicie wynosi 70 C...zamontowałem wiatraczek na niej więc jest ok... skąd ta temperatura. I jeszcze takie pytanie. Dlaczego te karty działają normalnie u mojego kolegi? to jest najdziewniejsze ;/
  • #7 14833914
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 14833923
    WujekGrzyb
    Poziom 9  
    A dlaczego jest tak wielka temp na pulpicie i dlaczego działają u kolegi ?
  • Pomocny post
    #9 14833935
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 14833938
    WujekGrzyb
    Poziom 9  
    Rozumiem a mógłbyś mi polecić jakomś dobrą, podobną kartę która będzie pasowała do tej płyty WinFast K8M890M2MA I tak z ciekawości. Co mogło w 1 dzień uszkodzić tą kartę ?
  • #11 14834008
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 14834746
    TheWiewioR
    Poziom 12  
    WujekGrzyb napisał:
    Rozumiem a mógłbyś mi polecić jakąś dobrą, podobną kartę która będzie pasowała do tej płyty WinFast K8M890M2MA? I tak z ciekawości. Co mogło w 1 dzień uszkodzić tą kartę ?

Faktycznie, te karty to pieczonki...

Osobiście polecam do tego sprzętu coś pokroju GTS 450. Możesz jeszcze dorzucić 2gb ram GB RAM, wtedy lepiej wykorzystasz moc karty.
  • REKLAMA
  • #13 14834873
    WujekGrzyb
    Poziom 9  
    Chciałbym kupić za niedługo nową płytę główną gdzie wszystkie moje podzespoły będą pasować. W tym jakomś kartę i 2GB ramu jeszcze dołożyć i walnąć Windowsa 7
  • #14 14836786
    TomekxD
    Poziom 29  
    Ocena: 190
    Plyte chcesz zmienic z jakiego powodu? Ta jest zla, bo obsluguje max 2GB pamieci RAM, ale jestem ciekaw co cie do tego sklonilo wczesniej.
  • #15 14837714
    WujekGrzyb
    Poziom 9  
    Chce zmienić ponieważ chce dołożyć ram (4GB) zaintolować windowsa 7 64bit wersję. Mam XP 32bit i mało gier obsługuje a pozatym nie wiem czy z tą płytą jest wszystko ok. jeden facet mi powiedział, że ta niby moja uszkodzona karta nie musi być wcale uszkodzona bo może być to uszkodzone gniazdo PCI. Tak jak pisałem wcześniej coś czasami piszczy czy stuka nie wiem jak to określić podwójne stuknięcia po 5 6 serii i czarny ekran cały czas (bios Phoenix)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z kartami graficznymi GeForce 9600, które wykazują artefakty w grze CS:GO i powodują zawieszanie się komputera. Po wymianie na drugą kartę, problemy się powtarzają. Użytkownik zastanawia się nad przyczynami uszkodzenia kart oraz poszukuje alternatywnej karty graficznej. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny uszkodzeń, takie jak przegrzewanie się kart oraz problemy z obiegiem powietrza w obudowie. Rekomendowane modele to GTS 450 oraz zwiększenie pamięci RAM do 4 GB. Użytkownik planuje również wymianę płyty głównej na taką, która obsłuży więcej pamięci RAM i system 64-bitowy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA