logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compal EM599 - Dioda monitora mruga, brak reakcji na sygnał z komputera

survivor 10 Lip 2015 08:54 909 4
REKLAMA
  • #1 14837181
    survivor
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam. Monitor jak w temacie, nie jest nowy ale dobry. Zazwyczaj go nie wylaczam tylko zostawiam w trybie czuwania. Wczoraj sam nie wiem czemu wylaczylem go guzikiem. Dziś po włączeniu zaczyna od razu mrugac dioda. Pomarańczowy i zielony naprzemian, potem oba na raz, potem gaśnie i sekwencja zaczyna się od nowa. Nie reaguje na sygnał z komputera. Czy to kondensatory? Nie moge znaleźć nigdzie opisu tych kodów. Z góry dziękuje za pomoc i przepraszam za pisownię, pisze z androida:/
  • REKLAMA
  • #2 14837188
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1726
    survivor napisał:
    Nie reaguje na sygnał z komputera. Czy to kondensatory? Nie moge znaleźć nigdzie opisu tych kodów.

Trzeba by sprawdzić go na innym zestawie czy działa.
  • REKLAMA
  • #3 14837393
    survivor
    Poziom 12  
    Witam, sprawdzalem na kablu sygnałowym od kompa i efekt ten sam. Normalnie przy wylaczonym komputerze monitor powinien się włączyć i napisać no signal i przejść w stan czuwania, tymczasem jest tak jak opisalem wcześniej. Po włączeniu komputera nic się nie zmienia. Obraz z grafiki jest bo na TV dziala (to samo złącze VGA).
  • REKLAMA
  • #4 14841974
    survivor
    Poziom 12  
    Witam, nie mając zbyt wielu poszlak otworzyłem monitor z nadzieją znalezienia uszkodzonych elektrolitów, ale nic nie znalazłem:/ zamieszczam foto płytki zasilania, jest czysta jak łza... Zastanawia mnie jedynie ten kondensator przyklejony do radiatora... Mimo wszystko on też wygląda jak nowy... Jakieś pomysły? Compal EM599 - Dioda monitora mruga, brak reakcji na sygnał z komputera
  • #5 14855602
    survivor
    Poziom 12  
    Temat zamykamy, udało mi się znaleźć rozwiązanie na innym forum. Cały trick to reset monitora za pomocą odpowiedniego wciśnięcia na raz 2 z 5 przycisków na przednim panelu oraz podłączeniu w tym momencie zasilania. Zadziałało co prawda dopiero za 3-4 razem chyba, ale działa!!

dla potomnych:
    http://marsbox.com/blog/howtos/planar-pl-lcd-monitor-fix/
REKLAMA