logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

COMPAQ P910 - zielona dioda miga na żółto, brak obrazu, co sprawdzić?

curdeballans 06 Wrz 2004 12:44 1425 4
REKLAMA
  • #1 835921
    curdeballans
    Poziom 30  
    Ocena: 452
    Monitor compaq p910 po włączeniu na chwile zaświeca zielona led ale zaraz miga na żółto.
    Na ekranie nic się nie pojawia z sygnałem z komputera i bez.
    Gdzie należało by szukać uszkodzenia , może ktoś się już spotkał z takim objawem. Nie mam schematu.
  • REKLAMA
  • #2 835935
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Pierwsze do sprawdzenia to trafo. Zdejmij anodę Rozładuj i Sprawdź Mom czy jest przejście pomiędzy anodą a nogami trafa. Jeśli Mom coś pokaże - trafo do wymiany.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 835982
    curdeballans
    Poziom 30  
    ok 350Mohm mierząc tak na czuja od strony elementów bo tego chwasta trudno rozebrać całkowicie , ale jeszcze trochę i rozkręcę go do końca.
    ---------------------------------------------------------------------------------
    No rozkreciłem już i dodatkowo q504 2sc5516 jest dobry.
    -----------------------------------------------------------------
    dodatkowo jest to model PE1031. Wysokie na anodzie pojawia się przy włączeniu na moment.
    -------------------------
    Na kolektorze tranzystora 2sc5516 przy włączaniu pojawia się napięcie ok80v i spada do ok 25v.
    -----------------------------
    czy zmiana zawartości eeproma coś może zmienić?
    czy schemat p900 będzie podobny?

Scalono cztery posty.Regulamin. (ob)
  • REKLAMA
  • #4 837961
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    350Mom? Co to za Momomierz. Sprawdź jeszcze raz pomiędzy anodą trafa a nogami. Częstym przy uszkodzeniu trafa (przebiciu kondensatorów w powielaczu) jest właśnie takie zachowanie - monitor próbuje się załączyć jednak, zabezpieczenie go wyłącza i przechodzi w stan z którego wydobyć go może tylko wyłączenie lub odpięcie na chwilę kabla zasilającego (a dioda sobie miga).
    Pozdrawiam.
  • #5 838385
    curdeballans
    Poziom 30  
    Po naprawę szybkiej podmianie trafa okazało się że dalej to samo i okazało się w końcu że po wymianie eeproma 24wc16 wszystko jest już OK włącznie ze starym trafo. Myślałem nad tym już na początku ale żeby się do niego dostać trzeba wszystko rozkręcać. A mój MOM to zwykły miernik uniwersalny.
    Dzięki za zainteresowanie.
REKLAMA