logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KV-X2531D - Falowanie przy przełączaniu kanałów.

Odbiornik S 10 Lip 2015 15:18 798 3
REKLAMA
  • #1 14838048
    Odbiornik S
    Poziom 2  
    W telewizorze Sony KV-X2531D 25" około pół roku temu wystąpiła następująca usterka: po przełączeniu kanału przez kilka sekund pojawiało się na obrazie poziome falowanie. Wezwany specjalista od naprawy telewizorów stwierdził, że nie wie dokładnie co może powodować ten efekt. Domyślał się tylko, że może to być jakaś usterka głowicy w.cz. Po kilku miesiącach telewizor zupełnie się zepsuł - coś psyknęło i nie chciał się w ogóle włączać. Wezwany ten sam specjalista wymienił jakiś wylany kondensator i wszystko wróciło do normy - telewizor się włączał, falowanie ustało. Jednak po około tygodniu od naprawy falowanie znów wróciło. Telefonicznie skontaktowałem się z tym samym specjalistą - znów nie wiedział co jest przyczyną.
    Jestem w kropce - czy ktoś się domyśla gdzie może leżeć przyczyna. Obawiam się, że falowanie jest efektem jakiejś usterki, która "rozłazi się" po telewizorze i lada moment znów coś innego wysiądzie.
  • REKLAMA
  • #2 14838862
    SERVICE-AV
    Poziom 39  
    Ocena: 899
    To TV sprzed ćwierćwiecza . Wymaga kompleksowej naprawy - gruntowny przelut i wymiana kilkunastu kondensatorów niezbędny. Jeden kondensatorek nie wystarczy;) .
    Ale mimo wszystko patrząc na ten odbiornik to ukłon w stronę dawnej produkcji sprzętów za jakość bo patrząc na obecne TV to żal bierze człowieka ...
  • REKLAMA
  • #3 14855457
    Odbiornik S
    Poziom 2  
    SERVICE-AV napisał:
    Ale mimo wszystko patrząc na ten odbiornik to ukłon w stronę dawnej produkcji sprzętów za jakość bo patrząc na obecne TV to żal bierze człowieka ...

Dlatego też nie chcę się go pozbywać. Obraz idealny na średnich ustawieniach. I oczywiście bardziej naturalny niż w LCD.
  • #4 14866896
    Odbiornik S
    Poziom 2  
    Przepraszam, ale czy ktoś jeszcze ma inne, bardziej precyzyjne pomysły.
REKLAMA