logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana kondensatorów w monitorze ViewSonic - zwykłe czy LOW ESR?

mr_bl 11 Lip 2015 07:19 1245 2
REKLAMA
  • #1 14839501
    mr_bl
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam, w moim monitorze uszkodzone są 2 kondensatory jeden 470uF 50V, drugi 1000uF 16V. Jestem typowym amatorem laikiem dlatego mam kilka pytań:

1. Dostępne są kondensatory o tych pojemnościach zwykłe i LOW ESR, w monitorze były zwykłe, czy lepiej jest zastosować kondensator LOW ESR i czy one są lepsze?
    2. Czy nie lepiej wymienić od razu wszystkie kondensatory? Czy powinno się je wymieniać parami?
    3. Pytanie trochę z innej beczki nie dotyczące monitora - też gdzieś przeczytałem, że dozwolone jest stosowanie kondensatorów o tej samej pojemności, ale różnym napięciu, np. czy zamiast kondensatora 1000uF 6,3V mogę zastosować 1000uF 25V?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14839504
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1284
    mr_bl napisał:
    czy lepiej jest zastosować kondensator LOW ESR
    - tak lepiej zastosować LOW ESR
    mr_bl napisał:
    Czy nie lepiej wymienić od razu wszystkie kondensatory?
    - tak się robi to z reguły. Wymienia się wszystkie stojące po wtórnej stronie przetwornicy.
    mr_bl napisał:
    że dozwolone jest stosowanie kondensatorów o tej samej pojemności, ale różnym napięciu, np. czy zamiast kondensatora 1000uF 6,3V mogę zastosować 1000uF 25V?
    - tak, możesz bez obaw wstawić o większym napięciu.
  • #3 14839510
    mr_bl
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Dziękuję :)
REKLAMA