logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel - Excel - nietypowa formuła do ostatniej komórki w kolumnie

Henku_wawa 14 Lip 2015 18:15 1032 2
REKLAMA
  • #1 14847923
    Henku_wawa
    Poziom 2  
    Witam serdecznie, chciałbym aby Excel zwracał w kolumnie I (komórki zaznaczyłem na żółto) nieliczbową (a więc znaleziona na tym forum formuła WYSZUKAJ(2^99;D:E) nie zadziała) wartość ostatniej komórki z kolumny D lub E. Plik w załączeniu, niestety w takiej formie generuje mi się z pewnego systemu IT. Próbowałem też innej formuły (tablicowej), którą zamieściłem w kolumnie K, ale jak zobaczycie, też nie działa, bo są 2 kolumny do wyszukania (D i E). Mam nadzieję, że jak jakiś guru otworzy plik, to zobaczy o co mi chodzi. Wynik do uzyskania wpisałem z palca w kolumnie I. Acha, niestety z uwagi na pracę na Macu, musi to być czysta formuła, bez VBA :(
    Załączniki:
    • Ost_warto____.xls (38.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14848267
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 483
    Wg mnie trochę źle opisałeś problem. Co innego opisałeś a co innego przedstawiłeś.
    Wg przykładu zawartość komórki powinna być stały do póki nie zmieni się opis w kolumnie D lub E

Chyba o to chodzi: (A jak nie to sprostuj).
    Wystarczy zwykła funkcja
    =JEŻELI(D6&E6="";M5;D6&E6)
    Załączniki:
    • Kopia_Ost_warto.xls (48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 14848283
    Henku_wawa
    Poziom 2  
    marek003 napisał:
    Wg mnie trochę źle opisałeś problem. Co innego opisałeś a co innego przedstawiłeś.
    Wg przykładu zawartość komórki powinna być stały do póki nie zmieni się opis w kolumnie D lub E

Chyba o to chodzi: (A jak nie to sprostuj).
    Wystarczy zwykła funkcja
    =JEŻELI(D6&E6="";M5;D6&E6)

Dzięki, dokładnie tak miało być.
REKLAMA